19-09-2020 | Администратор |

Първият учебен ден за учебната година 2020-2021г. в България започна в присъствена форма, въпреки опасността от коронавируса SARS-CoV-2 (Covid-19, 2019-nCov)!

Mинистерството на образованието реши всички участници в учебния процес в училищата да бъдат изложени на настоящия риск от заразяване с коронавирус, с ясното съзнание, че ще има жертви (загинали и тежко болни)! Въпросът тук е защо – каква е целта? Има ли друг начин/алтернатива?? Можем ли да предпазим децата си, учителите ни (тук в град Сливница учителите ни са едновременно и приятели, съседи…)?

Какво ще се постигне, ако повечето ученици са в училище, а няколко други изберат (или са принудени, напр. са карантина) да бъдат дистанционно? Резултатите ще са плачевни!? Не може един учител да предава уроците в присъствена форма и да успее да предаде същия урок дистанционно, в електронен формат, без да вложи поне 2-4 допълнителни часа, за да подготви материали, тестове. А без съответното заплащане (реално трябва да е двойна заплата), това няма да се случи и ще имаме отбиване на номера, за пореден път! Във всяка стъпка на правителствата в България виждаме все това, работи се на парче, без цялостна стратегия!

Очаква се до месец-два да има много случаи на заразени с коронавирус, в които цели класове ще преминават от присъствена форма в електронна-дистанционна форма. Но за учителите не е толкова лесно да превключват между едната форма и другата, качеството на обучение ще страда и в едната и в другата, поради страха от заразяване и двойното количество работа… Към декември 2020г. и януари 2021г. се очаква пълен хаос, защото учениците трябва да бъдат изпитвани и да получат срочна оценка. А точно тогава ще има най-много отсъстващи, поради грип, коронавирус или карантина… Учителите масово ще подават оставки, но в повечето случаи, те ще дължат цели 2 месеца предизвестие, т.е. ще трябва да работят още 2 цели месеци в риск или да платят 2 цели месеца на училището/държавата!!!

Вижте също:   Мъж загина след катастрофа между автобус и кола край Сливница

Дотук най-засегнати ще бъдат ученици и още повече – учителите! Учителите излизат на първа линия, без никакви реални защитни средства, по подобие на полицаите по КПП-тата в градовете преди няколко месеца! Обаче, най-много жертви се очакват сред учители и сред възрастните роднини на ученици и учители, защото те също ще бъдат заразени или единствената им алтернатива е да бъдат отчуждени за цяла учебна година (10 месеца), което крие рискове за психическото им здраве…

За 2 месеца през лятото, министерството на образованието в България не успя да внедри една или няколко централизирани системи за дистанционно обучение, да обучи учителите как да предават уроци през тях и да подготви уроци и упражнения в онлайн форма, така че да бъде готов „ПЛАН Б“ и той да се използва за някои класове, така че да не се налага всички класове да бъдат в училищата. И когато заради нуждата от карантина над 30-40% от всички ученици минат в дистанционна форма, ще се види, че всичко това представлява един експеримент с хора – експеримент със съдбите на хората!

Вижте също:   Коронавирусът със стряскаща статистика в Европа - над 10 хиляди са заразени в Европа

Шансът да няма много жертви е теоретичен и ще бъде проверен опитно в масов експеримент, едновременно върху всички учители и ученици в цяла България (бъдещето на българската нация)!!! Обикновено ваксини се пробват върху доброволци, не особено големи групи и чак когато се направят няколко такива изследвания и се докаже безопасност и ефективност – се разрешава използване на тази ваксина. Сега в експеримента участват всички деца в училище (да не забравяме, че обучението в училище е задължително по закон!!), всички учители (цветята на нацията) и те могат да разпространят зараза към своите роднини (вкл. възрастни, пенсионери) – на такъв масов експеримент се реши МОН! Редно е да знаем, кой ще носи отговорност, защото е ясно, че образователното министерство няма нужната експертиза, за да оцени риска за здравето на хората – това трябва да се направи от лекари с опит.

Към момента ни остава да се надяваме на слабо разпространение на заразата в първите месеци и да се молим за по-малко жертви.

Можем да търсим алтернатива за обучение на децата ни, което ще ни струва повече разходи и да се надяваме да можем да си ги позволим… Това са частни уроци с дистанционно обучение или родителите да отделят по 2-3 часа вкъщи, за да предават уроците на децата си! По този начин може да заменим обучението е училище или най-малкото да съкратим времето там до половин ден…

Вижте също:   Хандбалистките с първа победа за сезона - надвиха Шумен като гости

Ако имате и други идеи – споделете ги и ще допълваме статията…

Честит първи учебен ден на учители, ученици и родители! Стискаме палци за вашето здраве!

Още информация по темата от различни уеб сайтове и медии:

  • Образователен филм „Тръгваме на училище, Вирусът – не“  – по забавен начин се показват на децата най-важните правила, за не се заразят с коронавирус:

  • 2
  • 3

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!