11-03-2020 | Администратор |

Премиерът на България Бойко Борисов обяви своите прогнози за епидемията за новия коронавирус Covid-19. Според него, светът не е подготвен за епидемията (пандемията) от коронавируса, а прогнозите са, че месец септември ще бъде пик в заболеваемостта с корона вируса Covid-19. Ангела Меркел, германският канцлер, също прогнозира, че около 70% от населението на Германия ще се зарази с коронавируса 2019.

Прогнозите за епидемията на Бойко Борисов не се базират на нищо конкретно като цифри и статистика – те са просто прогнози/допускания и най-често са грешни! Може би премиерът дава достатъчно време напред, за да подготви хората за лошото, което предстои.

Паниката не помага – няма какво да се притеснявате и да се паникьосвате, защото болестта не е толкова страшна сама по себе си. Страшното е по време на епидемия или пандемия, когато: няма достатъчно болнични легла; няма нужните доктори, лекари специалисти и медицински лица, които да лекуват и помагат на хората; няма достатъчно апаратура.

За това положение са напълно отговорни всички правителства/президенти по света, вкл. и българските! Нека започнем с кратка история на реакцията на хората на ръководни постове срещу новия коронавирус Ковид-19.

Реакция на държавните ръководители по света срещу разпространението на коронавируса

Реакцията на държавните ръководители по света срещу разпространението на коронавируса беше закъсняло и все още е такова! Не са предприети нужните мерки превантивно, а напротив – груби грешки бяха направени и продължават да се правят в момента!

Да започнем с история и статистика – китайските власти известно време не осъзнаваха ефекта на вируса върху хората и с това забавиха своята реакция. Тях обаче трудно можем да ги виним, защото това е нов и непознат вирус, съответно не е разумно за всеки нов вирус да се блокира страната… Други съседни страни на Китай като Япония и Южна Корея, също бяха заплашени от епидемия почти веднага след Китай, когато все още нямаше достатъчно информация за вируса, така че те също нямат толкова голяма вина за разпространението му.

За всички следващи страни, открили първите регистрирани болни или вирусоносители на своя територия, мерките за разстпостранение бяха доста слабо приложени, липсваше дисциплина на хората, за да си наложат самостоятелна карантина и да ограничат пътуването. Така се стигна до 2 големи огнища – в северна Италия и в Иран.

Докато в Иран е трудно да се коментират данните, защото биха могли да са манипулирани данни, то за Италия картината беше повече от ясна – властите не предприеха решителни мерки за борба с разспространението на коронавируса в първите 10 дни, с което заразиха цяла Европа! Само за 3 седмици, в Италия броя на заразените (това са потвърдените заразени, потвърдени с тестове) надхвърли 10 хиляди души, с което болниците се препълниха и не може да се осигури добро лечение на всички нуждаещи се! Към днешна дата е въведена цялостна карантина в северна Италия, но това е твърде късно…

Вижте също:   София в карантина (обновена)! Над половин милион излекувани от коронавирус, над 2.1 милиона са заразени по света

Грешките на властите в Италия е, че в първите дни на разпространение на вируса:

  • те не спряха всички видове транспорт, за да остане целия регион блокиран под карантина, вкл. всички туристи и чужденци.
  • те не поискаха помощ и подкрепа за подобни решители мерки от съседни страни и цяла Европа (финансова помощ, която да компенсира евентуална карантина), а вместо това допуснаха хората да влизат и излизат от Италия безпрепятствено, позволявайки вируса да се разспространи в още над 50 страни, с които Италия има редовен пътнико-поток.
  • те не следваха примера на Китай, който блокира около 38 милиона души и ги постави под карантина за период от 1-2 месеца, с което броя на заразените беше задържан без увеличение…!

Грешките на властите в Европа (в това число бъгарските власти – президентът Радев и премиерът Борисов) е, че в първите дни на разпространение на вируса:

  • не предложиха помощ и пари (компенсации) за Италия, нито изискаха Италия да наложи карантина на региона, за да предотврати разпространението!
  • не спряха полети от и до Италия (въздушните граници)
  • не ограничиха преминаването през сухопътните си граници (граничните страни: Франция, Швейцария, Австрия и Словения)
  • не ограничиха морските пътища за напускане на Италия
  • нито една страна не поиска (доброволно) или не изисква (със заповеден тон) да бъдат затворени границите на засегнатите райони в северна Италия и всички да останат където са били в момента на първите няколко дни
  • не показаха воля за овладяване на корона вируса Covid-19!

Резултатът от това бездействие се вижда 1-2 седмици по-късно – вече над 100 страни са регистрирали заразени, като европейските страни са най-застрашени:

  • Италия има над 10 хиляди регистрирани с коронавируса!
  • Испания, Франция и Германия имат вече над 1000 регистрирани и всеки ден се добавят по няколко стотици хора!
  • Други европейски страни вече имат над 200 заразени, така че след 5-7 дни се очаква и те да достигнат над 1000 регистрирани заразени.

Прогнозите за развитие на епидемията са без много цифри и съвсем груби, но последиците ще са тежки и само в една посока – към ГОЛЕМИ ЗАГУБИ!

  • Прогноза: Има опасност едновременно твърде много хора да се разболеят и това няма да позволи на властите да ги лекуват в болници, а ще е нужо да се правят полеви болници, да се използват обществени сгради като училища за лечение на заразените. А това означава – лошо качество на лечение, липса на медицински персонал, много висок риск за медицинския персонал (реално те ще отнесат най-много тази епидемия), липса на медицински консумативи, медицински уреди и др. При такива условия, смъртността ще се увеличи няколко пъти и ако сега е например 0.5%, може да стане 2% (4 пъти повече)…
  • Прогноза: Другата опасност от разпространението на вируса е това, че икономиките на страните с епидемия, ще се забавят драстично! Ще бъдат натоварени здравните и социални системи, ще има много бюджетни разходи.
  • Прогноза: За частния бизнес се очакват фалити, ако не бъдат регулирани рисковете и ако разходите не се нагодят към новите реалности и намалените приходи. Дори да не фалира даден бизнес, при понижени възможности за заплащане, се очаква много бизнеси да загубят своята работна ръка и качествени специалисти, което ще навреди на начина на живот на почти всички хора в Европа (и целия Свят впоследствие)!
  • Прогноза: Не е ясно какви мерки (освен карантина) могат да предприемат властите на европейските страни, защото дори една страна да се освободи от вируса, останалите страни ще го внесат отново! Това означава, че за да сработи методът с карантина, нужно е всички европейски страни едновременно да забранят движението на хора и да останат под карантина за поне около 2 месеца.
  • Прогноза (най-мрачната): Тъй като блокиране под карантина на цяла Европа към днешна дата не се вижда (не е обмислян вариант от властите), тогава остава най-мрачната прогноза: европейските лидери няма да предприемат нищо драстично за ограничение на заразяването, с което постепенно 50%-85% от населението ще се заразят с този вирус.
Вижте също:   Нови ограничения от 21 март (днес) в борбата с коронавируса Covid-19

Най-мрачната прогноза, към днешна дата е най-вероятната и дори Бойко Борисов вече спомена, че се очаква около 70% от населението на Европа да преболедува болестта… Същото прогнозира и канцлерът на Германия – Ангела Меркел. Най-вероятно прогнозата е занижена и няма да бъде точна…

Целта на правителствата в Европа и по Света е това да стане постенно, защото ако е наведнъж, ще има твърде много жертви. Това обаче не може да бъде регулирано по никакъв друг начин, освен по два: с карантина и с ваксина.

За съжаление, заради икономически и политически интереси, ръководителите на европейските страни не пожелаха да предприемат нужните стъпки и да спрат разпространението на коронавируса 2019 в Европа, още в Италия. Вместо това, те приеха варианта, в който повечето хора ще се заразят.

Възможно е дори този коронавирус Covid-19 да бъде начинът, с който чрез епидемия/пандемия, за 1-2 години да загинат доста възрастни и болни хора, и това да прочисти човешкия род, като намали и популацията на Земята. Това може да изглеждат спекулативни теории, но ние не можем да знаем истината – само можем да предполагаме…
Според същата прогноза, властите в различните страни симулират действия за контрол и борба с епидемията, но без реално да се правят правилните действия за спиране и прочистване от вируса! Това в крайна сметка може да доведе до масови оставки на сегашните лидери – доброволно или след бурни протести на хора, загубили роднини заради бездействието по вируса!

Какво можем да направим оттук-нататък?

Какво можем да направим оттук-нататък? Всъщност, не много!

Можем да очакваме заразяване с вируса в даден момент, ако не можем да се поставим под много сериозна карантина, изолирани от повечето външни хора… Можем обаче да опитаме да предпазим от заразяване възрастни хора и хора с хронични болести като сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак и др. Ако те могат да живеят самостоятелно или на групи, като се ползва доставчик за различни хранителни продути и други материали, предпримат се мерки за дезинфекция на получените продукти… тогава има някакви добри шансове (достатъчно висок процент).

Вижте също:   СТОПИРАНЕ коронавирус Covid-19 - изборът на България и другите страни

За хора без хронични болести, очакванията са да изкарат вируса на крак, за няколко дни или с 2-3 седмично лечение максимум. Ако се получат усложнения обаче, рискът за здравето ще се повиши, поради липса на свободни легла в болниците…

За да не се разпространява вируса, ако имате съмнения за заболяване, важно е да се изолирате. Болните е полезно да носят маски, когато имат излизане или контактуват със здрави хора, за да не ги заразяват, а когато са изолирани – маски не се носят. Ако пък предадете вируса на ваши родници, приятели или случайни хора, тогава поне гледайте да ограничите този брой до минимум…

Опитайте да се предпазите от заразяване с коронавируса: Предприемайте добра лична хигиена, мийте ръцете си често. Следвайте останалите препоръки за предпазване/хигиена и дано имате достатъчно късмет!

Какво можем да направят правителствата в Европа и Света оттук-нататък?

Единствения сигурен начин за спиране на разпространението на новия корона вирус е чрез карантина за няколко месеца, докато броя на новите случаи стигне близко до нула (това направиха Китай в провинция Хубей, ето и разказ на жена, избягала от карантина в Ухан, но останала в карантина в своето жилище извън Хубей)! При това тази карантина трябва да се направи едновременно във всички страни или да се затворят границите със страни, които не се прочистват от вируса и го оставят безконтролно да се предава.

Статистика за коронавируса можете да видите от линковете в предходната статия, която ще допълваме периодично.

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!