02-04-2021 | admin |

Маргарита Божкова - Сливнишките земи през вековете - корицаВ последните няколко години град Сливница и селата в общината, се напълниха с много нови заселници. Все по-често срещаме странен, дори чуждоземен, говор по улиците и големите магазини (дори и в кварталните такива). И именно сега, в тази пандемична обстановка – буквално преди седмица, излезе от печат „Сливнишките земи през вековете“ на Маргарита Божкова (историк и дългогодишен директор на сливнишката гимназия; за сливничани няма нужда от допълнително представяне). В нейният труд са намерили място тракийските племена, населявали района, римският път „Виа Милитарис“, войната прославила и възпяла някогашнното селце…

В книгата ще прочетете още и за чумна епидемия, пред която Ковид 19 бледнее, както за много други неща (да не издаваме всички тайни).

Изданието не претендира с изчерпателност, не е луксозно – няма дебели и твърди корици, няма ги онези снимки с висока резолюция, отпечатани на офсетна хартия (определено чакаме и такава книга – защо да не бъде второто издание именно на тази?), но, въпреки това, книгата е събрала в себе си много от минимално-достатъчните неща, за да бъде наречена добър краеведски труд. От нейните страници струи любовта към родния край – тази, която сливничани крият в сърцата си и някой трябва да ги подсети, че е там. А това става с исторически проучвания и спомени – разказани и чути, написани и прочетени.

Вижте също:   Вашите мнения: Първи войнишки паметник – в село Алдомировци

„Сливнишките земи през вековете“ може да бъде намерена в книжарница „Абагар“ и в РЕП-а до „Теменуга“-та.

Цена: за нас е безценна.

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!