26-03-2020 | Администратор |

На 26 март 2020г. официално коронавирусът Covid-19 (ковид-19, 2019-nCov) зарази над половин милион (500 000) души по света, а неофициално – над милион души (1 000 000) са заразените (десетки хиляди от които вече са оздравели)! Починалите от усложнения на вируса са 50 хиляди души. Това е много тъжна и тежка статистика за коронавируса, в резултат на пълното бездействие на всички ръководители на държавите по света.

Само за един ден, са регистрирани над 50 хиляди заразени и над 2300 починали. Много хора продължават да са в тежко и критично положение. Болниците и медицинския персонал, в определени райони на Европа и по света, са претоварени и не могат да помогнат на толкова много хора едновременно. Хората умират заради липсата на навременна медицинска помощ. Неизследваните смъртни случаи не влизат в статистиката на коронавирсуа, но умиращите от пневмония най-вероятно са били заразени с коронавирус (такива неизследвани пациенти има във всички страни, но се предполага, че най-много са в САЩ, Китай, Иран, Италия, Англия (UK), Германия, Испания и Франция). В тази връзка, смъртността от самия вирус при единични случаи не е много висока, но при епидемия в конкретен регион – смъртността скача няколко пъти! Тежките случаи с усложнения и двойна пневмония се лекуват няколко седмици или дори месеци, с което ресурсите на болниците стават крайно недостатъчни! Това са последиците от обявената за пандемия в световен мащаб, зараза с новия коронавирус Covid-19 (2019-nCov).

Вижте също:   Официално откриване на спортна зала "Арена Сливница"

В България обстановката все още е сравнително спокойна и предприетите мерки от правителството регулират броя на заразените с доста малък ръст, но това е чисто от медицинска гледна точка и от гледна точка на заразяване с коронавируса. Откъм икономически ефект, върху хората ще се стовари икономическа криза с неясна продължителност – ще има ръст на краткосрочните бързи кредити, фалити на физически лица, фалити на фирми и бизнеси, голяма безработица. Откъм физическо и психическо здраве, масово хората ще бъдат засегнати – очаква се физическо обездвижване (поради липса на движение и спорт), а чисто прихически – някои хора няма да могат да издържат на икономическия стрес и ще изпаднат в психоза/криза.

Очакванията и прогнозите са, че България, Европа и целия свят едва ли ще успеят да се изчистят от коронавируса, без изцяло да блокират заразените региони и без да направят едновременна карантина. Като резултат от това, границите може да останат задълго затворени или да е нужна карантина при всяко придвижване от страна в страна. Икономиките ще пострадат с 5-25% през 2020 година. Ако всичко продължава така, между 40 и 80% от населението на Земята може да се заразят с коронавируса и около 1-3% от тях ще починат или ще останат с трайни увреждания. Надеждите са през лятото този вирус да не издържи и да изчезне, но това са само надежди!!

Вижте също:   Коледен бал с Кристо в зала Арена Сливница

Другата основна надежда за хората е, да бъде намерена ваксина и след като бъде одобрена, да започне масова ваксинация. Това ще отнеме поне още 4-5 месеца.

Редица Европейски страни вече са въвели строги мерки за ограничение в придвижването и събирането на много хора на едно място и тези мерки ще започнат да дават ефект след 2 седмици. Дотогава се очаква официално заразените по света да надминат милион души. След Китай, Индия е втора държава по брой на населението. От няколко дни около 1 милиард и 300 милиона индийци са блокирани в домовете си, след като цялата страна бе поставена под карантина за поне 2 седмици! В Русия цялата страна е под карантина за 1 седмица, като работещите ще получат пълните си заплати.

Повече линкове със статистика ще намерите в основната статия за коронавируса Covid-19/Ковид-19, както и съвети за предпазване от заразяване и ограничение на разпространението на вируса.

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!