31-05-2020 | Администратор |

Ракета Фалкон-9 на компанията Спейс Екс, извеждаща корабът Ендевър (капсулата Драгон/Дракон) към космоса – 30 май 2020г.

На 30 май 2020г. в 22:22ч. българско време, САЩ: НАСА изстреля двама космонавти към МКС, с пилотирания кораб Дракон/Драгон (Dragon Crew, впоследствие наречен Ендевър) и двустепенна ракета носител Фалкон-9, разработени от частната американска компания Спейс Екс (SpaceX). Мисията се нарича Crew Dragon Demo-2, а ракетата бе изстреляна от космическия център Кенеди. Това е първото изстрелване на астронавти с новата ракета и новия космически кораб на частната компания SpaceX, която възнамерява да организира туристически посещения в космоса. Също така, това е първото изстрелване на космонавти от територията на САЩ след 9 години използване на руските кораби Съюз.

Изстрелването бе предавано на живо и можете да гледате изстрелването на запис в YouTube, заедно с всички коментари преди и след него. Ако желаете да прегледате само изстрелването в 15-20 минутно видео, можете да видите оттук:

Вижте също:   Актуалните разписания на Драгоманските автобуси и маршрутки (от ДНЕС)

Излитането се извърши около 22:22ч. българско време, с двамата астронавти на борда: Robert Behnken и Douglas Hurley. Няколко минути след изстрелването, първата степен на ракетата Фалкон 9 се отдели и минути след това се приземи успешно на борда на морски кораб-дрон на компанията Спейс Екс. Корабът Дракон (Dragon Crew, впоследствие наречен Ендевър/Endeavour) излезе в орбита на над 200км височина около планетата Земя след общо 12 минути от излитането си, чрез втората степен (двигателите) на ракетата Фалкон-9, които след това също се отделиха от корабната капсула Драгон Крю. Достигнатата скорост е около 27500 км/ч или около 7.65км/секунда. След това корабът се насочи в нужната посока и остана в свободно плаване в космоса. За достигането до международната космическа станция ще са нужни около 19 часа и ще се извършат няколко пускания на двигателите на кораба Драгон.

Вижте също:   ПГТ "Н. Й. Вапцаров" - областен шампион по тенис на маса за 2011 г.

Изстрелването бе наблюдавано от президента на САЩ Донанд Тръмп и вицепрезидента Майк Пенс. След успешното изстрелване и извеждане в Космоса, в орбита около планетата Земя, Пенс и Тръмп поздравиха американците и човечеството с новата стъпка към изследването на космоса. Доналд Тръмп похвали Илон Мъск (ръководител и собственик на над 50% от частната компания SpaceX), и допълни, че „търговската космическа индустрия е бъдещето“. Тръмп също така повтори обещанието си да бъдат изпратени астронавти на Луната през 2024г., а по-нататък и на Марс. По-късно се проведе дълга пресконференция на НАСА и Спейс Екс, с възможност за въпроси от зрители по телефон, в която много от въпросите бяха към Илон Мъск и за бъдещите планове на компанията.

Около 18 часа след излитането, космическия кораб Дракон се намира на няколко стотин метра от Международната Космическа Станция (МКС). Пилотите насочват кораба към конкретния „док“ за скачване с МКС, като за целта те ръчно управляват и насочват кораба, така че заходът да не е под ъгъл, по-голям от допустимото. От компанията SpaceX са приготвили симулатор, изработен като уеб сайт, който да симулира ръчното управление на кораба Дракон от астронавтите. Можете да го опитате на адрес: https://iss-sim.spacex.com/

Вижте също:   Ревю на модна агенция DanyStyl, с гост рапъра Криско!

Ето няколко снимки от симулацията на успешното скачване на кораба Дракон (Dragon) с МКС (ISS):

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!