26-03-2020 | Администратор |

Въведените ограничителни мерки за овладяване на разпространението на новия коронавирус 2019 (covid-19, ковид 19), със заповеди на министъра на здравеопазванетослед 13 март, се удължават до 12 април 2020г. (неделя), включително.

Училища, детски градини, колежи и университели остават неприсъствени и учениците продължават своето обучение дистанционно. Учениците, които не успеят да се включат в дистанционното обучение, ще трябва да доучват извънредно – напр. извънредно след обяд (или в другата смяна), в почивни дни и през лятната ваканция, но това ще бъде решено едва когато коронавируса не представлява опасност за децата.

Остават да работят хранителни магазини, аптеки, куриери, онлайн магазини и др. бизнеси и услуги, банки, лекари и др. Работещите фирми и хора, трябва да предприемат нужните дезинфекционни мерки по няколко пъти дневно, за да ограничат възможностите за масово разпространение на заразяването с новия коронавирус 2019.

Автобусите към София вече се движат по извънредно разписание с много намален брой автобуси. Всяка фирма е предприела различни мерки за намаляване на автобусите. Достъпът до областните градове се регулира чрез специален режим на пропускане, в който е нужна служебна бележка от работодател или собственоръчно попълнена декларация. Ако шофирате с кола в София, можете да намалите риска от заразяване, но пък ще увеличи ежедневните ви разходи.

Вижте също:   Хандбал жени - Сливница-Шумен на 28 октомври в 15ч.

Достъпът до лекарски кабинети, банки и други обществени услуги е със специален режим на пропускане. Изискват се предпазна маска за уста и/или ръкавици (напр. еднократни найлонови), за да не заразявате служителите. Доколко имат право да ви отказват услуги – това е чисто правен въпрос. Ако нямате излишни пари за скъпи маски, можете да потърсите видео и сами да си направите маска за уста/лице (на английски език – DIY face mask).

Тъй като след 12 април 2020г. това извънредно положение се очаква да бъде продължено, добре е да избягвате струпване на опашки, да миете често ръцете си (особено след като докосвате обществено-достъпни предмети и повърхности), да спестявате и да избягвате ненужни разходи. Целта е да се оцелее физически и икономически – и двете! Ако сте в двор – задължително използвайте затоплящото се време и се разхождайте по няколко пъти на ден в двора си, което ще ви предпази от обездвижване и от психически проблеми, а слънцето ще стимулира синтеза на витамин Д и ще засили имунитета ви!!

Вижте също:   Спортна зала "Арена Сливница"

Днес статистиката за коронавируса достигна повече от пандемични размери – над половин милион души са тествани позитивни, а реално се очаква над милион души да са заразени (някои вече са го преболедували) към днешна дата.

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!