16-04-2020 | Администратор |

Новини от последните минути: София под карантина от полунощ! (вижте по-надолу)

Над половин милион души са излекувани от коронавирус 2019 SARS-CoV-2 (Covid-19, Ковид-19), общо над 2.1 милиона са потвърдените заразени хора по света, а около 150 хиляди души вече са починали заради коронавируса. В Европа заразените са над 1 милион потвърдени, а в САЩ тази бройка нараства с бързи темпове и вече е над 650 хиляди потвърдени.

Всичко това са потвърдени случаи, регистрирани с тестове. Реалната прогнозна бройка е около:

 • над 5-7 милиона заразени, от които:
 • над 250-400 хиляди загинали (загиналите нетествани не влизат в официалната статистика на коронавируса, затова се прогнозират реално загиналите, но в САЩ вече ще броят и „вероятно заразените починали нетествани хора„)
 • над 2 милиона, или дори над 3 милиона излекувани, много от които са изкарали болестта в движение на крак или вкъщи, с много леки симптоми

Все още няма лекарство или ваксина срещу новия коронавирус 2019 (2019 SARS-CoV-2, Covid-19, Ковид-19) – ваксината ще отнеме минимум още няколко месеца за клинични тестове върху хора.

Коронавирус 2019 (Covid-19) в Европа

Към днешна дата, Европа е най-силно засегнатия континент от заразата с този опасен коронавирус! Невъзможността на управляващите в Европа да карантинират първите огнища на заразата, доведе до най-тежката криза в цяла Европа от втората световна война досега! Милиарди хора (вкл. в Европа и в останалия свят) са ограничени в придвижването си или напълно блокирани вкъщи, за период от минимум няколко седмици и това продължава и днес. Много бизнеси са напълно спрели, а още повече бизнеси са с намален капацитет и намаляват броя наети работници, много хора вече са безработни, но тепърва тази бройка се очаква да се повиши значително.

България – София е в карантина заради коронавируса!

В България, в столицата София вече ясно е изразено разпространението на коронавируса, с близо 500 потвърдени положителни проби и реално заразени около 3000 души (част от които вече са излекувани, а друга част в момента са вирусоносители и все още нямат симптоми). Заразени има в кварталите Факултета и Филиповци, но така също има заразени медицински персонал, няколко шофьори на градския транспорт и други хора, имащи контакт с много хора. Властите блокираха кварталите Филиповци и Факултета, като влизането и излизането ще става с декларация и служебни бележки, само при ходене на работа или неотложна задача, като напр. ходене на лекар. Тези мерки обаче не дават добри резултати, защото дори само 3-4 лица да са пропуснати, те ще заразят поне 10-20 други…

Вижте също:   Ограничителните мерки се удължават до 12 април, учениците продължават с дистанционното обучение

Областните градове са най-големите развъдници на коронавируса и сега, с настъпващите Великденски празници, властите обявиха, че е забранено излизането от областните градове (от 17 април 2020г.), с изключение на работещите – когато работата им го изисква. Това обаче не бе направено без предизвестие, а с цели 2 дни предизвестие и така хората плануваха напускането с ден-два по-рано! Такива „мерки“ не дават резултати, дори напротив – това ще доведе до масово разспространение на коронавируса в по-малките населени места. Единствено пълната блокада без предизвестие би била наистина ефективна.

И докато се пише настоящата статия, ето че дойде извънредната новина:

СОФИЯ Е В КАРАНТИНА ДО ВТОРО НАРЕЖДАНЕ!

СОФИЯ Е В КАРАНТИНА ДО ВТОРО НАРЕЖДАНЕ, СЧИТАНО ОТ 00:00 часа на 17 април 2020г.

София е най-напред в разпространението на вируса и от днес в полунощ (16 април 2020г. 24:00ч./17 април 2020г. 00:00ч.) е въведена пълна карантина на столицата София – забранено е влизането и излизането на превозни средства, също така се спират междуградските автобуси и маршрутки. Предстои да се уточнят детайли и изключения (лекари, куриери и др.), вкл. за работещите, които пътуват всеки ден…

На 17 април 2020г. излязоха допълнителни рязяснения на новата заповед на министъра на здравеопазването:

 • Налага се блокада на столицата София – забранява се влизането и излизането на превозни средства до второ нареждане, с изключение на:
  • автомобили на специален режим на движение;
  • товарни превози, но трябва да докажат неотложна необходимост от извършването на транспорт;
  • автомобили, превозващи болни хора за лечение, като в декларацията се указва лечебното заведение.
  • автомобили, които превозват медицински лица, отиващи на работа;
  • автомобили на електроразпределителните дружества, ВиК операторите, кабелните и мобилните оператори, интернет доставчиците;
  • служебни автомобили, които превозват работници към местоработата им – в декларацията се посочва фирма и телефон на управител.
  • определя се времеви график за влизане/излизане по работа – сутрин между 6-8ч. и вечер между 18-20ч. – в декларацията се посочва фирма и телефон за връзка с управител. Извън тези часове лични автомобили на работещи не могат да влизат и излизат от София.
 • Декларациите за преминаване през временните КПП остават в сила, като в тях се дописват фирма и телефони за връзка с управителя.
 • Придвижването в град София и на територията на цялата Столична община е свободно, с изключение на карантинираните квартали Филиповци и Факултета.
Вижте също:   Честит трети март, българи

Железопътния транспорт (БДЖ) също въвежда специален режим. Влаковете ще тръгват и спират само на централна гара София, като най-близките спирки ще бъдат гарите Елин Пелин, Костинброд, Яна, Реброво и Владая (информация от официалния уеб сайт и информационен портал за коронавируса). Клиентите на БДЖ трябва да разполагат с всички необходими документи и попълнени декларации с основанието за своето пътуване (то трябва да бъде наистина неотложно, за да ви разрешат да се качите). Проверките ще бъдат осъществявани преди допускането до влака.

България – разпространение на коронавируса извън София

Останалите областни градове (с изкл. на град София) са с 10-15 дни назад спрямо София, но пък там контрола върху движението на хората може да е занижен. Очаква се покрай Великден да се получи разпространение на заразата от големите градове към малките градове и села, като резултатът ще започне да се вижда след 7-20 дни, когато ще се реализира значително повишение на новите заразени в началото на месец май 2020г. Ако това се реализира и напусналите София не си наложат самостоятелна и доброволна карантина, за да предотвратят масовото заразяване, може да се очаква пълна блокада в още няколко градове и села в цяла България, а ако положението се влоши драстично – да се блокира цяла България.

Община Сливница и коронавируса

В град Сливница и цялата община Сливница, все още няма потвърден случай на коронавирус, но ако до 2 седмици бъде регистриран такъв – то това ще е началото на разпространението в общината. Много работещи в София, пътуващи ежедневно от град Сливница, община Драгоман, община Костинброд, село Алдомировци, село Гълъбовци, село Гургулят и др. ще трябва да се нагласят според изискванията или да преустановят своята работа в София.

Приканват се хората:

 • да се откажат от събиране с роднини и приятели, особено хора – живеещи и работещи в София!
 • хора, живеещи и работещи в София, и дошли за да се видят с роднини, да си наложат карантина, за да предпазят близки и приятели от заразяване
 • избягвайте опашки по магазините и ако има такива – опитайте да отложите пазаруването си за следващите дни
 • ако познавате хора, живеещи и работещи в София, имайте едно наум, че има по-голям шанс те да пренесат заразата в нашата община и просто стойте на достатъчна дистанция един от друг, както и мийте ръцете си ако се ръкувате (хората не са задължително болни/заразни и не се дръжте с тях твърде рязко, просто предприемайте мерки против разпространението)
 • на публични места използвайте маски за лице, покриващи устата и носа, но когато сте на двора – по-добре стойте без маска
 • останалите мерки за защита и предпазване от заразяване с коронавирус SARS-CoV-2/Covid-19 са ясни, но дисциплината и самосъзнанието са най-важни!
Вижте също:   Национален фестивал на детското кино, тв театър и тв предаване

Дистанционна работа и доходи

Хората, които могат да работят дистанционно от вкъщи, нека огранизират своята работа за 3-4 седмици, което е минималното време за да бъде отчетен реален резултат и намаляване на новите заразени. Това би им осигурило някакъв доход, за да не спират напълно своята дейност. Уеб дизайнери и програмисти на сайтове вече работят дистанционно от много години. Учителите вече преподават чрез онлайн обучение и виртуални конферентни разговори и класни стаи. Много офис работници и услуги работят от вкъщи или на смени. Куриери, складови работници, банки, медицински персонал, полицаи – те нямат избор и продължават да обслужват клиенти и хора.

Ако наскоро сте останали без работа, свържете се с местното бюро по труда и попитайте какво да направите. Ако още работите, но ви предстои да подпишете заявление за напускане по взаимно съгласие или неплатен отпуск – консултирайте се! Имате права и ако се консултирате навреме, няма да ги загубите! Можете да имате право на общетение при съкращение, но трябва да ви съкратят по правилния ред, а не по взаимно съгласие!

Бъдете здрави и търпеливи!

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!