30-03-2020 | Администратор |

В борбата и спирането (стопирането) на епидемията на коронавируса Covid-19 има няколко възможни варианти и всяка държава вече направи своя избор! Възможните варианти за избор са следните:

  • Да се предотврати заразяване, т.е. да се спре вируса от разпространение и просто да изчезне като болест – може би това беше опция в първите 1-2 месеца на 2020 година, но държавите не предприеха мерки и усилия в тази посока и днес това е невъзможно!!
  • Да се допусне заразяване и според резултатите да се предприемат мерки за лечение или ограничение на заболелите – това е последствието от бездействието по другата опция.

Страните взеха своите решения и с бездействието си се стигна до масово разпространение на коронавируса 2019 в над 200 държави! Оттук нататък изборът на страните е следният:

  1. Да се допусне масово заразяване, почти едновременно и неконтролируемо (Англия, САЩ, Германия, Швеция и др.).
  2. Да се допусне заразяване, но постепенно, за да бъдат лекувани болните и да не загинат много хора (България и др.).

Последствията за здравето и живота на хората са от значение, но най-вече за самите хора, а не за управляващите. За управляващите президенти и премиери на държавите, въпрос на избор е да подредят по приоритет факторите:

  • здраве и живот на хората
  • икономика и спад на икономиката, следствие на заразата с коронавирус
  • безработица и запазване на работните места
  • финансово състояние на хората
  • разходи в здравната система за лечение на заразени с коронавирус
  • бизнес криза и възстановяване на бизнес отношенията
  • и други по-дългосрочни последствия

Преди да се запознаем с различните варианти, ето линк към обобщена актуална статистика за заразяването с коронавируса Covid-19 (на англисйки език).

Вариант 1 – изборът на няколко големи страни

Изборът на големите страни като САЩ, Англия, Германия, Швеция и др. е да се допусне едновременно масово заразяване, неконтролирано, като целта е хората да преболедуват коронавируса и след това да могат да работят свободно. Тази стратегия се базира на факта, че 80% от заразените могат да изкарат болестта на крак или вкъщи, без да имат нужда от медицинска помощ.

Недостатъците на този метод са:

  • болниците ще бъдат препълнени и много хора няма да получат медицинска помощ, поради което смъртността ще бъде няколко пъти по-голяма, отколкото ако получат лечение
  • много медици ще се заразят – доктори, медицински сестри и др., защото заразата ще дебне отвсякъде. Като последствие – ще има доста починали доктори и медицински персонал!

Предимства:

  • преболедувалите вече ще имат имунитет и ще могат да помагат на по-тежките случаи
  • преболедувалите ще могат да работят, с което икономиката ще продължи да се движи, макар и с намалено темпо
  • * (въпреки че държавните ръководители не го споменават, това е от полза в дългосрочен план) слабите хора няма да издържат и ще загинат. С това ще се спестят средства в следващите 15 години години – от нуждата за лечението им, от нуждата да се изплащат пенсии и др. социални разходи…
Вижте също:   Мерките срещу коронавируса не работят - предстои смяна на стратегията

Още преди няколко седмици канцлерът на Германия Ангела Меркел изрази прогнозата си, че 60-70% от населението ще преболедува заразата с коронавируса ковид-19. Ето че тези дни Доналд Тръмп, президентът на САЩ, каза че се очаква жертвите да бъдат под 200 хиляди и това би било добре свършена работа, а ако жертвите са над 200 хиляди – това няма да е добре свършена работа. Това е потвърждение, че лидерите само се правят пред хората, че се борят с разпространението на коронавируса, но реално – не вземат никакви ефективни мерки към днешна дата.

Вариант 2 – изборът на България

Изборът на България за борба в коронавируса 2019 е с приоритет върху запазването живота на хората и предпазване на медицинския персонал. Целта е да се предотврати масово заразяване, защото много медици ще напуснат, леглата няма да стигнат, апаратурата няма да стигне и много хора ще загинат (повече възрастни, но няма да мине без млади жертви).

Недостатъци:

  • при постепенното контролирано заразяване, са нужни мерки за ограничаване на броя заразени, което означава ограничаване в придвижването и нормалния светски живот, с голяма продължителност във времето – няколко месеци или години!!
  • масови фалити на физически лица – кредити няма да бъдат обслужени, а заложените вещи, имоти, коли и др. ще бъдат разпродадени на публична продан (рано или късно)
  • масови съкращения на служители – бизнесите ще бъдат с ограничена работа и ще намаляват разходите си, чрез намаляване на служителите
  • фалити на малки фирми от различни бизнес сектори, въпреки предвидените мерки за подпомагане
  • след първите 3 месеца, ще се увеличи броя на психично болните с психичните разстройства и психоза
  • след първите 3-5 месеца, ще се получи масово обездвижване
  • след първите 2-3 месеца, ще се получи спад в силата на имунната система на населението, ограничено по домовете си, без движение, без слънце, без работа, вкл. от стрес заради налегналата го икономическа криза!
  • ще се увеличат броя на разводите – когато хората са вкъщи и нямат какво да правят, скандалите и дразненето един от друг ще водят до повече бракоразводни дела и разходи по адвокати
  • като резултат от недостатъците, в следващите години населението ще обеднее още повече и ще стане по-болнаво, което може да доведе до същия брой или дори повече жертви (липсва преценка за последствията, защото продължителността на ограниченията все още не се знае)
  • всичко се проточва много дълго във времето, което психически смазва бедните българи и фалира работещи бизнеси
  • методът не изкоренява коронавируса Codiv-19, а просто отлага важните решения напред във времето, според ситуацията в останалите страни

Предимства:

  • заразяването се забавя и се отлага до вземането на нови решения в следващите седмици и месеци, с което се спасяват човешки животи (най-малкото спасяват се в първия етап)
  • по-голямо и масово заразяване може да се направи в летните месеци, ако тогава протича по-леко (липсват практически данни, защото вируса е нов)
  • по-голямо и масово заразяване може да не се наложи, ако бъде одобрена ваксина в следващите месеци или години, но евентуални негативни последствия от ваксината биха могли да бъдат наблюдавани в бъдеще
Вижте също:   Снимано преди 70 години...

Вариант 3 – изборът на Китай

Изборът на Китай в борбата срещу коронавируса бе взет през януари 2020г. Най-засегнатия регион – град Ухан (Wuhan в EN.Wiki) и провинция Хубей (Hubei в EN.Wiki) бяха поставени под карантина и влизането/излизането беше напълно преустановено! Всички хора бяха блокирани по домовете си, а куриери доставяха храна пред домовете. В градските части бяха извършени редовни дезинфекции с камиони, разпръскващи големи количества химически дезинфектанти. Дори бяха построени 2 болници в рамките на 10-20 дни:

Болниците са изработени на модулен принцип, с контейнери за временно настаняване и след преминаването на епидемията са затворени – не се използват в момента. В края на месец март, 2 месеца след въвеждането на забраната, китайските власти вече освободиха блокираните карантинирани хора и те се завърнаха по домовете си (тези, които не са с постоянно местожителство в Ухан/Хубей). В местните болници все още има няколко хиляди заразени хора, които все още се лекуват, но няколко дни поред няма нови регистрирани случаи в провинция Хубей!

В последните дни, над 95% от регистрираните случаи с коронавирус в Китай са от внесен от други държави и котайските власти забраниха влизането в Китай на чужденци от 28 март 2020г. Засега Китайския опит показва как напълно да се освободим от коронавируса, но това също означава, да се изолираме от околния свят!

Други варианти, комбинирани методи

Това са само най-грубо описани предимства и недостатъци на всеки от методите, без да са изчерпателни и подробно описани. Може би има комбинирани методи и варианти, които в една страна се прилагат различни рестриктивни мерки, за различно засегнатите райони.

Прави впечатление липсата на усилия за прeдотвратяване на заразяването с новия коронавирус Covid-19 (напр. затваряне на границите, спиране на полетите) и вместо това приемане на заразата във всички страни! Затварянето на граници впоследствие е твърде закъсняла мярка, която само ограничава масовото едновременно заразяване…

Всяка професия и всеки бизнес е различен

Всяка професия и всеки бизнес ще посрещне различно трудно взетите от правителствата решения, във връзка с коронавируса 2019. Всяко семейство ще го усети по различен начин, в зависимост от начина си на живот до момента, в зависимост професията и работа в конкретни браншове, натрупани спестявания и др.

Туризмът и самолетните пътиувания вече са почти напълно спрени в цял свят! Ресторанти, кафета и заведения за хранене бяха сред първите забранени, за да не се разпространи неконтролируемо заразата чрез тях.

ИТ секторът и в частност фирмите за изработка на сайтове и електронни онлайн магазини, мобилни приложения и др., все още имат възможност да продължат работа дистанционно, но те предоставят услуги на бизнеса и ако бизнеса е между чука и наковалнята – ИТ фирмите също ще имат затруднения в близко бъдеще, след като завършат подписаните договори за сайтове и приложения, а цените сигурно ще поевтинеят поне малко.

Вижте също:   Лесни трикове за обновяване на кухнята

Компютри, телефони и таблети работят непрекъснато и ако дефектират са нужни да се закупят нови от онлайн магазин. Учениците и студентите учат дистанционно и тези устройства, както и интернет доставчиците са от жизнено важно значение.

Свободните професии като фирмени и семейни адвокати и архитекти също ще пострадат, всяка от които със своите специфики, въпреки че и двете професии позволяват самостоятелна и дистанционна работа. Фрийленсъри дизайнери и програмисти на сайтове ще могат свободно да работят дистанционно, стига да успеят да намерят нови клиенти.

Доктори и лекари (засега без стоматолози, зъболекари и ортодонти) все повече се ориентират към дистанционни консултации и прегледи по Интернет! С това едновременно ще помогнат на своите пациенти, както и ще се предпазят от социални физически контакт лекар-пациент, както и чакане пред кабинета.

Промишлеността и бизнеса работи с специален режим – ръководните постове могат да работят дистанционно през по-голямата част от времето, докато работниците трябва да отидат на работното си място. Ако обаче бъде открит положителен за коронавирус работник, то може да се наложи цялата фабрика или съответния цех да бъдат под карантина за поне 2 календарни седмици.

Секторът на услугите е сред най-засегнатия – търсенето на пазара е за храни и физически продукти (пакетирани храни, олио, тоалетна хартия, хляб и много други). Услуги в тези дни рядко се търсят и фирмите ще бъдат принудени да спрат работа, ако това продължава. Може би единствените услуги са тези за дезинфекция и почистване на домове, офиси, магазини и търговски площи/обекти, защото работещите с клиенти търговци и фирми са длъжни да правят дезинфекция по няколко пъти на ден.

 

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!