02-10-2020 | admin |
Злопатници на Георги Белев

Злопатници – корица

Официалното представяне на книгата „Злопатници“, автор на която е нашият съгражданин Георги Белев, ще се състои на 06.10.2020г. /вторник/ от 18.00ч. във фоайето на Народно читалище „Съзнание 1907“ – гр. Сливница.

Със сигурност, ако се замислим и огледаме наоколо, ще припознаем поне един от литературните образи на „Злопатници“. Ще уловим духа, и ще вникнем с разбиране в грижите на старите българи.

В книгата ще разберете много неща (ако сте по-възрастни, ще си ги припомните, а ако не сте живяли в „онова“ време – сега ще ги научите). Едно от тях разкрива, каква е връзката между френският император Наполеон Бонапарт и с. Драгоил, например.

С разрешение на автора, публикувам няколко цитата тук:

…както казва един Макиавели, за да спечелиш войната, трябва да имаш или силна армия, или силни съюзници. Който има силна армия, лесно си намира силни съюзници.

Драгоманци и досега се имат за по-парижани от драгоилци. И може би с право, защото, за да отидеш от Драгоил в Париж, трябва да минеш през Драгоман. Има и друг, по-пряк, път Драгоил-Париж, през Бърдо, но той е много лош и трудно проходим.

Баща ми много се ядоса и взе да се кара на стареца, но той нищо не помнеше да е говорил. И каза, че не му трябват никакви декари.
Когато баща ми се поуспокои и излезе, дедо Новко каза, че и той е изедник.

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!