27-02-2020 | Администратор |

Коронавирусът Covid-19 / Ковид-19 (изписван също като: 2019-nCov, Coronavirus 2019, нов коронавирус, Novel Coronavirus, korona virus, corona virus 19, SARS-CoV-2) е опасен и силно-заразен вирус, който е много опасен и смъртоносен за (възрастни) хора с хронични болести като: сърдечни проблеми, диабет, ракови заболявания и др. болести. Коронавирусът може да премине без симптоми, с леки симптоми или да предизвиква грипо-подобно състояние, инфектирайки респираторния тракт, започвайки със суха кашлица и болки в гърлото, продължаващо към белите дробове (след 2-6 дни), често предизвиквайки двойна пневмония и затруднения в дишането (задух), което може да доведе до смърт.

БЪРЗА НАВИГАЦИЯ:
Предпазване, Симптоми, Лечение, Разпространение, Карантина, История, Повече информация (статистика и карта), Попитай въпроси.

Важна забележка! Настоящата статия цели да представи факти! Заразяването с коронавирус 2019 (Covid-19) е опасно, още по-неприятното е, че от един човек се заразяват средно по 2-4 души на ден. Обаче заразяването с коронавируса, само по себе си не е нужно да води до смърт (не трябва да бъде възприемано като „чума“, която убива), икономическите последствия са по-тежки – за заразените и техните близки (особено ако цяло семейство се разболее или не може да работи и да се изхранва), поради което методите за предпазване от заразяване с коронавируса и карантина/предотвратяване на разпространението са сред най-важните в тази статия!

Също така, по време на епидемия (или пандемия), местата в болниците, броя на медицинските лица (доктори, мед. сестри и др.), броя на медицинските апаратури/системи и броя на лекарствата са ограничени, поради което не всички хора ще имат достъп до здравеопазване, без значение дали сте осигурени или не! Това ще увеличи смъртността и дори млади хора могат да починат, ако няма кой да помогне в нужния момент (това се случи в Китай – в провинция Хубей и в северна Италия, където дори млади доктори и медицински персонал починаха, а вече се случва същото в райони на Испания, САЩ и Франция, следвани от Англия/UK)!!

Без истерия или паника, просто спестете си неприятностите, доколкото е възможно! Здраве!

За здрави хора под 55 години, рискът е доста по-малък (спрямо риска за възрастните хора), но както при всеки вирус – винаги има рискове и трябва имунната система на човек да бъде достатъчно силна. Натуралният пчелен мед повишава силата на имунната система, но това помага при предварително приемане, а не за лечение на грип, настинки или коронавируси!

Голям риск е за медицинските работници в болниците, които се грижат/лекуват заразени от вируса пациенти, защото дори най-дребни пропуски биха могли да доведат до заразяване. В Китай починаха няколко десетки доктори, които помогнаха на първите пациенти с корона вируса да се лекуват.

Деца и бебета – традиционно рискът за деца и бебета е голям, като в случая статистиката все още е недостатъчна за категоричен отговор (Обновяване Май 2020г. – При деца/бебета с коронавирус, понякога се развива „синдром на Кавазаки“, което е опасно за децата и бебетата). Със сигурност никой родител не би желал заразяване с такъв нов и непознат вирус, така че направете нужното, за да се предпазите от заразяване, а при нужда – чуйте се с лекуващия/личния лекар, за да обсъдите какво да предприемете. Бебета и деца може би прекарват заболяването по-леко, но те също разпространяват вируса към останалите членове на семейството, така че по-добре да предпазите и децата, и семейството!

Обикновено степените на заразяване с коронавируса и тежест на боледуване са: добро/задоволително състояние (самолечение вкъщи), тежко, критично и смърт. След излекуване пациентите са броени като „излекувани“, но има сведения за повторно заразяване (или може би това са неизлекувани напълно пациенти).

Предпазване от заразяване и разпространение – съвети. Ваксина за коронавирус.

Ако сте здрави, важно е да се опитате да се предпазите от заразяване! Това също означава, че ще предотвратите разпространението на вируса! Това обаче изобщо не е лесно!!

Попаднал върху стъклена, метална или пластмасова повърхност, вирусът оцелява до 12-48 часа (или до 4-7 дни максимум, според други проучвания), затова е важно да миете ръцете си със сапун (поне 15-ина секунди да търкате), ако докосвате рискови повърхности (напр. дръжки, врати и др.). Ако попадне на капки при кашляне, вирусът може да се запази активен по-дълго време.

Върху дрехи и тъкани, коронавирусът издържа обикновено 6-12 часа, но може да се задържи активен и до 48 часа. Прахта за пране трябва да го убие, дори при по-ниска температура (30+ градуса). Сушете дрехите на слънце.

Вирусът не издържа на топлина, температури над 30-ина градуса го убиват (но са нужни няколко десетки минути да се поддържа тази температура). Ако обаче попадне в респираторния или хранителен тракт, или в очите, той се свързва с клетките и се самовъзпроизвежда.

Съвети за предпазване от заразяване с коронавирус и намаляване на разпространението:

 • инфекцията обикновено тръгва от гърлото и слиза в белите дробове, предизвиквайки двойна пневмония. Стойте на слънце, пийте топла/загрята вода/чай сутрин (на гладно) и вечер преди хранене. Можете и да правите гаргари с топла/загрята вода или предписан препарат.
 • според наличните данни, спиртът и температурата/топлата вода (над 30 градуса) убиват вируса (нужни са няколко десетки минути с над 30 градуса!). Излагане на слънце на хора, дрехи, предмети и др. повърхности, помагат вирусът да загине по-бързо, т.е. лятото се очаква този вирус да изчезне или да намалее драстично. А според българите – греяната ракия комбинира двата метода и има най-силен ефект (ОБАЧЕ трябва да се прилага външно – като дезинфектант преди заразяване)! Високата влажност и спазването на дистанция от над 4м са други мерки срещу заразяване и разпространение на вируса (актуални към средата на април 2020).
 • дисциплина – спазвайте нужната физическа дистанция (2-4м) и избягвайте събиране на групи от повече от 2-3 души
 • самосъзнание – ако сте контактували с много хора и има риск – самоизолирайте се под формата на доброволна карантина, за да предпазите роднини и приятели
 • мийте често ръцете си със сапун (или ги дезинфекцирайте), особено след:
  • кашляне и/или кихане
  • докосване до нови предмети, стоки и др. (целта е да се измиете, преди да докоснете лицето си или да докоснете друг човек/предмет и да разпространите заразата)
  • преди хранене
  • след използване на тоалетна или умивалник
  • след пипане на кучета, котки и домашни любимци
  • след пипане на обществени предмети като: банкомат, врати и парапети на автобуси, трамваи и тролейбуси на градски транспорт, врати на такси, дръжки на врати в работата, дръжки на врати на вход на жилищен блок и други сгради, и много други такива…
 • с ръцете не пипайте лицето си (нос, уста, очи) – измийте си ръцете, след това измийте и лицето. Ако е нужно – ползвайте качествен сапун за лице/ръце и дезинфектант/спирт (спиртът се ползва външно, като дезинфектант).
 • дезинфектантите може да имат нужда от 15-20 секунди, за да подействат – втривайте добре през това време. „Анти-бактериални“-те препарати не са дезинфектанти и не помагат срещу коронавируса Covid-19 (!!).
 • маските (ползвайте ги правилно!):
  • маската задържа микроби, вируси, бактерии – те полепват по нея, затова пипнете ли маската – това отива на ръката ви и трябва да я измиете/дезинфекцирате!!
  • когато свалите маската, трябва да я изхвърлите (обикновено е за еднократна употреба, за 1-3 часа максимум) и трябва да измиете/дезинфекцирате ръцете си веднага. Може да измиете и лицето си, като внимавате да не попада нищо в нос, уста и очи.
  • някои маски не могат да предпазят от коронавируса!! Като правило: здравите хора не е нужно да носят маски, освен ако не са в рискова среда (например лекари, мед. сестри и санитари), лекуващи заразени хора с коронавируса или преминаващи помещения със заразени хора.
  • заразените хора с коронавирус (или със съмнения за заразяване) трябва да носят каквито маски имат налични при контакт със здрави хора (напр. техните лекари), за да предотвратяват разпространението на заразата/коронавируса, т.е. да предпазят здравите хора около себе си. А когато са изолирани под карантина в отделна стая – маска не се ползва или се следват указания на лекуващия персонал!
 • проветрявайте затворените помещения редовно – ако има движение на различни хора, това е особено препоръчително.
 • избягвате срещи/събиране с много хора, особено с непознати и хора, които пътуват често (това включва както градския транспорт, така също таксита, самолети, летища, опашки, молове, големи хранителни магазини. Надяваме се вече сте шофьор и можете да шофирате, защото сега ще е късно да се запишете в авто школа в софия, защото това също е риск, почти равен на таксито…)
 • избягвайте кафета и заведения за хранене, където за кратко време преминават много хора. Масите, столовете, а също съдове и пособия за хранене, чаши, също могат да са рисков контакт
 • стойте далеч (над 3-4м) от кихащи и кашлящи хора (минимумът е 1 метър, но по-добре по-далеч)
 • когато контактувате с обичайните хора, трябва да избягвате ръкуване, докосване, а при нужда – мийте се по-често.
 • ако сте болни – при кихане и кашляне, слагайте ръка/салфетка на устата и/или се наведете напред и надолу (т.е. към пода), така че да не изхвърляте капки от устата си към други хора, и/или се завъртете настрани – за да не кихате/кашляте към други хора. Не се ръкувайте, ако сте болни!
 • периодична хигиена на ръцете след използване на портмонета и портфейли, пипане на пари и други съвместни вещи, лични мъжки и дамски чанти, дръжки на чанти
 • периодична хигиена за врътки/дръжки на чешми/смесителни батерии, измиване на мивки/смесители в общи тоалетни и санитарни помещения, капачки на бутилирана минерална/изворна/трапезна вода и др.
 • периодична хигиена за дръжки на врати и прозорци, както и целите врати (входни, вътрешни/интериорни и порти в двора) и прозорци (в частта където се подпират с потенциално заразени ръце)- при пипане се предава на ръката ви
 • периодична хигиена за телефон и смартфон, ключове на лампи, контакти и щепсели, дистанционно управление за телевизори и климатици, клавиатури и мишки за компютри и лаптопи
 • периодична хигиена за калъфки на възглавници, чаршафи, завивки (юргани, одеала, олекотени завивки), самата възглавница (да се остави на слънце или до печка, за да се вдигне температурата)
 • хигиена за съдове и пособия за хранене (чаши и шишета, лъжица, вилица, нож, солница, чинии, купи и др.) – ако не сте ползвали скоро даден съд, тенджера или друго, просто го премийте преди употреба! Ако е за деца и бебета – премивайте редовно.
 • може би трябва да се помисли за дезинфекцирането на помещения, мебели, съдове (особено за деца и бебета) и дрехи, да се проучи кой дезинфектант/препарат (спирт, топла вода и дезинфектанти) убива вируса и колко време е нужно, за да бъде неутрализиран
 • препирайте дрехите си, за да не задържат вируси при осъществен обществен контакт (напр. в градски транспорт или голям офис)
 • ако работите рискова работа – с много хора, с неподходяща технология – консултирайте се с лекар епидемиолог (вижте телефон за консултация за коронавируса по-надолу)
Вижте също:   Прогнози за епидемията (от Бойко Борисов и Ангела Меркел) за новия коронавирус Covid-19

Линкове:

Ваксина за коронавирус Covid-19 (2019-nCov)

Ваксина за коронавирус Covid-19 (2019-nCov) все още няма (не се продава все още), но когато такава бъде пусната в продажба, тя първо няма да бъде добре тествана, второ – възможно е да са прикрити някои негативни последствия върху организма, трето – има данни за повторно заразяване (което може да означава, че слагайки си ваксина, би могло по-леко да понесете болестта, но не и напълно да се предпазите от нея).

В САЩ са открили ваксина, която предстои да бъде тествана (EN). Същи така, ваксини се изработват в Китай, Русия, Германия и други страни, с различни подходи и идеи, така че новосъздадената ваксина да предпазва от новия коронавиирус SARS-CoV-2/Covid-19 и евентуално от нови коронавируси в бъдеще.

Симптоми и диагностика

Симптоми и диагностика на заполяването с коронавирус Covid-19 (Ковид-19). Инфекцията обикновено тръгва от гърлото и слиза в белите дробове. Симптоми (потърсете лекарска помощ/съвет по-скоро, ако имате няколко от тях):

 • висока температура
 • респираторни проблеми, задух и затруднено дишане
 • започва със суха кашлица и без хрема, но впоследствие може да доведе до пневмония, храчки, вкл. и хрема (обилна хрема в началото е симптом на друг грипен вирус)
 • обща отпадналост, болки в мускулите (това е по-често при други типове грип и вируси, но се консултирайте)
 • назална конгестия (запушен нос, затруднено дишане, кихане, хрема, тежест в главата) – може да имате усещане, че се удавяте във вода и трудно дишане
 • грипо-подобни симптоми
 • бързо влошаване

За официално потвърждение на заразяването с корона вирус се прави тест, който отнема 1-2 дни. Въпреки това, по време на епидемия, би могло всички подобни случаи с респираторни да се считат за това заболяване, както направиха в Китай след първия месец на разпространението на вируса, тъй като забавеното потвърждение изкривява статистиката в броя на заразените и това пречи на определянето на бързината на разпространение на болестта.

Понякога тестовете са отрицателни, но след няколко дни или 1-2 седмици, вече са положителни! Така че и в тестовете също има процент грешка, която може да зависи и от имунната система на всеки човек.

Лечение на коронавирус Covid-19 (2019-nCov)

Лечение на коронавирус Ковид-19 (Covid-19, 2019-nCov) се извършва от лекари/доктори. Официално, трябва да се извършва в болница, но когато има епидемия и няма свободни места, докторите и лекуващите лекари биха могли да определят друго местоположение за карантина и лечение, според състоянието на всеки пациент.

Лекарства като антибиотици не помагат особено, защото те въздействат върху бактерии, но не и върху вируси! Те обаче може да бъдат предписвани, за да спомагат и да овладяват други инфекции. Въпреки това, лечението на коронавируса се ръководи от лекар, т.е. не трябва да бъде самостоятелно. Болничното лечение може да включва: вливане на разтвори, витаминни препарати, симптоматично лечение, ранно кислородолечение, а ако настъпи усложнение се преминава към интензивно лечение, респирация, командно дишане и др.

Трябва също да се знае, че като нов вирус, понякога дори лекарите няма какво да направят и не могат да помогнат. Но това се случва и при другите случаи на грип, също причинени от вируси – просто за различните вируси има различен процент на смъртност и лекарите понякога няма какво да направят.

Въпреки всичко, ако нямате достъп до лекар, до бърза помощ (тел.: 112) има някои неща, които биха били от полза:

 • Натуралният пчелен мед повишава силата на имунната система, но това помага при предварително приемане. Най-вероятно не е от полза за лечение на грип, настинки или коронавируси, или пне не в големи количества!
 • Витамин Ц / Vitamin C (като лекарство) или под формата на естествена аскорбинова киселина в храните. Напр.: Червена чушка (183,5 мг); Зелено листни зеленчуци – зеле, лапад, спанак, коприва… (120 мг); Киви (92,7 мг); Броколи (89,2 мг); Папая (60,9 мг); Боб (60 мг); Ягоди (58,8 мг); Портокали (53,2); Домати (22,8 мг), лимони/цитрусови плодове и други храни с витамин Ц. Известна е рецепта за толпла вода и лимон, която се пие редовно всяка сутрин.
 • Проветрявайте редовно в помещението – това е от полза за да изхвърлите освободените във въздуха вируси и да дишате незаразен въздух, но се пазете от студения въздух.
 • Хранете се с по-леки храни, които не изискват много енергия от тялото за обработка и разграждане.
Вижте също:   Нови ограничения от 21 март (днес) в борбата с коронавируса Covid-19

Затова е важно вие да предприемете нужните мерки за предпазване от заразяване или да си наложите карантина, за да предпазите близки, приятели, колеги и случайно срещнати хора от заразяване.

Повторно заразяване с коронавирус 2019

Забележете, че е възможно повторно заразяване с коронавирус 2019-nCov / Covid-2019. В Китай има регистрирани около 200 подобни случаи за първите месец-два от епидемията. Това означава, че ваксините може да не са особено полезни за предотвратяване на болестта. По-важно е вашият организъм да е силен, за да се пребори с вируса, както и да опитате да се предпазите от заразяване!

Карантината предпазва здравите хора от заразяване и също така може да предпази излекувания от повторно заразяване!

Мерки за борба с разпространението на коронавируси и вирус Ковид-19

Мерки за борба с разспространението на коронавируси и вирус Ковид-19 са:

 • ограничаване и забраняване на струпването на много хора на едно място, за да се предотврати един вирусоносител да зарази много на брой други хора
 • ограничаване на разпространението сред ученици и студенти, чрез прекратяване на учебни занятия и въвеждане на дистанционно обучение (онлайн електронно обучение)
 • забраняване на събирания на спортни мероприятия, първенства и др.

Липсата на дисциплина у хората (напр. да си наложат карантина), липсата на лична мотивация за предотвратяване на разпространението на коронавируса Ковид-19 и липсата на истинска воля в правителствата, са основните причини за масовото разпространение в над 100 страни по света (към 10 март 2020г.)!

Карантина за предотвратяване на разпространение и заразяване на околните

Ако сте със съмнения за заразяване с коронавирус Ковид-19/Covid-19, препоръчително е да се консултирате с лекар. Консултацията ще включва обсъждане на карантина, какво да правите ако се появят симптоми, как да се борите с болестта, къде да бъде изкарана тази карантина.

Българските власти пуснаха телефон за въпроси с коронавируса, от 11 февруари 2020г. На телефонен номер 02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17 часа), информация можете да получите от лекар-епидемиолог.

Карантината предпазва здравите хора от заразяване, което може да предпази болния от повторно заразяване! Нужно е да се изолирате в една стая и да остане около 14 дни (към днешна дата времето за карантина е 14 дни, но не е напълно сигурно, дали при единични случай инкубационния период е над 20 дни).

Предаването на вируса може да се извърши и от кучета, гризачи и други животни. Все още няма достатъчно данни за това, но е потвърдено, че има положителни тестове при някои животни, като не е ясно дали те са само преносители или са заразени с вируса.

Като статистика, средно един заразен успява да зарази между 2 и 4 хора, с което разпространява заразата неколкократно, във формата на дървовидна структура!

Самоналожена карантина за предпазване от вируса

Има правило/препоръка за САМОНАЛАГАНЕ НА КАРАНТИНА – ако сте пътували в рисков район и се върнете в България, поставяте себе си под карантина (в изолация, без директен физически контакт с други хора) за период от поне 14 дни. Този период се счита за достатъчен, но има сведения и за единични случаи с по-голям период, преди проява на заразата. Неспазването на това правило може да доведе до зараза на семейство, роднини, близки, приятели и случайни хора!

(7 март 2020) Получават се данни за неспазване на самоналожена карантина за хора, посетили рискови дестинации! Приканват се всички хора, българи или чужденци, посетили рискови дестинации и такива, където в последните дни са регистрирани случаи със заразяване с коронавируса, да си наложат карантина за 14 дни минимум, за да не заразяват роднини, приятели и околните!

История на коронавирус Covid-19 (2019-nCov)

Първоначално коронавирусът Covid-19 (2019-nCov) се разпространява в Китай в края на 2019 и началото на 2020 година. Счита се, че източникът е пазарът за живи животни в град Ухан (Wuhan), в централен Китай. Предполага се, че новият корона вирус 2019 се предава от прилепи (като източник) или най-малкото се пренася от тях (преносители), а прилепите често са наричани „мишки с криле“, което означава, че би могло гризачите също да пренасят и разпространяват корона вируса! Други животни (напр. кучета) също могат да се заразят, най-вероятно те също могат да бъдат преносители.

8 април 2020: Почти 3 месеца след пълното блокиране на град Ухан и провинция Хубей, почти всички ограничения са вдигнати и няколко дни няма регистрирани нови случаи на заразени. В болниците все още има болни, вкл. 100-200 в тежко положение, но днес за първи път от блокадата, няма регистриран смъртен случай в Хубей, Китай.

Според някои теории, възможно е вирусът да се изпуснат от китайска лаборатория.

Според „конспиративни“ теории, възможно е вирусът да е пуснат нарочно от специалните служби на някоя държава (напр. САЩ или друга страна с развита фармацевтична промишленост) в центъра на Китай (град Ухан се намира в централен Китай), за да може да съсипят икономиката на Китай и/или за да извлекат ползи от създаването и продажбата на ваксини (а Китай е с население над милиард души!!!)… Нещо повече, според телевизия Ей Би Си (ABC), позовавайки се на четири източника, американските разузнавателни служби са започнали да разменят секретна информация за ново заболяване в град Ухан още през ноември 2019г.

Според друга теория, вирусът е пуснат с цел целия свят да го преболедува и болните хора да загинат, с цел да се ускори естествения подбор, тъй като съвременната медицина успява да удължава живота на хората.

Възможно е никога да не разберем каква е истината, но едно е ясно – вирусът се пренася и чрез животни, така че пълното му изкореняване ще бъде много трудно. А освен това, може да се очаква мутиране на вируса, което в следващи години да доведе до нови епидемии, в настоящия глобален свят с голям пътнико-поток между различните държави.

Разпространение на коронавируса по Света

Разпространение на коронавируса по Света – първите регистрирани големи огнища са в: Китай, Хонг Конг, Южна Корея, Япония, Италия, Иран. В няколко страни около България вече има регистрирани случай на заразени пациенти, а в България се очаква регистрирането на такъв случай в идните дни, най-късно в началото на Март 2020.

7 март 2020г.: В Европа вече са заразени над 10 хиляди души! На 8 март вече са над 12 хиляди. Очаква се до 2-3 седмици, над 100 хиляди да се заразят, защото правителствата не успяват да предприемат стрикни мерки и да наложат карантина / самоналожена карантина (т.е. заради липса на дисциплина). Темпът на заразяване е с огромен прогрес!!

11 март 2020г.: Световната здравна организация (СЗО) обяви заразата с коронавирус 2019 (Covid-19 / Ковид-19) за пандемия!

19 март 2020г.: В Европа вече са заразени над 100 хиляди души, потвърдените са над 85 хиляди. По Света общо са потвърдени над 220 хиляди заразени, от които 95 хиляди вече са излекувани. В Обединеното Кралство (UK – Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия) предвиждат изграждането на естествен имунитет, като пазят възрастните хора над 65 години и позволят на младите да се заразят и да развият естествен имунитет!?! В Италия, Испания и Франция, определени райони вече са пламнали с коронаворус и имат много над 10 хиляди заразени (а в Италия почти 40 хиляди)! Германия също отчита много голям брой заразени и вече са над 10 хиляди души. Борбата срещу вируса се прави самостоятелно от всяка държава, т.е. липсва солидарност и истински усилия за прекратяване на пандемията в Европа! Очакванията са и Европа и САЩ да изкарат много седмици и месеци с десетки/стотици хиляди заразени, а в най-лошите прознози – десетки милиони заразени от Ковид-19!

Вижте също:   Да спасим свободния интернет - NET NEUTRALITY!

26 март 2020г.: Официално коронавирусът Covid-19 (ковид-19, 2019-nCov) зарази над половин милион (500 000) души по света, а неофициално – над милион души (1 000 000) са заразените (десетки хиляди от които вече са оздравели)! Починалите от усложнения на вируса са 50 хиляди души.

30 март 2020г.: Коронавирусът е заразил над 750 хиляди души в цял свят, но пикът се очаква да бъде към края на месец Април и в началото на месец Май. Дотогава няколко милиона ще бъдат заразени, като много от тях ще бъдат вече излекувани. Най-засегнатите страни към днешна дата са Италия, Испания, САЩ, Франция, Китай и Иран – всички с по над 2000 загинали позитивни за вируса, но много от загиналите не влизат в тази статистика, защото за починали без да бъдат изследвани. Очакванията в САЩ вече са за над 100 хиляди жертви, но надеждите са да не надминат 200 хиляди! Последиците за икономиките тепърва предстоят да се оценят!

4 април 2020г.: Заразените към днешна дата са над 1 милион и 100 хиляди души потвърдени със зараза коронавирус SARS-CoV-2/Covid-19, а се предполага, че общия брой, вкл. неизследваните са между 2 и 4 милиона души, някои от тях вече излекувани! САЩ и Франция в момента регистрират по над 1000 жертви на ден, като в САЩ броят заразени е над 300 хиляди потвърдени и се очаква над милион души да са общо заразените!

8 април 2020г.: Заразените и потвърдени случаи по света надминаха 1 милион и половина, а предполагаемите заразени (някои от които са вече излекувани) се оценява на 4-5 милиона души! Регистрираните жертви са между 5 и 7 хиляди всеки ден, достигайки общо до почти 90 000 потвърдени смъртни случаи и реално оценявани на около 150-200 хиляди *реално загинали, вследствие на вируса. *Загиналите вкъщи или в домове и неизследвани преди това, не са включени в официалната статистика, също така се предполага, че страните не публикуват всички смъртни случаи и намаляват официалните жертви. Положителни намаляване на заразените се вижда в Италия, следвани от неколкодневно закъснение от Испания и Франция. Обединеното Кралство и Англия регистрират пик в заболелите по 4-5 хиляди всеки ден и по около хиляда загинали на ден. САЩ пък регистрират пикови нови заразени по над 30 хиляди на ден, все още с възходящ тренд, а загиналите в САЩ вече са по около 2 хиляди всеки ден, с очакването след 2-3 дни да надмине Италия и да бъде страната с най-много жертви от коронавируса. Според президента на САЩ Доналд Тръмп, очакваните жертви в САЩ са между 100 и 200 хиляди най-малко, но могат да достигнат над милион!

16 април 2020г.: В София е въведена карантина от 17 април 2020г. в 00:00ч. до второ нареждане – не се разрешава влизането и излизането на автомобили, спира се междуградския автобусен транспорт. По света над 2.1 милиона души са потвърдено заразени с новия коронавирус, реалните се очаква да бъдат около 5-6-7 милиона. Над половин милион души са потвърдено излекувани, но реалната бройка се очаква да бъде 2-3 милиона прекарали коронавируса, част от които не са имали никакви симптоми и имунната им система е надвила вируса.

24 май 2020г.: Отпаднаха повечето ограничителни мерки срещу коронавируса Covid-19 в България. От 14 май 2020г., в България е обявена извънредна епидемиологична обстановка. Разпространението на коронавируса в Европа и по света достигна до 5.5 милиона потвърдени случаи. В САЩ има 1.7 милиона потвърдено заразени, а в Европа броят им е 1.9 милиона потвърдени. Реалната бройка се очаква да е между 3 и 6 пъти повече. Броят на починалите заради коронавируса са близо 350 хиляди души, само в САЩ за 100 хиляди. Броят на вече излекуваните коронавируса официално е около 2.3 милиона души, но леките случаи е възможно да са вече до около 10 милиона души.

„Coronavirus 2019“ статистика към 24 май 2020 (worldometers.info):

Влияние на корона вируса върху бизнеса и икономиката

Влиянието на корона вируса върху бизнеса и икономиката ще бъде голямо. В Китай цели провинции с над 35 милиона души са под карантина. Хората са по домовете си, харчат се пари за храна, дезинфектанти и фармацевтика, но всичко останало не работи. Същото очаква Европа и останалите части на Света – САЩ на първо място!

Стартирането и развитоето на бизнес и бизнес климата ще се забавят и влошат в следващите 2-4 месеца, а колко силен ще бъде този спад – зависи от реакцията на управляващи и хора, с техните мерки против разпространението на вируса!

Може би професии, които позволяват дистанционна работа, биха били сред най-малко затруднените в новата карантинна обстановка:

Повече информация за коронавируса Ковид/Covid-19

Повече информация за коронавируса – на български и английски езици, може да получите от следните сайтове:

Допълнителни въпроси за коронавируса

Българските власти пуснаха телефон за въпроси с коронавируса, от 11 февруари 2020г. На телефонен номер 02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17 часа), информация можете да получите от лекар-епидемиолог.

Можете да задавате въпроси и като коментар под статията, във форуми в интернет, във фейсбук и др. места, но имайте предвид, че нито ние, нито повечето хора могат да отговорят на някои специфични въпроси, за непознат вирус.

НАСТОЯЩАТА СТАТИЯ ЗА КОРОНАВИРУС „COVID-19“ (Ковид-19) Е ИНФОРМАТИВНА И НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА МЕДИЦИНСКИ ИЛИ ПРАВЕН СЪВЕТ!

Напишете коментар с предложения, какъв текст да включим в статията, за да бъде полезна на всички. Благодарим!

1 коментар към “Коронавирусът Covid-19 (2019-nCov) – предпазване и защита, статистика… Всичко за вируса! (обновена)”

 1. БОРИСЛАВ ЗАШЕВ. каза:

  МАНИПУЛАЦИЯТА ,,КОРОНА ВИРУС,, НА СВЕТОВНИЯТ ЕЛИТ,,.
  МИЛИАРДИ ХОРА ПО СВЕТА ГИ ЗАРАЗИХА С ИНФОРМАЦИОННИЯ ВИРУС НА МАНИПУЛАЦИЯТА.
  AЗ, БОРИСЛАВ ЗАШЕВ, НЕ СЕ СТРАХУВАМ ОТ ,,КОРОНА ВИРУСА,,.
  ЧОВЕШКИЯТ РОД ЩЕ ПРЕЖИВЕЕ И ТАЗИ ,,ОПАСНОСТ,,.
  ХУБАВОТО СЕГА Е ,ЧЕ КАТО СТЕ СИ ПО ДОМОВЕТЕ,НЯМА ДА ХАРЧИТЕ МНОГО.РАЗХОДИТЕ ЩЕ СА ВИ В ПЪТИ ПО-МАЛКО.
  МИЙТЕ СЪС САПУН РЕДОВНО РЪЦЕТЕ И ЛИЦЕТО СИ,ДИЗИФЕНКЦИРАЙТЕ ДОМА СИ (1:5 БЕЛИНА И ВОДА),СЛАГАЙТЕ МАСКИТЕ НА УСТАТА СИ И НЕ СЕ ПРЕТЕСНЯВАЙТЕ.АКО МОЖЕ ДА СЕ СНАБДИТЕ И С ЛАМПИ ИЗЛЪЧВАЩИ УЛТРАВИОЛЕТОВИ ЛЪЧИ С ДЪЛЖИНА 280 nm – 100 nm,ще е идеално.Ето данните за лампите:
  UVC-Ултравиолет C (къси вълни, дезинфекционни), 280 nm – 100 nm, 4,43 eV – 12,4 eV.
  ИЗВЕДНЪЖ ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО ПОПАДНА ПОД УДАРИТЕ НА РЕСТРИКТИВНИ МЕРКИ,ОТ ПРАВИТЕЛСТВАТА НА ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ПО СВЕТА СЕ НАЛАГАТ ОГРАНИЧИТЕЛНИ МЕРКИ НАД ХОРАТА.КАЗВА СЕ НА ХОРАТА ДА НЕ ИЗЛИЗАТ ОТ ДОМОВЕТЕ СИ,НАРУШИТЕЛИТЕ НА КАРАНТИНАТА СЕ АРЕСТУВАТ,НАКАЗВАТ СЕ С ГЛОБИ ИЛИ СЪС ЗАТВОР.НА БОЛНИТЕ ОТ КОРОНА ВИРУС СЕ ГЛЕДА И СЕ ВЗИМАТ МЕРКИ,КАКТО ЗА БОЛНИТЕ ОТ ЧУМА ПРЕДИ 500 години.
  И ВСИЧКО ТОВА Е ПРИКРИТО ПОД ЛОЗУНГА ЗА ДОБРАТА ВОЛЯ ЗА СПРАВЯНЕ С КОРОНА ВИРУСА.ДОРИ ЗА ВИРУСА НА СПИН ПРЕЗ 80-те ,КОЙТО Е ДЕСЕТКИ ПЪТИ ПО-ОПАСЕН И ПО-СМЪРТОНОСЕН ОТ КОРОНА ВИРУСА,НЕ ПРЕДПРИЕХА ТЕЗИ МЕРКИ И НЕ НАПРАВИХА ТАЗИ НЕВИЖДАНА СВЕТОВНА ИСТЕРИЯ.ДОРИ ПРЕЗ 1-та и 2-та СВЕТОВНА ВОЙНА НЕ БЕШЕ ТАКА.
  СЕГА КУКЛОВОДИТЕ ЗНАЕХА МНОГО ДОБРЕ КАКВО ДА НАПРАВЯТ И ГО НАПРАВИХА-НАСАДИХА НЕВИЖДАН И МАСОВ СТРАХ У ХОРАТА ПО СВЕТА.
  А СТРАХЪТ Е ИСТИНСКИ,САМО КОГАТО ВРАГЪТ Е НЕВИДИМ.ТОВА Е НЕЩО КАТО ГЛУПОСТТА.А СТРАХЪТ Е НАЙ-ХУБАВАТА СТОКА.
  ИСТИНАТА ОБАЧЕ Е ,ЧЕ МИЛЯРДИ ХОРА ПО СВЕТА ОТ ДВЕ СЕДМИЦИ СА ПОД ДОМАШЕН АРЕСТ.ПОГАЗВАТ СЕ ОСНОВНИ ЧОВЕШКИ ПРАВА,ПРЕВЗЕМАТ СЕ СВОБОДИТЕ И ПРАВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ, ЧРЕЗ МАНИПУЛАЦИЯТА ,,КОРОНА ВИРУС,,, А ПРИГЛАСЯЩИТЕ И БАЙГАНЬОВЦИ-ПОЛИТИЦИ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ (ВСИЧКИ ДО ЕДИН ИЗПЪЛНИТЕЛНИ ДО МОЗЪКА НА КОСТИТЕ СИ СЛУГИ.ТУК ВКЛЮЧВАМ И КИТАЙСКИЯ ПОЛИТ ,,ЕЛИТ,, ),ЧРЕЗ ВСИЧКИ СВЕТОВНИ МЕДИИ И МОЗЪЧНИ АНАЛИТИЧНИ МАНИПУЛАТИВНИ ТРЪСТОВЕ ПО СВЕТА,УМЕЛО И МНОГО ХИТРО НАЛАГАТ СЛЕДВАЩИЯ НОВ СВЕТОВЕН РЕД-ПЪЛНОТО ИКОНОМИЧЕСКО РОБСТВО.А ОГРАНИЧИТЕЛНИТЕ МЕРКИ ЧРЕЗ ЗАКОНИ МОЖЕ ДА СЕ УДЪЛЖАВАТ ОТНОВО И ОТНОВО ПОД ПРЕТЕКСТА-,,ИМАМЕ НЕВИДИМ ВРАГ,,. ЕДНО Е ДА НАЛОЖИШ ОГРАНИЧИТЕЛНИ МЕРКИ И ЗДРАВНА ХИГИЕНА,СЪВСЕМ ДРУГО Е ,,ДОБРОВОЛНО,, ПОСТАВЯНЕ В СЪСТОЯНИЕ НА ЗАТВАРЯНЕ У ДОМА.ТОВА Е ЧИСТ И ПРИНУДИТЕЛЕН ДОМАШЕН АРЕСТ И ТО СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА ДЪРЖАВАТА ЧРЕЗ РЕПРЕСИВНИЯ И ОРГАН-ПОЛИЦИЯТА,А В НЯКОИ СТРАНИ И АРМИЯТА.ПОСЛЕ ЩЕ ИМА МЕРКИ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ИКОНОМИКИТЕ,МЕРКИ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ КРИЗАТА И ДРУГИ ТАКИВА С НАДЗОРА НА ДЪРЖАВАТА,ЗАВОАЛИРАНО С ПРИНЦИПА:,,ПРОБЛЕМ-РЕАКЦИЯ-РЕШЕНИЕ,,.А КЪДЕ СА В ЦЯЛАТА ТАЗИ СИТУАЦИЯ ЖУРНАЛИСТИТЕ И ОБЩЕСТВЕНИЦИТЕ И КРИТИЧНОТО ИМ МИСЛЕНЕ?НЯМА ГИ.ДА ВИ КАВА ЛИ ЗАЩО ГИ НЯМА И НИКОГА НЕ ГИ Е ИМАЛО-АМИ ЗАЩОТО ТЕ ВИНАГИ ПОД ЕДНА ИЛИ ДРУГА ФОРМА СА БИЛИ ЧАСТ ОТ СТАТУКВОТО И ЧАСТ ОТ ВЛАСТТА.
  ТОВА Е ЕДНА ПЛАНИРАНА АКЦИЯ НА СВЕТОВНИЯ ЕЛИТ ЗА ВЪВЕЖДАНЕТО НА НЕПОПУЛЯРНИ МЕРКИ,КОИТО ВИДИМО СЕ ОДОБРЯВАТ КАКТО ОТ ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ ПО СВЕТА ,ТАКА И ОТ ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА.СТАРТИРАТ СЕ НОВИ НАЧИНИ НА ПОВЕДЕНИЕ В ЦЯЛ СВЯТ.ДАЖЕ СТАНА МОДЕРНО СРЕД АКТЬОРИ,СПОРТИСТИ И ПОЗЬОРИ ,ДА СЕ ФУКАШ,ЧЕ СИ БОЛЕН ОТ КОРОНАТА.
  И АКО ХОРАТА ПО СВЕТА НЕ СЛУШАТ ЗАНАПРЕД,ЩЕ ИМ СПРЕТНАТ ПОРЕДНАТА ИЗМИСЛЕНА ЗАПЛАХА-Я ОТ ВИРУС,Я ОТ НЕЩО ДРУГО.НО НАЛИ ЗНАЕТЕ,А ТЕ ГО ЗНАЯТ,ЧЕ КОГАТО ИМ ПИСНЕ НА ХОРАТА,ПРОУМЯВАЙКИ ,ЧЕ ВСИЧКО СЕ ПРАВИ С ЦЕЛ ЗА ДА ГИ МАНИПУЛИРАТ И ПОДЧИНЯВАТ,ТО ТОГАВА ХОРАТА ЩЕ ПОМЕТАТ ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ И КУКЛОВОДИТЕ ИМ ПО СВЕТА.
  И БОГ ПРАТИ СЛУГАТА СИ-ДЯВОЛА ДА ВЪДВОРИ РЕД ПО СВЕТА,СРЕД САМОЗАБРАВИЛИТЕ СЕ ПОЛИТИЦИ И СИВИТЕ КАРДИНАЛЧЕТА СЕДЯЩИ ЗАД ТЯХ.КАЗВАЙКИ ИМ С ФАКТИ,ЧЕ ТОВА Е НЕВИЖДАНА МЕДИЙНА МАНИПУЛАЦИЯ (ЧРЕЗ ИНФОРМАЦИОНЕН ПРОИЗВОЛ И ИНФОРМАЦИОННО НАВОДНЕНИЕ), ТЕ ГРУПОВО И ЧРЕЗ ИЗВЪНРЕДНО ГЛАСУВАНИ НАБЪРЗО ЗАКОНИ НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА ТЕ ЗАПЛАШВАТ С : ,,ТОВА СА ФАЛШИВИ НОВИНИ ( FAKE NEWS ).НАКАЗВА СЕ С ЗАТВОРОТ 1 ДО 5 ГОДИНИ и глоба ОТ 1000 лева до 50000 ЛЕВА ,,.И ТОВА СЕ ПРАВИ БЕЗ ДОРИ ДА Е ПОСОЧЕНО,КАКВА Е ДЕФИНИЦИЯТА ЗА ФАЛШИВА НОВИНА. Информационният произвол нарасна многократно. И за милионите, които не са заразени с коронавирус, той е медиен образ, далеч по-заразен от прототипа си.
  На 13 март 2020 г.след като и нашите политици байганьовци въведоха (по-късно ,или по-рано го направиха и другите такива по света) извънредно положение в България,лъсна едно нещо-СТРАХЪТ ОТ ,,ВРАГА,, ИЗПИСАН НА ЛИЦЕТО ИМ.Този най-обикновен грипен вирус ,маркетингово го направиха да изглежда като най-смъртоносния вирус в човешката история.И НАСАДИХА СТРАХ И УЖАС У ВСИЧКИ ХОРА ПО СВЕТА.ЗАТВОРИХА И СПРЯХА ИКОНОМИКИТЕ ДА РАБОТЯТ,НАПРАВИХА ХОРАТА МАСОВО ДА СА БЕЗРАБОТНИ,КОЕТО ЩЕ ДОВЕДЕ ДО НЕВИЖДАНА РЕЦЕСИЯ.И ХОРАТА ПО СВЕТА ЩЕ ОБЕДНЕЯТ ОТНОВО.Така кукловодите на световния полит ,,елит,, им наредиха да го направят и го направиха.НА СЪЩИТЕ ТЕЗИ ПОЛИТИЦИ НЕ ИМ ПУКА ЗА ОБИКНОВЕННИТЕ ХОРА И ТОВА КАКВО ЩЕ ГИ СПОЛЕТИ,ЗАЩОТО ВСИЧКИ МАРИОНЕТКИ СА МИЛИОНЕРИ ИЛИ МИЛИАРДЕРИ,НАТРУПАЛИ НЕЗАКОННИТЕ СИ ПАРИ ,ОТ КРИМИНАЛА ДЕЙНОСТ ДОКАТО СА НА ВЛАСТ. Нacтoящaтa игрa e нaчaлoтo нa плaнирaния НАЙ-ГОЛЯМ ГРАБЕЖ В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ,измaмa, в рeзултaт нa кoeтo aктивитe и нaтрупвaниятa нa мнoгo cтрaни, кoмпaнии и чacтни лицa щe бъдaт eфeктивнo прeрaзпрeдeлeни в пoлзa нa нacтoящaтa финaнcoвa oлигaрхия, и пo-кoнкрeтнo cрeд cтoтицитe нeйни cъcтaвни ceмeйcтвa.
  Ще спечелят 50-100 трилиона $ от цялата тази измислена истерия с която психясаха целия свят.

  ДА АМА НЕ .Аз не ям доматите с колците и ЩЕ НАПРАВЯ ТАКА ,ЧЕ ПОВЕЧЕ ХОРА ДА ГО РАЗБЕРАТ И ДА ПРОУМЕЯТ ,ЧЕ ТОЗИ ВИРУС Е ОБИКНОВЕН И ЧЕ ИМА ЛЕЧЕНИЕ ЗА НЕГО В БЪЛГАРИЯ И ДА НЕ СЕ СТРАХУВАТ И ДА РАЗОБЛИЧАВАТ ТАЗИ СВЕТОВНА МАНИПУЛАЦИЯ.ЛЕЧЕНИЕТО Е ДЕЛО НА БЪЛГАРСКА ФАРМАЦЕВТИЧНА ФИРМА В СФЕРАТА НА БИОТЕХНОЛОГИИТЕ .Създадено е преди 18 години.Мислите ли ,че българското лекарство-ваксина което унищожава ЕБОЛА ВИРУСА -(Това е най-смъртоностният вирус на света -90 % от заразените умират между 6-тия и 10-тия ден след началото на симптомите ) ,СЪЩОТО ЛЕКАРСТВО-ВАКСИНА,КОЕТО ПРЕМАХВА ХИВ ВИРУСА НА СПИН ОТ КРЪВТА И ОТ ЛИМФНАТА СИСТЕМА НА ХОРАТА,
  КОИТО СА БОЛНИ ОТ СПИН,НЯМА ДА СЕ СПРАВИ С КОРОНА ВИРУСА СЕГА?Бие го и ще го бие и занапред и още как.Бие е го като маче от дирек само с две инжекции биещи се мускулно.
  Само че за ТОВА НЕ СЕ ГОВОРИ НИТО ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО ,НИТО ОТ ХОРАТА С ВЛАСТ КОИТО СА ГО ИЗПРОБВАЛИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ.Причината е една -не могат да имат власт и контрол над този който го притежава юридически и затова и не му помагат.
  Сега е шанса на България да се прослави с поредното ОТКРИТИЕ и това да доведе до просперитет за всички българи.
  Но повярвайте ми –ТЕЗИ МАЙКОПРОДАВЦИ НЯМА ДА ГО НАПРАВЯТ ,ЗАЩОТО НЕ МОГАТ ДА ВЗЕМАТ ПАРИ ОТ ТОВА.
  ТЕ И МЕДИЦИТЕ ИМ ,,ЕКСПЕРТЧЕТА,,ЩЕ РЕКЛАМИРАТ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ И МЕДИИТЕ ,ЧУЖДИТЕ ФАРМАЦЕВТИЧНИ ФИРМИ И ЛЕКАРСТВАТА ИМ,ЗАЩОТО ОТ ТАМ ЩЕ ИМ СЕ ДАВАТ И ЩЕ ВЗИМАТ РУШВЕТИ,А ОТ БЪЛГАРСКОТО ЛЕКАРСТВО-ВАКСИНА НЕ МОГАТ,ЗАЩОТО НЕ ИМ СЕ ДАВАТ.
  ЯСНИ СТЕ МИ КАТО БЯЛ ДЕН ВСИЧКИ ТАКИВА ПОДОБНИ ЧОВЕЧЕТА,НАРЕЧЕНИ ПОЛИТ ,,ЕЛИТ,, И ТЕХНИТЕ ДРЕБНИ И ДРЕБНАВИ МОРАЛНО ЧОВЕШКИ ДУШИЦИ.
  Е,да сте ми живи и здрави,НО НАЛИ ЗНАЕТЕ ,ЧЕ И ТОЗИ ВИ ГРЯХ ЩЕ Е ЗА СМЕТКА НА ПОКОЛЕНИЯТА ВИ ДО 9-то коляно ЗАНАПРЕД.
  БОГ СЕ Е ГРИЖИЛ,ГРИЖИ СЕ И ЩЕ СЕ ПОГРИЖИ И ЗАНАПРЕД И ЗАТОВА.


Връзки към тази страница

  Коментирай

  Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!