14-03-2020 | Администратор |

В петък, 13 март 2020г., в България бе обявено извънредно положение зарадия новия коронавирус Covid-19 и разразилата се пандемия (епидемия). Обявени са неучебни дни от 16 до 29 март 2020 за всички ученици. Затворени са всички заведения и магазини, с изключение на хранителни, аптеки, банки и няколко други.

Всички влизащи в страната, посетили рискови страни в Европа, трябва да спазват домашна карантина. За съжаление, 4-ма шофьори на тирове в Европа бяха арестувани в заведение в Сливница за нарушаване на карантината и бяха принудително поставени под карантина по домовете си.

По Света бройката на регистрираните случаи на заразяване с новия коронаворус са над 145 хиляди! Реално заразените са няколко десетки хиляди повече, защото много хора изкарват вируса на крак и не се нуждаят от лечение. Очакванията са до седмица този брой да стигне около 200 хиляди души!

В Европа положението все още е в началото и най-лошото тепърва предстои!

  • В Европа за заразени над 30 хиляди души официално, а реално заразените са около 35-40 хиляди (те ще бъдат диагностицирани в идните 2-4 дни).
  • След пропуснатите възможности за овладяване на огнището в Италия, в Европа масово започват да се прилагат ограничения и извънредни положения. Дори САЩ вече въведоха национално извънредно положение, за да овладеят разпространението на вируса.
  • Очакванията са за икономическа криза, по-тежка дори от кризата през 2008 година, тъй като сривът е по-стръмен и рязък, но се очаква да е много по-кратка. Очаква се възстановяването също да е по-бързо, но това зависи и от други фактори.
  • Липсата на синхронизирани дейности в Европа доведе до толкова бързото заразяване в коронавируса. Очаква се това да продължи още поне 2-4 седмици, което ще зарази още много хора. Изчистването от вируса ще изисква 3-6 месеца, според синхронизирането на дейностите в Европа.
Вижте също:   Кандидати за кмет и общински съветници 2011 на община Сливница

Какво е нужно да знаете и да предприемете:

  • като цяло, трябва да имате оборотни пари, затова пестете и имайте налични пари (кеш или в банкови карти)
  • относно хранителни стоки – очаква се за 2 седмици да има възможност за пазаруване в местни магазини и супермаркети, а впоследствие би могла да бъде създадена и друга огранизация
  • в случай, че се събират опашки пред или във магазините, можете да се сигнализирате за това! Сигнализирайте, защото целта не е да се тълпим на опашки, а точно обратното – да се дистанцираме физически един от друг, за да не предаваме вируса!
  • В Китай вече пребориха вируса, като карантината беше осъществена така, че куриер (или държавни служители) осъществяват доставки по домовете. Нашите власти ще опитат обратния вариант, но за пълно изчистване ще са нужни няколко месеца и най-вероятно ще трябва преминем през същото в даден момент – по-строга карантина! Ако нямате възможност да напазарувате – сигнализирайте!!!
Вижте също:   Крайни резултати от избори за Народно събрание - 4 април 2021г. (обновена)

За сигнализиране може да попитате местните власти – кметства, община. При крайна нужда потърсете актуални телефони за коронавируса в Интернет или звънете на тел. 112, за да попитате какво да правите, ако не можете сами да се справите.

Успех и здраве!

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!