19-03-2020 | Администратор |

Застрашителен ръст на зараза с коронавируса Covid-19 в Европа – заразените от коронавируса са надминали 100 хиляди души, като засега официално регистрираните (това са тестваните и показали наличие на вируса) са около 85 хиляди. В Китай пък за първи ден е регистрирана липсата на нови случаи на зараза в Ухан!

Загиналите от коронавирус в Италия, Испания и Франция придобиват огромни мащаби – само за денонощие в Италия са починали над 470 души, в Испания над 100 души, а във Франция – около 90 души. Общо загиналите в Италия са над 3 хиляди души до момента, но липсата на здравни работници, леглова база и апаратура е предпоставка за още повече фатални последствия! В Испания загиналите са около 650 души до момента.

В Италия, Испания и Франция има и най-много случаи на сериозно заболели пациенти, имащи нужда от интензивни грижи – общо около 4000 души към днешна дата се нуждаят от постоянно наблюдение и интензивни процедури.

Предпазването и защитата от коронавирус е много важна, не само да предотвратите да се заразите, а и за да предотвратите разпространение на вируса.

Вижте също:   Изчистихме България за един ден!

България се намира в извънредно положение, с цел борба срещу разпространението на коронавируса. Целта е да бъдат регистрирани няколко дни без нови случаи на заразени и без нови случаи извън карантинираните лице! Дотогава бизнеса – най-вече магазини (с изкл. на хранителни стоки, аптеки) и молове, са със забрана за работа и под икономически натиск, за да се предотврати струпване на хора на едно място. Същото важи и за туризма – хотели, къщи за гости, ресторанти и туристически обекти с пропускателен режим. Гражданите са призовани да останат по домовете си, вместо да излизат и да се срещат/разминават с потенциално заразени. Целият град Банско е под карантина. Образованието вече е дистанционно, културните и спортни мероприятия на открито и закрито са преустановени, здравеопазването е поставено под силен натиск.

Призовават се възрастните хора да се пазят, да помолят по-малки да отидат и да напазаруват за тях, а при нужда да се свържат с местните общински власти по телефон, за да се информират за коронавируса или да потърсят съдействие.

Вижте също:   Статистика: Официално коронавирусът зарази над половин милион души, а неофициално - над милион!

Очакванията и прогнозите са след първия месец на извънредно положение, в зависимост от резултатите, да се вземат мерки за следващите месеци. Поради разпространението в Европа, очаква се поне още 1 месец границите да останат затворени за чужденци, а всички пристигащи българи да се карантинират за 14 дни.

В САЩ положението се влошава и очакванията са да настигнат Европа по брой заразени в рамките на 3-4 седмици, ако не предприемат по-строги мерки за ограничаване на движението на хора.

Въпреки всичко, не трябва да се депресирате и психирате – ще са нужни няколко месеца, докато видим дали ще успеем да се преборим с вируса или ще са нужни продължаване на усилията и след летния сезон. Чисто финансово и иконимически, това ще доведе до срив на много бизнеси, безработица и източване на спестени пари. Спестявайте пари, вместо да ги харчите и да се презапасявате с излишни продукти. Тренирайте вкъщи – движете се между стаите или излезте да се разходите на двора през слънчевите дни. По-младите могат да правят лицеви опори, коремни преси, да играят шах по интернет, да тренират шахмат помежду си и други домашни спортни занимания.

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!