23-05-2020 | Администратор |

На 13 май 2020г. отпадна извънредното положение и в следващите дни бяха отменени повечето ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса Covid-19. С това страната ни последва примера в Европа и в световен план, надявайки се топлото време да ограничи разпространението на коронавируса, а ако има нови заразени – те да го изкарат по-леко, в домашна обстановка. В момента, от 14 май 2020г., в България е обявена извънредна епидемиологична обстановка.

Обучението за учениците остава дистанционно, като се очаква да бъдат проведени матури след седмица-две. Детските градини се очаква да отворят в края на месец май 2020г., но тези родители, които могат да отглеждат децата си вкъщи, са посъветвани да не пускат децата си в детските градини.

Бизнесите и фирмите за услуги постепенно възстановяват работа и планират да поработят за поне 2 месеца, преди да дойде време за летните отпуски или за нова вълна от заразени с вируса. Туризмът се очаква да се раздвижи през юни месец. Нещо повече – границите ще се отворят и няма да има карантина за влизащи от други страни, което най-вероятно ще се окаже най-голямата грешка, която може да доведе до втора вълна на заразени още през юли месец!!

Град София остава най-силно засегнат като брой заразени с коронавирус – с над 1000 регистрирани (най-голямото огнище в България). Следващите най-засегнати области са: Плевен и Видин с около 200 потвърдено заразени; Ямбол, Благоевград и Пазарджик с над 100 потвърдено заразени.

Автобусния междуградски транспорт тепърва ще възстановява своята дейност, най-вероятно с нови разписания, отчитащи намаления пътникопоток, въз основа на съкратени служители и такива, работещи от вкъщи.

Вижте също:   Един ден с Общинския съвет на Сливница

С какво ще запомним извънредното положение от 13 март до 13 май 2020г.

С какво ще запомним извънредното положение от 13 март до 13 май 2020г. Здравният министър не спря да издава нови и нови заповеди и ограничителни мерки, много от които бяха атакувани в съда. Още преди да се произнесе съда, тези спорни мерки бяха отменени. Много заповеди бяха променени, с което в настоящия момент не може да се каже коя е активна и коя – не е. В официалния сайт на министерството на здравеопазването, информацията е публикувана под формата на поредица от новини и за да разберете какви мерки са активни днес, трябва да изчетете над 30-40 публикации! Всички заповеди са публикувани в основната секция за информация за коронавируса – в таб „Заповеди“. Може да се каже – работа на парче и изключителна неорганизираност в интернет пространството от ръководството на министерството на здравеопазването, защото гражданите не могат да следят какво е активно и какво е отменено. Обаче отменените мерки могат да станат предпоставка за втора вълна от заразени и за това ще трябва да почакаме 3-8 седмици, за да видим как ще се развие обстановката.

Правителството така и не успя да предприеме качествени икономически мерки, които да бъдат в реална помощ за частично или напълно спрелия бизнес. Няколко програми бяха пуснати, но те не бяха навременни и това доведе до ръст в броя на безработните. Наемането на хората обратно на работа ще стане по-бавно от освобождаването!

Вижте също:   С маска в планината!? Милион и половина души са заразени с коронавирус, 300 хиляди са излекувани.

Бъдещо развитие на обстановката с коронавируса (месеци май-август 2020)

Бъдещото развитие на обстановката с коронавируса Covid-19 за месеците май-август 2020 се очаква броя заразени да не скочи твърде много и да позволи на хората и бизнесите да работят, макар и с намален обем работа за повечето бизнеси. Ако броят на заразените в няколко поредни дни надхвърли 100 души, се очаква отново да бъдат въведени строги мерки за ограничение на движението за вход/изход в областните градове или да се карантинират по-малки населени места (малки села и градове, както и цели квартали в София и гругите големи градове).

През есента се очаква нова вълна от заразени, породена от по-хладното време, но няма гаранция дали тази вълна няма да се случи още през юли месец!!! Тепърва предстои да видим.

Разпространение на коронавируса в Европа и по света

Разпространението на коронавируса в Европа и по света достигна до 5.5 милиона потвърдени случаи. В САЩ има 1.7 милиона потвърдено заразени, а в Европа броят им е 1.9 милиона потвърдени. Реалната бройка се очаква да е между 3 и 6 пъти повече.

Броят на починалите заради коронавируса са близо 350 хиляди души. В САЩ 100 хиляди за загиналите, а в Европа най-много загинали има в Обединеното кралство (UK/Англия). Испания, Италия и Франция – близо 30-40 хиляди загинали във всяка страна. Най-вероятно има и недокументирани случаи на смърт, също причинени от коронавируса, така че в световен план реалната бройка загинали най-вероятно надминава половина милион души.

Вижте също:   Сливнишки герой победи "Балкан" (Варвара) с класическото 3-0

В момента най-голям ръст на новозаразени има в САЩ, Русия, Бразилия и Индия, с дневно между 5 и 30 хиляди нови потвърдени случаи.

Броят на вече излекуваните и прекарали коронавируса официално е около 2.3 милиона души, но леките случаи се лекуват вкъщи или го изкарват на крак (без да разберат, че са болни), така че е възможно прекаралите коронавируса да са вече до около 10 милиона души.

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!