18-10-2021 | Администратор |

България се намира в най-високата точка на 4-тата вълна на коронавируса Sars-CoV-2 (Covid-19). Все още няма изгледи това да е пика на вълната, защото не се очаква локдаун (скоро) и бройката само ще се увеличава. По тази причина се очаква да надминем по брой починали и заразени 2-рата и 3-тата вълни (може би поне двойно). Хората често не се тестват и не влизат в статистиката – нито като заразени, нито като починали (ако се стигне до фатален случай). Като време на развитие – 4-тата вълна вече е по-продължителна от предишните, а болниците вече са запълнени (почти) изцяло – както при предишните вълни. Обаче поради наличието на ваксини от много месеци, локдаун не се очаква скоро, защото хората сами са взели решение да не се ваксинират и да поемат своя риск да прекарат заразата, ако се заразят… Но хората не са отчели факта, че когато няма болнични легла – дори да имат нужда, няма как да им се помогне качествено и разчитал само да едно – тяхната имунна система да се справи. Процента загинали хора без лечение е между 2-6% за различни възрасти и групи, като рисковите групи достигат доста над 10% риск…

Ситуацията в Европа е различна. Големи страни като Испания, Италия, Франция, които постадаха при предишни вълни, сега се представят много по-добре (смъртността е дори по-ниска от тази в България, а населението е в пъти повече)! Дали това се дължи на ваксините (там са ваксинирани много по-голям процент хора) или просто поведението на хората е по-отговорно (накратко – избягват събирания и обществени пътувания) – не може да се каже със сигурност, с доказателства, но най-вероятно е съвкупност от няколко фактори едновременно. Т.е. те правят някои неща по-добре!

Германия регистрира не малко бройки нови заразени (10 хиляди заразени дневно), но тяхната здравна система е много силна, прилагат се скъпи лекарства за лечението на коронавирус, при което се постига по-ниска смъртност от българската! Ние не можем да се сравняваме с тях – при нас в общия случай лечението на хиляди хоспитализирани не се извършва със скъпи лекарства и препарати…, ако имаме такива препарати, те се пазят – за медицински персонал (най-рисковата група хора), за богати и властни хора, за хора с контакти в конкретната болница…

Израел пък е страната, която използва само ваксината на Файзер (двудозова, като вече прилагат 3-та бустерна доза за рискови групи). През август и септември 2021г., при тях се разви вълна като предходните, въпреки ваксинирането с 2 дози за голяма част от населението. Те предприеха ваксиниране с 3-та бустерна доза, най-вероятно комбинирано с кратки локдауни за по няколко дни, и ето че през октомрви – те вече регистрират по 1000 заразени (срещу 10 хиляди в пика). В сравнение с Израел, в България пика се повишава всеки 10-15 дни, т.е. ние все още се изкачваме, т.е. имаме поне месец и половина, докато спаднат случаите и се освободят места в болниците!

UK (Обединеното Кралство) пък е страна, която използва масово ваксината на Астра-Зенека. При тях статистиката е по-притеснителна: от юли 2021г. се регистрират по 25-40 хиляди нови случаи дневно и това се задържа вече 4-ти месец, като тази бройка постепенно нараства! Дневно се докладват по под 200 загинали, което при такава бройка заразени е направо отлично. Това говори добре за тяхната здравна система, може би означава също, че ваксината осигурява добра защита за по-леко изкарване на вируса, но не осигурява достатъчна защита от заразяване и не прекъсва разпространението на вируса.

Вижте също:   Ограничителните мерки се удължават до 12 април, учениците продължават с дистанционното обучение

Ситуацията се дължи на поведението на хората

Ситуацията се дължи на поведението на хората! Предвид наличието на ваксини и вече свикнали с предните вълни, хората често не спазват стандартни превантивни мерки, което само спомага за по-бързо и по-широко разпространение на вируса.

Събирания с други хора, особено такива с много контакти, е сред най-голямата грешка. Ненужните срещи ги отложете или ги направете дистанционно и онлайн. Особено ако имате контакти с по-възрастни хора или с много членове на вашето семейство, или просто контакти с много хора, опитайте се да ги намалите, за да не се превърнете в разпространител на зараза измежду най-близките си.

Миенето на ръце, поставянето на маска, спазването на дистанция – това също са полезни мерки, но имайте предвид, че вашата маска пази най-много околните (а не вас самите)…, т.е. маските на околните хора ще пазят вас (ако имат маски). Ако се срещате за кратко време и спазвате дистанция от 1-2+ метра, имате по-големи шансове да избегнете заразяване…

Училищата са развъдници и разпространители на заразата. Както и досега, никой не изследва децата, защото досегашните варианти на коронавируса не водеха до тежки случаи при децата. Следователно не се знае колко точно спомага събирането на учениците за разпространението на коронавируса. С този делта-вариант на коронавируса, децата също го изкарват малко по-тежко и това вече предполага нуждата от тестване на децата. Обаче остава факта, че решенията на министерството на образованието все още остава да се провеждат присъствени обучения, вместо за таиз година и половина да се била изработена платформа и стратегия за дистанционно обучение, поне за най-големите! А най-малките от 1-4 класове, би трябвало да се осигури целогодишни присъствени форми на обучение, но да се осигури дистанцирането от много на брой ученици. И разбира се – важно е да се правят тестове – на учители най-редовно, но може би и на децата от класа, ако има заразен в семействата им.

Правителствата не работят целенасочено за ограничение на заразата или спомагат разпространението?

Съществува и мнение на доста хора, че правителствата по света имат полза от този вирус и не работят целенасочено за ограничение на заразата. Нещо повече – те целят да ограничават правата на хората, да се оправдаят за икономическата криза и да се вземат големи заеми, които корупцията по света ще придърпа към себе си… Т.е. решенията на правителствата по света са такива, че да не ограничават разпространението на коронавируса, а понякога дори умишлено да го спомагат (като случая с учениците, който както през септември-октомври 2020г. – сега носи идентична вълна в цяла Европа).

Също така, в България тази година има провеждане на множество извънредни парламентарни избори, които на 14 ноември 2021г. съвпадат с президентските избори. Обществена тайна е това, че има организиран или платен вот, който при ниска активност е по-ценен. По тази причина, точно когато са насрочени избори, тогава се получава пика на вълната и тогава има локдаун. Така беше през март-април 2021г., сега пикът на 4-тата вълна се очаква отново около октомври-ноември 2021г. Дали това са случайни съвпадения – не може да се докаже лесно, но е факт, че непредпазливото поведение на хората е основната причина за разпространението на заразяването. Дори правителството да иска да се заразите, ако вие вземате максимални мерки и избягвате 80% от ненужните срещи (или ги провеждате дистанционно) – това ще забави разпространението на заразата достатъчно много!

Вижте също:   Безплатни курсове по английски език в град Сливница от 16 март 2010

Единствено училищата, детските градини и ясли (управлявани от правителствата) ще останат като най-големите разпространители на заразата, но това ще са локални огнища и ще е лесно да се направи извод, че точно те са виновни за бум на заболявания в даден регион!

Ваксините срещу коронавирус

Наличието на ваксини срещу коронавирус в случая не помага. Повечето хора не са си поставили ваксина, така че случилото се при предишните вълни ще се повтори и сега – заразата ще се развива, докато няма локдаун…

В текущото положение, се очаква след още няколко седмици да се наложи локдаун, поради препълване на болниците и невъзможност за приемане на нови пациенти. Умиращи хора в линейките или пред болниците не спомага за имиджа на управляващите, така че чак тогава ще има локдаун.

Обаче хората трябва да се замислим – докога ще го караме на локдаун? Има ли алтернативен начин? Всъщност имаме 2 неща, които да направим:

1. Да спазваме дистанциране в работата, да се дистанцираме за години и от най-близките си роднини и приятели, за да ги предпазим тях (и ние също да се предпазим) от по-нататъшно разпространение на коронавирусната зараза. Да носим маски… с години! Това обаче не се случва – точно това хората не го спазват и това е причината за разпространение на коронавируса в нова 4-та вълна!

2. Да се ваксинираме, поне по-възрастните. Може би над 45 години е нужно над 90% ваксинация. За децата и младите хора в репродуктивна възраст (18-45г.), ваксинацията би трябвало да е пожелание, имайки предвид, че ваксините са разработени съвсем скоро…, но от друга страна, тези ваксини вече са тествани на стотици милиони хора! Въпреки възможните единични случаи на тежки нежелани реакции, броя на загиналите от ваксини, винаги ще е в пъти по-малък.

Ваксините срещу различните варианти на коронавирус

Трябва да се има предвид, че ваксините не са перфектни, а едновременно с това – коронавируса мутира и се появяват нови варианти, за които няма достатъчно ефективни ваксини.

Вирусът мутира, защото заразява много хора и при някои от тях се развива мутация. За да се спре разпространението, трябва да се спре масовото заразяване, т.е. много по-малко хора да се заразят, за да няма много нови мутации.

Какво можем да направим? Само 2 неща:

  1. Да се стремим да не се заразим (т.е. не да се стремим да го изкараме повече хора, а обратното!). Така прекъсваме веригата, вируса не мутира и ваксините ще покриват наличните мутации. Това може да отнеме 4-7 години минимум… ще е дълга борба.
  2. В момента, в който излязат нови ваксини (може да е след година) и те са тествани и ефективни за новите варианти на коронавируса (вкл. за текущия делта-вариант) – да се ваксинираме масово преди очаквана нова вълна (обикновено септември-ноември за северното полукълбо) и да спрем новите мутации и веригата на разпространение и мутация…
Вижте също:   Слави Трифонов от партия "Има такъв народ" (ИТН) обяви имената на кандидатите за министри и приоритетите пред правителството

Освен ваксините, какъв друг избор имаме? Локдаун, т.е. затваряне и забраняване на определени бизнеси и обекти?

Хората не осъзнават, че когато се заразят, ако няма свободни легла в болниците, процента на загиналите се увеличава от средно около 1% на средно 3-6% (по-рискови групи са дори с над 10% риск, а младите са с по-малък от 2% риск). А това е много – минимум 3 пъти повече загинали!

И ако не се ваксинираме, остават един-два полезни варианти:

– ако нищо не правим – просто ще се заразяваме един-друг, години наред! Кога ще дойде краят, колко ще са общия брой загинали, колко наши роднини и приятели няма да доживеят края на пандемията – това още не се знае, но няма да е 1-2 години!

– локдаун, т.е. забраняване на събиранията и закриване на обекти, вкл. чрез ограничаване на някои бизнеси – ресторанти, хотели и къщи за гости, семинари и събирания (за обучение, за реклама и представяния и др.)…

– да се научим да не се събираме, освен ако не е наистина нужно… Или ако се събираме, това да е в момент, когато броя заразени е нисък и шансовете да се заразим са поне 5-10 пъти по-малки, отколкото по време на вълни на заразяване. Ако намалим 80% от всички контакти, може да минем за няколко години (поне 4-7 години) през пандемията дори и без ваксини, но това е много трудно – твърде много години са това! Приятелите ни ще станат „по-малко“ приятели и по-скоро познати, но пък шанса да оцелеят повече хора ще е по-голям.

Заключение

Целта на настоящата статия не е да ви накара да се ваксинирате. Това е само една от опциите, при това в общия случай може да е най-добрата.

Целта е да ви дадем полезни идеи, за да спасим повече животи и да спестим заразяване за повече хора, вкл. с алтернативни методи – без ваксинация.

Много учени, доктори, математици и др. хора по света и в България са коментирали по темата. Колкото нови интервюта казват – те казват нещо ново. Обаче основното остава едно и също. Опитали сме да обобщим информацията и да я напишем на разбираем език.

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!