07-05-2020 | Администратор |

Евакуация заради скъсана дига на хвостохранилище се е извършила в квартал „Калкас“ в град Перник. Има готовност за евакуация на жители от квартал „Хумни дол“, ако ситуацията се влоши. Засега няма данни за засегнати къщи и хора, като шанс е, че толкова рано (8:55ч.) се е случил пробива, защото на местния стадион често играят деца, но този път няма данни за това.

Днес, 7 май 2020г., около 8:55ч., се е скъсала дигата на хвостохранилището за фина прах, изсипвана след преработката на въглищата от ТЕЦ. Фината прах се държи потопена във вода, за да не я разхвърля вятъра, но след скъсването на дигата, тази прах се спуска на гравитационен принцип в дерета и реки, където е най-ниската точка като надморска височина.

След спиране на пробива на дигата, ще са нужни спешни действия за почистване на прахта, тъй като се очакват сериозни ветрове и силно запрашаване в квартала и може би и в целия град Перник.

Вижте също:   Огнян Димов с нови победи в покера

През далечната 1966г., отново през месец май, край село Згориград под въздействието на обилни валежи, става още по-голяма трагедия, подобна на настоящата. На 1 май 1966 г. преди обяд, дигата на хвостохранилището на мина “Плакалница” във Врачанския балкан се къса и село Згориград и крайните квартали на Враца са залети от лава-подобна смес – “кал, тиня и вода”, съдържаща отровни химически елементи (тежки метали, цианиди). Калта достига до площада в центъра на Враца, където малко по-рано е приключила манифестацията за Деня на труда 1-ви май. Много къщи са пометени, много хора загиват – над 500 души. Труповете на над 100 души за обезобразени, докато са влачени от калта. Над 150 къщи са изцяло или частично отнесени. Тогавашната комунистическа власт прикрива фактите и много хора дори не разбират за мащаба на случилото се. Можете да видите повече информация, снимки и видео разкази на очевидци от изработения уеб сайт за историята на село Згориград (Врачанско).

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!