06-11-2020 | Администратор |

Разпространението на корона вируса Covid-19 (Sars-CoV-2) в Европа за последните 2-3 седмици, започна да прилича на ядрена реакция преди взрив. Заразените нарастват почти в геометрична прогресия в последните седмици и сега са 200-300 хиляди на ден в Европа!! А това е много, защото след седмица тези 200-300/ден, ще са 300-450 хиляди заразени на ден! В световен мащаб, на ден се заразяват над 500-600 хиляди души всеки ден (към средата на ноември 2020), като скокът в САЩ е троен, 2 седмици след провеждането на изборите за американски президент 2020! След още седмица-две, САЩ биха могли да регистрират и над 200-300 хиляди души на ден, по подобие на Европа, най-вероятно последствия от събирането на много хора по площади и в залите за гласуване…

Това са само тестваните и регистрирани хора/тестове, реалните заразени може да са поне 3-4 пъти повече, защото много заболели не са тествани/изследвани поради липса на симптоми или те самите крият заболяването, за да не бъдат поставени под задължителна карантина. Най-засегнатите страни в момента са: Франция, Италия и Обединеното Кралство, следвани от Русия, Испания, Чехия, Белгия, Германия и Холандия, а така също Австрия, Унгария, Румъния и Португалия.

Смъртността от коронавируса е достатъчно висока (около 3.5% официално), но при претоварени здравни системи, това ще довете до повишена смъртност (над 7% или дори над 10%). Освен това, някои от излекуваните остават с увредени органи, което в бъдеще ще бъде опасност за здравето и живота им.

България – действия и бездействие на държавата

В България се стигна до около 1-4 хиляди регистрирани случай всеки ден, което е около 20-40% от направените тестове. Болниците вече нямат легла, пригодени за лечение на коронавирус и тепърва ще се разкриват нови, но това не осигурява лекар за лечението – това са само легла, където да приемат болни хора с по-силно изразени симптоми.

Събирането на всички ученици (малки и големи) на едно място, „уж спазвайки някакви мерки“ бе най-голямата „помощ“ за разпространение за коронавируса, защото на всички е ясно – децата нямат спирачки!!! Остава загадка дали това бе направено нарочно, с цел повишаване на заразяването (конспиративна теория) или защото дистанционното обучение миналата година е било пълен провал (също труден за признаване факт, ако това е причината)…

По време на пандемия, най-разумното беше, да се организира променено „смесено присъствено-дистанционно обучение“ в училище, така че учениците, които могат да учат дистанционно, да се възползват максимално от новите технологии и да са в безопасност. Разбира се, възможно е и да се посещава училище в определени седмици, по подобие на студентите, които учат задочно и дистанционно. Но за това трябваше през лятото да се разработят електронни уроци и електронни тестове, които да са еднакви и готови за всички ученици, а това не бе направено!!
Тези ученици, които нямат устройства, биха могли да идват в училище и там дежурен учител би могъл да им пуска същия урок, който иначе биха гледали вкъщи! Тестове – по същия начин, предварително подготвени тестове, могат да се решават от вкъщи или в училище (който няма компютър/смартфон).

Явно е защо министерството на образованието не желаеше да се премине към дистанционно обучение – явната причина е, че миналогодишното дистанционно обучение е било провал, а конспиративната теория е, че целта е да се „спомогне“ разпространението на коронавируса. И ако някой иска да каже, че коронавируса не се е разпространил в голям процент през училищата, това няма как да се докаже, защото не се правят тестове на хора, които нямат симптоми – държавата не следи дали през училищата става заразяване!

Бездействие на държавата е това, че мерките не се спазват. Маските не се носят навсякъде и от всички, а за маските е ясно – те не пазят нас, а пазят хората около нас. Което означава, че който не носи маска е опасен за околните и заслужава глоба. Такава дисциплина не бе наложена през лятото и хората просто не спазват мерките, заради бездействието на държавните органи.

Вижте също:   Няколко вагона с въглища дерайлираха между Костинброд и Петърч

И ако това ще ви успокои, трябва да кажем, че останалите страни в ЕС са по-зле откъм мерки и изпълнение, защото при тях се стигна до повторно блокиране на някои бизнеси и на свободата на движение. Белгия, Австрия, Германия, Англия (Обединеното кралство), Холандия, Франция, Италия – все държави, където броят на заразените на ден надмина пролетния пик с 5-20 пъти!

Бездействие на държавата е и това, че критичните/рисковите групи (възрастни и хронично болни) нямат никаква защита, няма такава стратегия. На първо място, дори сред работещите има такива рискови групи и те не са предпазени по никакъв начин, дори напротив – изпратени са на първа линия и не биват изследвани изобщо (например сред учителите – те не бяха запазени и вече има над 5-7 смъртни случая)! Сред пенсионери и хронично болни, рискът е още по-голям, но няма никакви задължителни или препоръчителни мерки, които да пазят здравето и живота им, а точно такива хора заемат места в болниците! А има какво да се направи – би могло да се предложи на такива хора, да се организира ден или 2 дни в седмицата, в които да им се купува храна, за да не се налага да посещават магазини. Би могло да се препоръчат сутрешни разходки в слабо-населени райони и паркове, така че хората да не се обездвижват с целодневно затваряне. Ако има специфични нужди, също може да се помисли вариант за съдействие. Могат да се набират доброволци, които да помагат на рисковите групи. Може и трябва да се организира раздаване на маски (вкл. от доброволци), предвид задължителния им характер!

Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с епидемията (или други държавни органи) не се справиха със задачите и резултатите са видни. Дали вината е конкртетно на НОЩ или на друг – министри, РЗИ, МВР, или на други държавни власти – все още никой не поема отговорност и всичко си продължава както досега (керванът си върви…). Болниците и медиците изнемогват и предприетите мерки са явно недостатъчни. Нещо повече – болниците вече са задължени да откриват легла за болни с коронавирус, без да имат специалисти, които да лекуват коронавирус. Гинеколог или доктор по кожни болести ще лекува коронавирус, ще лекува пневмония?? Това е несериозно, леглото не означава болнично лечение, но спомага медиците също да се заразяват! Използването на хотели като места за лечение и надзор, също не е от полза за средно тежки и тежки случаи, просто защото те само спомагат за изолиране на заразата, но това няма да подобри лечението.

Освен мерките за противодействие на епидемията, които видимо не работят или не се спазват, държавата опитва да предлага икономически мерки за спасяването на бизнеси и работни места. Те обаче са крайно необмислени, не се следи какъв е техният ефект/резултат (т.е. какво би било със и без тях) и просто се раздават пари на цели браншове или фирми от бизнеса. За съжаление, много малки фирми ще спрат своята работа за години напред или просто ще фалират.

Друга основна власт в държавата е съдебната система. Това е независима власт, която има свои органи на управление. Висшият съдебен съвет (ВСС) взе решение за съдебна ваканция от 15 ноември до края на 2020г. (първоначално), което впоследствие може да бъде удължено до месец април-май 2021г. Тази съдебна ваканция не включва най-спешните и рискови производства и реално такава ваканция има всяка година през лятото (тогава се взимат отпуски), но само по себе си представлява липса на възможност за правосъдие, което е нещо сериозно! Разбира се, другата гледна точка е това, че се запазва здравето и живота на работещите в съдебната система, а заедно с тях и страните по делото, експерти, свидетели и т.н.

Държавата, в лицето на Бойко Борисов, твърдо стои зад идеята, че няма да има ново затваряне на цяла България. Няма да има КПП-та при никакво положение. Това е честна позиция, която обаче остава безконтролно разпространението на коронавируса, защото останалите мерки също не се спазват напълно.

Вижте също:   Извънредна ученическа ваканция от 8 до 10 февруари в цяла България

Скоро наближават избори, можем да очакваме дори, че изборите ще се отложат за месец април или май, защото без качествени мерки и спазването им, епидемията не може да се овладее през зимата! А кой ще ходи да гласува и да рискува да се зарази? Не много хора… Може би това е една от целите на управляващите и на статуквото?!?! Това ще им е от полза.

Какво да правите до месец април 2021г.?

Какво да правите вие, при положение, че мерките на държавата не са достатъчни, не са правилни или такива напълно липсват. Трябва да направите, това което трябваше да направи и държавата – цял план за действие за няколко месеци напред.

  • Да защитите работещите хронично болни хора (обикновено на възраст над 45-50г.) – това са най-рисковите случаи, а те нямат и не се предвижда никаква защита!
    • Уви, най-драстичния вариант за защита е да напуснете работа по свое желание или да ви съкратят (в който случай, може да имате право на обезщетение за безработица)
  • Да защитите възрастните и хронично болни хора, които са ваши близки и приятели, в зависимост дали живеете заедно в един дом или в отделни домове
  • Не разчитайте на мерките на държавата – те често са закъснели, недостатъчни, непрецизирани или дори погрешни (напр. заповедта възрастните да пазаруват само сутрин между 8 и 10 часа е пълна глупост – това е най-студеното време през зимата!)!
  • Да помогнете на възрастните и хронично болни хора, които са ваши близки и приятели
    • организирайте доброволци от вашето семейство и разпределете задачите – покупки от магазина
    • инструктирайте всеки да стои на нужната дистанция
    • по възможност не влизайте в помещенията, където живеят рисковите групи, но ако това не е възможно:
      – ползвайте нова маска – не тази, с която сте влизали в магазина или сте ходили на работа
      – след вашето посещение, „ударно проветряване“ на помещението, където се срещате в човек от рискова група (най-вероятно това е дневна или спалня, която се отоплява през зимата)
      – след вашето посещение, хората от рискови групи могат и трябва да почистят чаши и др. съдове, които сте докосвали и да си измият хубаво ръцете със сапун
  • Погрижете се и за психическото и физическото здраве на рисковите групи
    • хората имат нужда от движение, намерете начин всеки да се разхожда на спокойно място, без много трафик
      – спортът е здраве, така че ако някой практикува спорт с физическа активност (шахматът не е подходящ за това, но пък е полезен за психиката), нека продължи да го прави, доколкото това е възможно и безопасно
    • психическото здраве също е важно, строгите мерки ще са до месец април, така че хората от рисковите групи все пак трябва да има с кого да общуват, да се разговарят, и да се разхождат, да правят нещо
      онлайн игра на шах, игра на карти (напр. Уно, Белот или други), онлайн игра на табла, биха могли да запълнят времето на хората, за да не се притесняват и да мислят за апокалиптични неща…
  • Малки деца, ученици и студенти – макар и нерискова група, те заразяват по-възрастните членове на семействата и са разпространители на заразата
    • децата в предучилищна възраст се развиват умствено и физически и за тях е важно това да продължи, дори да не ходят на детска градина
      – организирайте групи от по няколко деца и нека заедно си играят и учат
      – ако някое дете има симптоми, редно е бързо да уведомите всички
      – може да сменяте групите деца, това зависи и от родителите, но е добре когато включите нови деца в една група, да следите за симптомии да сте по-внимателни
      – трябва да се регулира и колко време децата ще работят на компютър, редно е да правят почивки и да не се напрягат твърде много с малките екрани на телефоните
    • учениците имат нужда и от учене, и от игра, от физическа активност
      – същото важи и за тях, като с повишената възраст, децата сами биха могли да спазват някаква линия на поведение и да внимават да нямат контакт с много хора
      – учениците, които учат дистанционно, имат нужда и от помощ за усвояването на новите знания и умения (обикновено не всичко е ясно и родители/баби/дядовци трябва да помагат, а ако не разбират – да намерят помощ от познат/учител, за да се помогне навреме, преди да се е натрупал много материал)
    • студентите са достатъчно големи, за да учат дистанционно и там единствената помощ е най-вече за концентрирането в новите условия и самодисциплина (т.е. пести се времето за ходене на училище и остава много свободно време за учене и други неща, но студентите често отлагат ученето за последно – по късните часове на деня, което е просто липса на самодисциплина)
  • Работещи
    • работещите хора (обикновено без хронични болести), особено в големите областни градове и столицата София, имат най-голям риск от заразяване
      – риск от заразяване в градски и междуградски транспорт, заради струпването на много хора в градски и междуградски транспорт – метро, автобуси, трамваи и тролеи… – няма как, ще се разчита на маски и на късмет
      – риск от заразяване на работното място, особено ако контактувате с произволни клиенти или с много колеги (някои от които сигурно пътуват с градски транспорт)
      – работещите и контактните хора, трябва да пазят останалите, долкото работата и дейността позволяват това, но понякога шансовете не са благоприятни (най-неблагоприятни са за медицински персонал, фармацевти, учители в училище, работници в големи/хранителни магазини, работници в бюра по труда и др.)
Вижте също:   Насаждения с канабис бяха установени от РУП-Сливница

Относно маските (кога са полезни и вредни, кога да ги смените, как да ги използвате повторно) – имайте предвид, че маските пазят околните, а не вас! Също така, ако коронавирус се задържи от маската, а вие постоянно пипате и нагласяте/сваляте/слагате маската, то по вашата ръка (пръсти и длан) ще се полепи този вирус. Така че маските трябва да се сменят достатъчно често, но не винаги трябва да ги изхвърляте – можете да ги дезинфекцирате по подходящ начин, през лятото можеше да ги оставим на слънце, за да се дезинфекциярат от топлината, но сега може да се наложи да се изперат със сапун (ако маската позолява) и да се сложат покрай печка, която да ги загрява достатъчно дълго (според температурата може да са нужни между 10минути и 3-4 часа). И разбира се, все още необеззаразените маски не трябва да се допуска да бъдат докосвани от малки деца!

Разбира се, този план само дава насоки и указва някои от най-големите рискове, но не е изчерпателен. Съобразно на работа, транспорт, контакти и т.н., всеки човек в разумна възраст, трябва да пази себе си и околните, да спазва физическа дистанция.

Ако имате разумни предложения – пишете ни коментар и ще допълваме списъка, с надеждата да е полезен на хората и да спасим човешки животи!

3 коментара и връзки към “Взрив на заразени с коронавирус в Европа и България. Какво да правите (план) до април 2021г.? (обновена 17.11)”

  1. Накрая каза:

    Ами служителките зад гише или носят маските на гушата,а търговците по сергиите или без маски или също на гушата, пак накрая виновни ви били учениците.

  2. Сливница каза:

    Така е, никой не е казал, че учениците са единствените виновни, но е факт, че те се събират накуп по много хора и е факт, че не е възможно да спазват мерките!

    Също така, учителите от 5+ класове обикалят из всички класове (на ден по 100-150 ученици), на седмица над 500 ученици… и после влизат в учителската стая (30-100 учители). Така се прави качествено разпространение, чисто теоретично по нашите сметки! 🙂

    И другия факт е, че маските НЕ ПРЕДПАЗВАТ от заразата! Т.е. учител с 500+ контакти, почти не може да се предпази от зараза (разбира се – има процент шанс да не се зарази в първата седмица, но той/тя отива и следващата и по-следващата…!), и също спомага за разпространението.

    Докато ходенето в магазина е по желание (може да поръчате и по куриер, можете накуп да напазарувате и месец-два да не ходите), то ходенето в училище е задължително до определен клас…

    Това са фактите, на база на тях правим изводите. Имате право на мнение – направете вашия анализ и ще го добавим като друга гледна точка. Нито ще съдим някого, нито печелим пари от това, така че не спорим с вас – заедно се допълваме, за да има повече мнения… 🙂

    Бъдете здрави!
    Людмил

  3. Инкубатор каза:

    Моят анализ казва да не се шматкам по центъра и пазара защото на сергиите никой не носи маска. Тото пунктът пак е инкубатор на Ковид 19 – служителките с маска на гушите,а вътре нагъчкани по 2-3 клиенти,въпреки,че има табела с голями букви да влиза само по един човек.


Връзки към тази страница

    Коментирай

    Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!