01-05-2020 | Администратор |

След месец и половина изолация и стоене по домовете, стана ясно, че мерките срещу коронавируса 2019 SARS-CoV-2/Covid-19/Ковид-19 не работят достатъчно добре и е нужда промяна. Броят на заразените и броят на огнищата в България се увеличава всяка седмица, поради което настоящите мерки не могат да спрат разпространението на коронавируса и да задържат броя заразени на ден на ниски равнища. Към 1 май 2020 броят на потвърдените заразени в България е над 1500 души, над 250 потвърдено излекувани и 68 души загинали.

Нужна е смяна на стратегията и/или на мерките:

  • или с други мерки да се ограничава броя заразени, така че те постепенно да намаляват и огнищата да утихват.
  • или да се предприемат мерки, които контролират броя заболели и настанени в болници в нормални граници, без големи пикове.
  • или да се позволи на здравите и младите (под 50 годишни) масово да преболедуват вируса през лятото, след което те ще могат да работят и да помагат за борбата с коронавируса. Този вариант се основава на надеждите, че младите и здрави хора няма да се налага да влизат в болница за лечение, а след като изкарат вируса, няма да са вирусоносители. Обаче със сигурност ще има млади и привидно здрави хора, които ще загинат и тяхната бройка не може да бъде лесно прогнозирана.
  • или смесена/комплексна стратегия, различна за различни региони и за различни групи от хора, вкл. разделени по възрастов признак.

Ясно е, че ограничението в придвижването на хората не може да продължава до безкрай, особено в летните месеци. Хората имат домашна работа, която са предвидили, искат да почиват на море или на планина, и колкото правителството да се опитва да въведе строги мерки, решенията на правителството ще бъдат заобикаляни с фалшиви декларации…

Вижте също:   Прогнози за епидемията (от Бойко Борисов и Ангела Меркел) за новия коронавирус Covid-19

На пазара на труда, положението се влошава непрекъснато. Официално или неофициално, над 150-200 хиляди души вече са загубили работата си заради коронавируса. Много бизнеси и съществуващи фирми работят, но не успяват да работят ефективно и бяха принудени да съкратят част от наетите работници и служители. Туризмът е изцяло спрял – хотели и къщи за гости са затворени, а ресторанти приготвят храна за вкъщи. Туристически обекти (напр. Белоградчишката крепост и всички музеи) са напълно затворени, за да се избегне струпване на хора на едно място.

Това не може да продължава с месеци наред и затова всеки момент се очаква смяна не само на мерките, но и на самата стратегия. Разбира се, публично може да не се обави смяна на стратегията, защото това би било равносилно на признание за неработещи мерки и план, но с новите мерки ще се види и новата стратегия.

Също така, ограниченията в движението на хората, създава огромни възможности за крадците и битовата престъпност, защото много къщи и вили са изоставени без надзор с месеци. Това тепърва ще излезе наяве, но който има възможност – ще се възползва от ситуацията.

Учениците и студентите все още продължават с дистанционното обучение и изглежда вече са загубени всички надежди за масово връщане на всички ученици в училищата и универсистетите. Това може да стане най-рано през юли месец, а дотогава учебната година ще завърши! Унивеститетите вече имат платформи за дистанционно обучение и дистанционни тестове, така че изпитите вече вървят по график. Учениците от различните класове също вече учат дистанционно – с различни софтуери. Учениците от различните класове са с различни нужди, като най-важни са матурите за учениците от 7 и 11 клас, които трябва да кандидатстват. Очаква се матурите за 4 и 10 клас да бъдат отменени, тъй като провеждането им би представлявало риск за здравето на учениците, учителите и на техните семейства. Приемните изпити (вкл. на кандидат-студентите) може да не се проведат по график и да се отложат за края на юли месец, а също така е възможно да се използва класиране само по диплома (без изпит) или да се проведат дистанционни изпити – това решение предстои да се вземе.

Вижте също:   Извършване на взривни дейности на пътя Калотина – Драгоман

Промяна на мерките и рестартиране на бизнеса

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде 2 нови заповеди за промяна на противоепидемичните мерки, което да позволи по-свободно движение и използване на паркове и планини, също така отпада задължителното използване на маски на открити обществени места:

  • възлага на кметовете на общини и на областните управители да създадат необходимата организация за посещения на гражданите във всички национални паркове, природни паркове, планини и други обособени места с паркова среда извън населените места на територията на общините, без да се използва градски транспорт, лифтове и посещения на хижи и туристически обекти.
  • Всички лица, които се намират на открити обществени места ( в т.ч. паркове, улици, автобусни спирки) са длъжни да спазват изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки, като при необходимост от контакт с други лица да носят предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата.

Планират се още промени в мерките, което да позволи рестартиране на някои бизнеси в следващите седмици.

Статистика на коронавируса към 1 май 2020

В Световен мащаб, общо потвърдено заразени са почти 3.5 милиона души и очаквано заразени между 10 и 15 милиона души. Потвърдените излекувани са над 1 милион души, а реалния брой прекарали вируса се очаква да е между 3-4 милиона и 5-7 милиона. Общо почти 250 хиляди души са загинали с коронавируса, но реално починалите от коронавируса може да надминават 400-500 хиляди (т.е. половин милион) към днешна дата.

Вижте също:   МОН направи грешка с вируса? Всички ученици и учители, заедно с родители и роднини, в масов експеримент!

В Европа броя на заразените постепенно намалява, но се очаква втори пик с разхлабване на мерките. Броят потвърдено излекувани европейци са над половин милион!

В САЩ броят потвърдени заразени е над милион и след седмица се очаква да надмине Европа по общ брой заразени. Активните случаи в САЩ ще достигнат 1 милион души до 4-5 дни и към момента САЩ вече надминаха Европа по брой на активни заразени (потвърдени случаи).

 

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!