17-11-2020 | Администратор |

Нови банкови такси и повишаване на съществуващите такси – пореден епизод в края на 2020г.! Всички банки (или с малки изключения… засега…) са въвели нови такси! Съществуващите такси пък са увеличени! И това не е последното увеличение – такива се очакват минимум 2-4 пъти през 2021г.

Нови банкови такси

Банковите тарифи са някак „уеднаквени“ и повишени в последните месеци! Въведени са нови такси, за всякакви услуги. Новите банкови такси включват:

Такса за внасяне на пари на каса в банка

Такса за внасяне на пари на каса в банка – 1-3 лева в различните банки

С тази такса банките ясно ни казват – ние не искаме вашите пари, вие ще си плащате за да работим с тях! (поне днес е така)

Такса за теглене на пари на каса, вкл. от депозит на дата на падеж

Такса за теглене на пари на каса, вкл. от депозит на дата на падеж (!!) – 0.4-0.9% от сумата, като процентът е по-малък за суми под 1/2/3 хиляди лева в някои банки. Минималната сума обаче е 2-6 лева в различните банки!

С тази такса банките ни казват – ние ще ви вземем между половин и един процент от парите ви, ако си ги изтеглите!

Такса от депозит на дата на падеж (вкл. с минимална сума на таксата) е окачествена като банков рекет, банков и финансов картел в някои форуми и групи! Вижте и други определения по-надолу в статията.

Повишени банкови такси

Повишение на банковите такси наблюдаваме по няколко пъти всяка година! Те не са фрапиращи като новите такси, но все пак банките ще ни взимат повече за техните услуги. А предлаганите от тях услуги се превръщат в монополизирани услуги, защото със закон сме задължени да ползваме техните услуги!

Повишени банкови такси за „управление/поддръжка на сметка“

Повишени банкови такси за „управление/поддръжка на сметка“! Интересно с какви действия толкова управляват една сметка, че да се налага увеличение на тази такса толкова често, понякога по 1-2 пъти на година! Инфлация ли има? Повече са увеличени разходите на банката? Като се добави към горните две, значи банките взимат пари когато внасяме, взимат пари и когато теглим, а взимат пари и когато си държим парите при тях… – можем да направим извода, че „Банките не желаят да работят с нашите пари, нямат нужда от тях, но ако ние искаме да им ги дадем – тогава ще си плащаме!„.

Вижте също:   Интервю с 4-ри деца, носители на титлите Мини-Мис и Мини-Мистър 2011

В днешно време има смисъл да е така, но ако следваха този принцип досега, нито една банка нямаше да може да стартира своята дейност! Това е много-много погрешно и времето ще го докаже, разбира се ще пострадат обикновените хора – те ще платят тази сметка!

Депозити в банки

За депозити в банка вие губите пари едновременно за внасяне и теглене, а в бъдеще се очаква да бъде въведен негативен лифвен процент и да губите пари всеки месец… Едновременно с това, вие не печелите от депозитите, защото лихвения процент е около нулата! Когато този процент да стане НЕГАТИВЕН – вие ще губите пари, докато стоят в депозитната ви сметка и това ще бъде: процент от сумата, но минимум 2-20 лева!

Така че в даден момент, може да се очаква масово теглене на депозити от банките… а както би казал Ники Кънчев от „Стани богат“: Нека тегленето да започне сега! 🙂

Спестовни сметки в банки

Спестовни сметки вече няма, те са приравнени или на депозити (да не можете да теглите по всяко време) или на разплащателни сметки (и същите такси за разплащателни сметки се начисляват към тях всеки месец и/или всяка година)!

Банкови такси за фирми и бизнеси

Банковите такси за фирми и бизнеси се увеличават всяка година, на малки стъпки, но тази година стъпката се очаква да бъде между 20 и 40%. Не стига, че сме насред пандемия от корона вирус, която възпрепятства голяма част от бизнесите, а повишението на банковите такси с такъв голям процент поставя под натиск най-малките фирми! Уви, няма евтини планове за най-малките – те ще заплащат почти колкото по-големите фирми.

Алтернативи на банковите услуги? Има ли по-евтини алтернативи?

Към момента, няма* директни алтернативи на банките и честно казано – такива алтернативи не се очакват* и няма да бъдат допуснати* в близко бъдеще! * Има се предвид алтернативи на банките като цяло, но има алтернативи на отделни банкови услуги!

Най-евтиния вариант е да използвате електронното/мобилното банкиране на всяка банка, защото там таксите са най-ниски, но въпреки това те също ще се увеличават (за фирмите вече е факт, очаква се същото и за физически лица)!!!

Има обаче алтернативи за конкретни банкови услуги, които за с по-евтина цена.

Алтернативи на банкови услуги

Алтернативи на банковата услуга превод по сметка за малка сума пари (и за превод към бюджета)

Ако е нужно да наредите превод на каса в банка за малка сума пари (и за превод към бюджета), вместо 4-8 лева в банката, можете да платите около 1-2 лева с превод в „пощата“. Ето ценовата тарифа на Български Пощи АД:
https://www.bgpost.bg/bg/305

Вижте също:   Първи пазар на мартеници "Произведено в Сливница"

За суми до 160лв., цената е до 4.10лв./превод, но към тази цена се обавят още 0.50лв. за превод на суми с обикновен паричен превод по банкови сметки на физически или юридически лица.

Например за нова лична карта, нов заграничен паспорт или нова шофьорска книжка, таксата ще ви бъде лев и нещо… спрямо 4-8 лева на каса в банките!

Алтернативи на банковата услуга превод по сметка от чужбина (за малка сума пари)

За малки суми пари, получаването на пари в различни електронни платформи може да излиза по-евтино. Важно е за какво се получават тези пари – физическа стока или услуга, дали услугата е от разстояние (напр. дизайн на сайт, оптимизация за търсачки и др.) и т.н. Консултирайте се със счетоводител или счетоводна къща, преди да изберете такава платформа за плащане. Възможни опции са PayPal, Stripe, Paysera и много други!

Алтернативи на банковата услуга виртуален ПОС терминал (за уеб сайтове и електронни онлайн магазини)

Алтернативи на банковата услуга виртуален ПОС терминал (за уеб сайтове и електронни онлайн магазини) има много! Както препоръчахме и по-горе, консултирайте се със счетоводител / счетоводна къща / фирма за счетоводство, за да изберете подходящите методи за плащане за вашите уеб сайтове и електронни онлайн магазини. Консултирайте се и за правните/данъчните изисквания към електронните магазини, възможно е да предпочитате поръчките да стават по телефон, а плащането може да е само с наложен платеж. Възможни опции са PayPal, Stripe, Paysera и много други платформи, които приемат разплащания в дебитни и кредитни карти във вашия сайт или през тяхната пратформа!

Финансов и банков рекет/картел, Финансов комунизъм и други определения

Мнението на хората в различни форуми, (затворени) фейсбук групи и др. се красноречиво, прилагаме видяни цитати*, които описват наблюдаваните тенденции:

  • банков рекет
  • банков картел
  • финансов комунизъм
  • банков комунизъм
  • банков картел, дирижиран от държавата (от БНБ, от ЕЦБ)
  • и др. по-малко цветни определения…

* Членовете на екипа отразяват факти, без в случая да подкрепят или да не подкрепят тези мнения.

Кои са виновните за непрекъснатото увеличение на такси и банкови услуги?

Виновните в случая най-вероятно не са конкретно банките и техните собственици/управители, колкото и странно да се струва на всеки от нас. Най-вероятните виновници са управляващите на държавите в Европа, вкл. Европейската Централна Банка (ЕЦБ), в частност управляващите в България, вкл. БНБ (която обаче следва насоките на ЕЦБ), с техните регулации и понякога налудничави идеи по време на финансовите кризи от последните години…! Всички „мерки“ надуват финасови балони, които един ден биха могли да се спукат и цената ще се плати… пак от хората(!).

Вижте също:   Spelling Bee 2011 - Първи кръг (резултати)

Едно е сигурно обаче, колкото и да сме ядосани от новите банкови такси и от повишените банкови такси, служителите в банките не са виновни, но те ще понесат най-много неприятности! Тези служители не взимат решения – те само изпълняват чужди решения!

Банковите служители са на първа линия на коронавируса Sars-CoV-2/Covid-19 (вкл. и в новата силна вълна от заразени с вируса, заедно с учителите), защото хората имат нужда от следното (по ред на важност):

  • бърза помощ
  • от храна
  • от пари за храна, бърза помощ, бебета и деца, и за други дейности/покупки…
  • и т.н.

Всички тези неприятности ще ги понесат банковите служители, без да имат вина! Спомнете си това, когато се наложи да посетите банков клон и особено банков клон в град Сливница, където хората се познаваме…

За кои банки се отнася?

Настоящите нови такси се отнасят за много банки, няма да ги изброяваме всичките.

За жителите на Община Сливница, за бизнесите и фирмите за услуги в София, Община Сливница, с. Алдомировци и др., най-важни са двете банки: Банка ДСК и Уникредит Булбанк. Със съжаление, можем да потвърдим, че за тези банки, статията се отнася с пълна степен.

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!