14-08-2020 | Администратор |

Премиерът Бойко Борисов предлага свикване на Велико Народно Събрание (ВНС) за приемане на нова конституция на Република България!

Днес, 14 август 2020г., премиерът Бойко Борисов, чрез прессъобщение на уеб сайтът на Правителствената информационна служба, се обръща към всички български граждани, предлагайки да се свика Велико Народно Събрание (ВНС) за приемане на нова конституция на Република България. Той обявява, че при това положение ще си подаде оставката, което следва да означава, че ако това не се случи (не се свика Велико Народно Събрание) – няма да подава оставка.

Предложенията за промени в конституцията са:

Затова аз предлагам свикването на Велико народно събрание, което да въведе редица съществени промени в Конституцията:

 • Ще предложим броят на народните представители от 240 да бъде намален на 120;
 • При Великото народно събрание броят на народните представители да бъде намален – от 400 на 280;
 • Ще прекратим Висшия съдебен съвет и ще предложим създаването на Съдебен съвет на съдиите и на Съдебен съвет на прокурорите. Двата съвета ще решават отделно кадровите въпроси, свързани със съдиите, от една страна и прокурорите и следователите, от друга.

В съответствие с препоръките на Европейската комисия за демокрация чрез право – така наречената Венецианска комисия, която е консултативен орган към Съвета на Европа, членовете на Съдебния съвет на съдиите ще се избират седем от професионалната общност, тоест от самите съдии и шест от Народното събрание, избрани с мнозинство от две трети от народните представители, като членовете по право ще са председатели на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

 • Мандатът на председателя на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на Главния прокурор предлагаме да бъде пет години;
 • Ще предложим да се ограничат правомощията на министъра на правосъдието само до това да предлага проекти на бюджети на съответните органи и да управлява недвижимите имоти на съдебната власт;
 • Ще предложим към съветите на съдиите и прокурорите да се създадат отделни инспекторати, тоест да не е един инспекторат, както е в момента. Всеки от двата инспектората се състои от главен инспектор и петима инспектори;
  Ще предложим да се въведе институтът на индивидуалната конституционна жалба;
 • Ще предложим Главният прокурор на всеки шест месеца да бъде изслушван от Народното събрание и докладът му да бъде приеман. Докладът обхваща прилагането на закона за дейността на прокуратурата и разследващите органи;
 • Народното събрание може да изслушва Главния прокурор по въпроси, свързани с конкретни наказателни производства, след разрешение на наблюдаващия прокурор;

Това са неща, които хората искат и очакват от години. Тези предложения ще увеличат ролята и доверието в политическото представителство, ще изчезнат депутатите анонимници. Ще се укрепи независимостта на съдебната система, ще направи прокурорите и съдиите самоуправляващи се общности и може би най-важното, ще засили контрола над дейността на Главния прокурор.

Следва да се има предвид, че при свикване на Велико Народно Събрание (ВНС), предлаганите сега промени ЩЕ БЪДАТ ГЛАСУВАНИ. Би могло дори да не бъдат предложени от тогавашните избранници за депутати. А това означава само, че това е един вариант за промяна на конституцията, който със сигурност няма да остане така.

Вижте също:   Анкета: Кой според Вас е най-значимия туристически обект в Община Сливница?

И главните въпроси, който всеки трябва да си зададе е:

Какво е нужно да се направи, за да се промени обстановката в България към по-добро – икономически, правно, сигурност и т.н.?

Тези или други промени, ще бъдат ли достатъчни, за да изпълнят целите?

Също така биха могли да бъдат направени и други промени в конституцията, които не се знае дали ще бъдат полезни или вредни за обикновените хора…

Но както се казва: да поживеем и ще видим!

Коментари за предложението за нова конституция (или по-точно промени в настоящата конституция) и Велико Народно Събрание

Не закъсняха и коментарите за предложението за нова конституция (или по-точно промени в настоящата конституция) и Велико Народно Събрание от различни хора и политици.

На първо място ще споменем коментарът на президента Румен Радев:

„Правото на инициатива за свикване на ВНС принадлежи на не по-малко от половината народни представители и на президента, не и на премиера.”

Може ли власт, която нарушава закона, не въвежда машинното гласуване и отхвърли електронното дистанционно гласуване, да организира честни избори? Отговорът е „не“.

Може ли власт, която задуши свободата на словото, да предлага дебат за бъдещето на България? Отговорът е „не“.

Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е „не“.

Може ли министър-председател, който превърна парламентарната република в автокрация, да предлага промени в Конституцията? Отговорът е „не“.

Вижте целия коментар на Румен Радев, който се исказа доста остро към това предложение.

Слави Трифонов коментира във Фейсбук:

Еееее… Бойко Борисов оглави протеста срещу себе си.

От ВМРО и НФСБ също затрупаха с по 10-ина предложения за промяна на конституцията, коментирайки че подкрепят промяната.

Вижте също:   Хандбал жени - Сливница-Шумен на 28 октомври в 15ч.

Според повечето хора, изказали се днес, предложението за свикване на ВНС цели:

 • Забавяне на изканията за оставка на Борисов
 • Борисов опитва да яхне протеста срещу себе си и предлага той да направи реформите (въпреки че 10-ина години усправлява, досега не го е направил)
 • Симулация на реформа
 • Опит да противопостави една част от обществото срещу друга, които да спорят една с друга за нуждата и какви точно промени в конституцията са нужни
 • и други…

Източници:

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!