08-04-2020 | Администратор |

С маска в планината!Милион и половина души са потвърдено заразени с коронавируса SARS-CoV-2 (Covid-19 / Ковид-19), а 300 хиляди души вече са излекувани. За съжаление над 83 хиляди души са починали заради коронавируса, но това са само потвърдените случаи. Това е тъжната статистика в борбата с пандемията по света, след като страните избраха различни подходи за спиране. овладяване или масово заразяване с новия коронавирус.

Реалните прогнозни данни за разпространение на заразата са за поне 3млн.-4млн.-5 милиона души заразени, от които около 60-70% не са имали тежки оплаквания и изобщо не са тествани. Реално излекуваните към днешна дата сигурно са над 1 милион души, а за съжаление смъртните случаи също се очаква да са няколко пъти повече – около 150-200 хиляди души, но просто не са тествани приживе и когато са починали – не влизат в настоящата статистика.

В Европа има над половин милион заразени в най-големите страни – Испания, Италия, Франция, Германия и Обединеното Кралство (UK, Англия, Шотландия и Уелс).

Вижте също:   Коронавирусът Covid-19 (2019-nCov) - предпазване и защита, статистика... Всичко за вируса! (обновена)

Като контраст, в България са регистрирани 581 потвърдени случаи на заразяване, а скоро ще стартират тестове за придобит имунитет на жители в Банско, за да се установи колко от тях са изкарали коронавируса, без да са получили симптоми или без да съобщят за тези симптоми.

Икономиките на всички страни е поставена под натиск, защото въведените ограничения пречат на бизнеса и хората харчат по-малко средства! В България най-пострадалите сектори на икономиката са ресторантьорство, хотелиерство и туризмът като цяло, още повече към днешна дата е забранено посещаването на градски паркове и градини. За сметка на това, интернет сайтовете (т.нар. уеб сайтове) са силно натоварени, защото хората прекарват много време вкъщи и нямат много занимания освен да разглеждат сайтове в нета, от спорта единствено шахматът може да се играе напълно онлайн, вкл. на най-високо ниво, като единствената трудност тук е да се намерят начини за противодействие на използването на компютър за шахматни анализи, което ще става с видео камери и със съкратено време за всяка партия (ще се играят партии на ускорен шахмат и при нужда – блиц)!

Вижте също:   Избори за Народно събрание на 4 април 2021г. - избори по време на пандемия

Нови мерки и правила за контрол над коронавируса

Очаква се в близките дни да се обявят нови мерки и правила за контрол и ограничаване на заразата с коронавируса Ковид-19, които да позволят на хората да се движат, да спортуват в градските паркове (спазвайки строга физическа дистанция) и дори да излизат на туризъм по планините (шофиране със собствен превоз), защото това реално ще е от полза и няма да вреди, ако хората са дисциплинирани и не се събират на групи. Разходките в природата на здрави хора ще засилва техния имунитет и това ще бъде от полза!

Очаква се тези мерки да се обявят в четвъртък или петък (9-10 април), отново със заповед на министъра на здравеопазването, който разписа толкова много заповеди в последния месец, че не се знае дали помни всяко правило в тях…

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!