20-06-2021 | Администратор |

Обновена: Симулаторът за машинно гласуване е достъпен на адрес: https://www.cik.bg/suemg_11.07.2021/

„Всеки гласуващ ще получи смарт карта, която трябва да се постави в машината със златистия чип нагоре. Картата не трябва да се пъха докрай. След това бюлетината ще се визуализира. На първата страница има 13 партии и коалиции. Вдясно се намират преференциите. За да преминем на втора страница, натискаме бутона „следващ”. Преди да завършим гласуването може да се върнем назад като натиснем бутона „преглед”. След като сме гласували, ще получим разписка, за да проверим, че изборът ни е правилен и след това я пускаме в кутията”, каза Росица Матеева, говорител на ЦИК.

Разписката обаче е контролна, реално гласът вече е отчетен от машината и няма възможност за корекция!!

Оригиналната статия:

Симулатор за машинно гласуване на изборите ще бъде достъпен на сайта на ЦИК (Централна Избирателна Комисия) в следващите дни. Ние ще добавим линк към симулатора, когато той бъде достъпен.

Във връзка с приетите промени в Изборния кодекс от май 2021г., според които гласуването става задължително само машинно, освен в случаите, когато техниката не работи, от Централната избирателна комисия взеха естественото решение да предоставят симулатор за машинно гласуване в уеб сайт, достъпен в Интернет, което да демонстрира и да даде възможност на хората да тестват машинно гласуване за предстоящите избори за Народно Събрание (НС) на 11 юли 2021г.

Симулатор за машинно гласуване на избори - примерен дизайн 2021г. (Автор: Slivnitsa.com, може да се ползва с линк към сайта!)

Симулатор за машинно гласуване на избори – примерен дизайн 2021г. (Автор: Slivnitsa.com, може да се ползва с линк към сайта!)

Машинното гласуване ще се осъществява чрез специализирани устройства за гласуване съгласно чл. 213 ИК. За машинното гласуване се създава обща бюлетина върху сензорен дисплей, на която избирателят отбелязва своя вот по еднозначен начин. Еднозначен начин означава, че не е възможно да се маркират няколко опции и да бъде невалиден вота, но ще бъде налична опцията „Не подкрепям никого“ – последна в списъка с партии и коалиции. Еднозначен начин също важи и за преференциите – ако маркирате един номер за преференция, а след това маркирате друг номер, софтуера автоматично ще размаркира първия номер и ще остави само последния маркиран. Бюлетината се проектира по същия начин, както хартиената бюлетина. Образецът на бюлетината се утвърждава от ЦИК.

Вижте също:   Втора вълна с коронавирус в Македония. България с над 50% шанс да я последва

Стъпките за машинно гласуване са:
1 – избор на партия, а ако не е на първия екран – първо превъртате на 2-ра и 3-та страници списъка с партия и тогава избирате партията, за която гласувате
2 – (опционално) избор на преференция
3 – кликате бутон „Преглед“, за да прегледате избраните данни за своя вот, ПРЕДИ да завършите гласуването
4 – не е показана на снимката, на следващ екран ще трябва да прегледате и потвърдите своят вот, или ако случайно сте кликнали погрешно – да дадете „Редакция/Корекция“ и да започнете от първа стъпка.

Когато симулатора за машинно гласуване заработи, ние ще публикуваме линк към него, за да могат всички, които все още не са гласували или тествали – да го тестват. Това ще позволи да гласувате без грешки (т.е. за избраната партия, лице и преференции) и да гласувате по-бързо, което ще намали риска от заразяване с коронавируса Covid-19/Sars-CoV-2, както и ще намали възможностите за образуване на опашки пред изборните секции.

Вижте също:   Празник на град Сливница – 24 май 2012

Затруднения се очаква да срещнат предимно по-възрастни хора и избиратели, които нямат навици да боравят със съвременни технологии. Говорителят на ЦИК Цветозар Томов е категоричен, че ако някой не може да се оправи с машината, членовете на комисията няма да имат право да му помогнат. В такива случаи избирателят няма и право на придружител.

ЦИК планира в Районните избирателни комисии да бъдат доставени по 3 устройства и да се открият пунктове, в които всеки да може да изпробва машинното гласуване, съобщи говорителят на ЦИК.

В интернет вече има налични няколко симулатори за машинно гласуване, разработени за предходните избори на 4 април 2021г. Те може вече да са остарели, но публикуваме техните адреси за най-нетърпеливите от вас:

  • http://vote.bss.design
  • https://uraa.eu/voting/

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!