27-02-2020 | Администратор |

Коронавирусът Covid-19 / Ковид-19 (изписван също като: 2019-nCov, Coronavirus 2019, нов коронавирус, Novel Coronavirus, korona virus, corona virus 19, SARS-CoV-2) е опасен и силно-заразен вирус, който е много опасен и смъртоносен за (възрастни) хора с хронични болести като: сърдечни проблеми, диабет, ракови заболявания и др. болести. Коронавирусът може да премине без симптоми, с леки симптоми или да предизвиква грипо-подобно състояние, инфектирайки респираторния тракт, започвайки със суха кашлица и болки в гърлото, продължаващо към белите дробове (след 2-6 дни), често предизвиквайки двойна пневмония и затруднения в дишането (задух), което може да доведе до смърт.

БЪРЗА НАВИГАЦИЯ:
Предпазване, Симптоми, Лечение, Разпространение, Карантина, История, Повече информация (статистика и карта), Попитай въпроси.

Важна забележка! Настоящата статия цели да представи факти! Заразяването с коронавирус 2019 (Covid-19) е опасно, още по-неприятното е, че от един човек се заразяват средно по 2-4 души на ден. Обаче заразяването с коронавируса, само по себе си не е нужно да води до смърт (не трябва да бъде възприемано като „чума“, която убива), икономическите последствия са по-тежки – за заразените и техните близки (особено ако цяло семейство се разболее или не може да работи и да се изхранва), поради което методите за предпазване от заразяване с коронавируса и карантина/предотвратяване на разпространението са сред най-важните в тази статия!

Също така, по време на епидемия (или пандемия), местата в болниците, броя на медицинските лица (доктори, мед. сестри и др.), броя на медицинските апаратури/системи и броя на лекарствата са ограничени, поради което не всички хора ще имат достъп до здравеопазване, без значение дали сте осигурени или не! Това ще увеличи смъртността и дори млади хора могат да починат, ако няма кой да помогне в нужния момент (това се случи в Китай – в провинция Хубей и в северна Италия, където дори млади доктори и медицински персонал починаха, а вече се случва същото в райони на Испания, САЩ и Франция, следвани от Англия/UK)!!

Без истерия или паника, просто спестете си неприятностите, доколкото е възможно! Здраве!

За здрави хора под 55 години, рискът е доста по-малък (спрямо риска за възрастните хора), но както при всеки вирус – винаги има рискове и трябва имунната система на човек да бъде достатъчно силна. Натуралният пчелен мед повишава силата на имунната система, но това помага при предварително приемане, а не за лечение на грип, настинки или коронавируси!

Голям риск е за медицинските работници в болниците, които се грижат/лекуват заразени от вируса пациенти, защото дори най-дребни пропуски биха могли да доведат до заразяване. В Китай починаха няколко десетки доктори, които помогнаха на първите пациенти с корона вируса да се лекуват.

Деца и бебета – традиционно рискът за деца и бебета е голям, като в случая статистиката все още е недостатъчна за категоричен отговор (Обновяване Май 2020г. – При деца/бебета с коронавирус, понякога се развива „синдром на Кавазаки“, което е опасно за децата и бебетата). Със сигурност никой родител не би желал заразяване с такъв нов и непознат вирус, така че направете нужното, за да се предпазите от заразяване, а при нужда – чуйте се с лекуващия/личния лекар, за да обсъдите какво да предприемете. Бебета и деца може би прекарват заболяването по-леко, но те също разпространяват вируса към останалите членове на семейството, така че по-добре да предпазите и децата, и семейството!

Обикновено степените на заразяване с коронавируса и тежест на боледуване са: добро/задоволително състояние (самолечение вкъщи), тежко, критично и смърт. След излекуване пациентите са броени като „излекувани“, но има сведения за повторно заразяване (или може би това са неизлекувани напълно пациенти).

Предпазване от заразяване и разпространение – съвети. Ваксина за коронавирус.

Ако сте здрави, важно е да се опитате да се предпазите от заразяване! Това също означава, че ще предотвратите разпространението на вируса! Това обаче изобщо не е лесно!!

Попаднал върху стъклена, метална или пластмасова повърхност, вирусът оцелява до 12-48 часа (или до 4-7 дни максимум, според други проучвания), затова е важно да миете ръцете си със сапун (поне 15-ина секунди да търкате), ако докосвате рискови повърхности (напр. дръжки, врати и др.). Ако попадне на капки при кашляне, вирусът може да се запази активен по-дълго време.

Върху дрехи и тъкани, коронавирусът издържа обикновено 6-12 часа, но може да се задържи активен и до 48 часа. Прахта за пране трябва да го убие, дори при по-ниска температура (30+ градуса). Сушете дрехите на слънце.

Вирусът не издържа на топлина, температури над 30-ина градуса го убиват (но са нужни няколко десетки минути да се поддържа тази температура). Ако обаче попадне в респираторния или хранителен тракт, или в очите, той се свързва с клетките и се самовъзпроизвежда.

Съвети за предпазване от заразяване с коронавирус и намаляване на разпространението:

  • инфекцията обикновено тръгва от гърлото и слиза в белите дробове, предизвиквайки двойна пневмония. Стойте на слънце, пийте топла/загрята вода/чай сутрин (на гладно) и вечер преди хранене. Можете и да правите гаргари с топла/загрята вода или предписан препарат.
  • според наличните данни, спиртът и температурата/топлата вода (над 30 градуса) убиват вируса (нужни са няколко десетки минути с над 30 градуса!). Излагане на слънце на хора, дрехи, предмети и др. повърхности, помагат вирусът да загине по-бързо, т.е. лятото се очаква този вирус да изчезне или да намалее драстично. А според българите – греяната ракия комбинира двата метода и има най-силен ефект (ОБАЧЕ трябва да се прилага външно – като дезинфектант преди заразяване)! Високата влажност и спазването на дистанция от над 4м са други мерки срещу заразяване и разпространение на вируса (актуални към средата на април 2020).
  • дисциплина – спазвайте нужната физическа дистанция (2-4м) и избягвайте събиране на групи от повече от 2-3 души
  • самосъзнание – ако сте контактували с много хора и има риск – самоизолирайте се под формата на доброволна карантина, за да предпазите роднини и приятели
  • мийте често ръцете си със сапун (или ги дезинфекцирайте), особено след:
    • кашляне и/или кихане
    • докосване до нови предмети, стоки и др. (целта е да се измиете, преди да докоснете лицето си или да докоснете друг човек/предмет и да разпространите заразата)
    • преди хранене
    • след използване на тоалетна или умивалник
    • след пипане на кучета, котки и домашни любимци
    • след пипане на обществени предмети като: банкомат, врати и парапети на автобуси, трамваи и тролейбуси на градски транспорт, врати на такси, дръжки на врати в работата, дръжки на врати на вход на жилищен блок и други сгради, и много други такива…
  • с ръцете не пипайте лицето си (нос, уста, очи) – измийте си ръцете, след това измийте и лицето. Ако е нужно – ползвайте качествен сапун за лице/ръце и дезинфектант/спирт (спиртът се ползва външно, като дезинфектант).
  • дезинфектантите може да имат нужда от 15-20 секунди, за да подействат – втривайте добре през това време. „Анти-бактериални“-те препарати не са дезинфектанти и не помагат срещу коронавируса Covid-19 (!!).
  • маските (ползвайте ги правилно!):
    • маската задържа микроби, вируси, бактерии – те полепват по нея, затова пипнете ли маската – това отива на ръката ви и трябва да я измиете/дезинфекцирате!!
    • когато свалите маската, трябва да я изхвърлите (обикновено е за еднократна употреба, за 1-3 часа максимум) и трябва да измиете/дезинфекцирате ръцете си веднага. Може да измиете и лицето си, като внимавате да не попада нищо в нос, уста и очи.
    • някои маски не могат да предпазят от коронавируса!! Като правило: здравите хора не е нужно да носят маски, освен ако не са в рискова среда (например лекари, мед. сестри и санитари), лекуващи заразени хора с коронавируса или преминаващи помещения със заразени хора.
    • заразените хора с коронавирус (или със съмнения за заразяване) трябва да носят каквито маски имат налични при контакт със здрави хора (напр. техните лекари), за да предотвратяват разпространението на заразата/коронавируса, т.е. да предпазят здравите хора около себе си. А когато са изолирани под карантина в отделна стая – маска не се ползва или се следват указания на лекуващия персонал!
  • проветрявайте затворените помещения редовно – ако има движение на различни хора, това е особено препоръчително.
  • избягвате срещи/събиране с много хора, особено с непознати и хора, които пътуват често (това включва както градския транспорт, така също таксита, самолети, летища, опашки, молове, големи хранителни магазини. Надяваме се вече сте шофьор и можете да шофирате, защото сега ще е късно да се запишете в авто школа в софия, защото това също е риск, почти равен на таксито…)
  • избягвайте кафета и заведения за хранене, където за кратко време преминават много хора. Масите, столовете, а също съдове и пособия за хранене, чаши, също могат да са рисков контакт
  • стойте далеч (над 3-4м) от кихащи и кашлящи хора (минимумът е 1 метър, но по-добре по-далеч)
  • когато контактувате с обичайните хора, трябва да избягвате ръкуване, докосване, а при нужда – мийте се по-често.
  • ако сте болни – при кихане и кашляне, слагайте ръка/салфетка на устата и/или се наведете напред и надолу (т.е. към пода), така че да не изхвърляте капки от устата си към други хора, и/или се завъртете настрани – за да не кихате/кашляте към други хора. Не се ръкувайте, ако сте болни!
  • периодична хигиена на ръцете след използване на портмонета и портфейли, пипане на пари и други съвместни вещи, лични мъжки и дамски чанти, дръжки на чанти
  • периодична хигиена за врътки/дръжки на чешми/смесителни батерии, измиване на мивки/смесители в общи тоалетни и санитарни помещения, капачки на бутилирана минерална/изворна/трапезна вода и др.
  • периодична хигиена за дръжки на врати и прозорци, както и целите врати (входни, вътрешни/интериорни и порти в двора) и прозорци (в частта където се подпират с потенциално заразени ръце)- при пипане се предава на ръката ви
  • периодична хигиена за телефон и смартфон, ключове на лампи, контакти и щепсели, дистанционно управление за телевизори и климатици, клавиатури и мишки за компютри и лаптопи
  • периодична хигиена за калъфки на възглавници, чаршафи, завивки (юргани, одеала, олекотени завивки), самата възглавница (да се остави на слънце или до печка, за да се вдигне температурата)
  • хигиена за съдове и пособия за хранене (чаши и шишета, лъжица, вилица, нож, солница, чинии, купи и др.) – ако не сте ползвали скоро даден съд, тенджера или друго, просто го премийте преди употреба! Ако е за деца и бебета – премивайте редовно.
  • може би трябва да се помисли за дезинфекцирането на помещения, мебели, съдове (особено за деца и бебета) и дрехи, да се проучи кой дезинфектант/препарат (спирт, топла вода и дезинфектанти) убива вируса и колко време е нужно, за да бъде неутрализиран
  • препирайте дрехите си, за да не задържат вируси при осъществен обществен контакт (напр. в градски транспорт или голям офис)
  • ако работите рискова работа – с много хора, с неподходяща технология – консултирайте се с лекар епидемиолог (вижте телефон за консултация за коронавируса по-надолу)
Вижте също:   Директори на училища, запазете живота на служителите! Учителка от Търговище почина от коронавирус само за 2 дни!

Линкове:

Ваксина за коронавирус Covid-19 (2019-nCov)

Ваксина за коронавирус Covid-19 (2019-nCov) все още няма (не се продава все още), но когато такава бъде пусната в продажба, тя първо няма да бъде добре тествана, второ – възможно е да са прикрити някои негативни последствия върху организма, трето – има данни за повторно заразяване (което може да означава, че слагайки си ваксина, би могло по-леко да понесете болестта, но не и напълно да се предпазите от нея).

В САЩ са открили ваксина, която предстои да бъде тествана (EN). Същи така, ваксини се изработват в Китай, Русия, Германия и други страни, с различни подходи и идеи, така че новосъздадената ваксина да предпазва от новия коронавиирус SARS-CoV-2/Covid-19 и евентуално от нови коронавируси в бъдеще.

Симптоми и диагностика

Симптоми и диагностика на заполяването с коронавирус Covid-19 (Ковид-19). Инфекцията обикновено тръгва от гърлото и слиза в белите дробове. Симптоми (потърсете лекарска помощ/съвет по-скоро, ако имате няколко от тях):

  • висока температура
  • респираторни проблеми, задух и затруднено дишане
  • започва със суха кашлица и без хрема, но впоследствие може да доведе до пневмония, храчки, вкл. и хрема (обилна хрема в началото е симптом на друг грипен вирус)
  • обща отпадналост, болки в мускулите (това е по-често при други типове грип и вируси, но се консултирайте)
  • назална конгестия (запушен нос, затруднено дишане, кихане, хрема, тежест в главата) – може да имате усещане, че се удавяте във вода и трудно дишане
  • грипо-подобни симптоми
  • бързо влошаване

За официално потвърждение на заразяването с корона вирус се прави тест, който отнема 1-2 дни. Въпреки това, по време на епидемия, би могло всички подобни случаи с респираторни да се считат за това заболяване, както направиха в Китай след първия месец на разпространението на вируса, тъй като забавеното потвърждение изкривява статистиката в броя на заразените и това пречи на определянето на бързината на разпространение на болестта.

Понякога тестовете са отрицателни, но след няколко дни или 1-2 седмици, вече са положителни! Така че и в тестовете също има процент грешка, която може да зависи и от имунната система на всеки човек.

Лечение на коронавирус Covid-19 (2019-nCov)

Лечение на коронавирус Ковид-19 (Covid-19, 2019-nCov) се извършва от лекари/доктори. Официално, трябва да се извършва в болница, но когато има епидемия и няма свободни места, докторите и лекуващите лекари биха могли да определят друго местоположение за карантина и лечение, според състоянието на всеки пациент.

Лекарства като антибиотици не помагат особено, защото те въздействат върху бактерии, но не и върху вируси! Те обаче може да бъдат предписвани, за да спомагат и да овладяват други инфекции. Въпреки това, лечението на коронавируса се ръководи от лекар, т.е. не трябва да бъде самостоятелно. Болничното лечение може да включва: вливане на разтвори, витаминни препарати, симптоматично лечение, ранно кислородолечение, а ако настъпи усложнение се преминава към интензивно лечение, респирация, командно дишане и др.

Трябва също да се знае, че като нов вирус, понякога дори лекарите няма какво да направят и не могат да помогнат. Но това се случва и при другите случаи на грип, също причинени от вируси – просто за различните вируси има различен процент на смъртност и лекарите понякога няма какво да направят.

Въпреки всичко, ако нямате достъп до лекар, до бърза помощ (тел.: 112) има някои неща, които биха били от полза:

  • Натуралният пчелен мед повишава силата на имунната система, но това помага при предварително приемане. Най-вероятно не е от полза за лечение на грип, настинки или коронавируси, или пне не в големи количества!
  • Витамин Ц / Vitamin C (като лекарство) или под формата на естествена аскорбинова киселина в храните. Напр.: Червена чушка (183,5 мг); Зелено листни зеленчуци – зеле, лапад, спанак, коприва… (120 мг); Киви (92,7 мг); Броколи (89,2 мг); Папая (60,9 мг); Боб (60 мг); Ягоди (58,8 мг); Портокали (53,2); Домати (22,8 мг), лимони/цитрусови плодове и други храни с витамин Ц. Известна е рецепта за толпла вода и лимон, която се пие редовно всяка сутрин.
  • Проветрявайте редовно в помещението – това е от полза за да изхвърлите освободените във въздуха вируси и да дишате незаразен въздух, но се пазете от студения въздух.
  • Хранете се с по-леки храни, които не изискват много енергия от тялото за обработка и разграждане.
Вижте също:   Мерки за насърчаване на заетостта

Затова е важно вие да предприемете нужните мерки за предпазване от заразяване или да си наложите карантина, за да предпазите близки, приятели, колеги и случайно срещнати хора от заразяване.

Повторно заразяване с коронавирус 2019

Забележете, че е възможно повторно заразяване с коронавирус 2019-nCov / Covid-2019. В Китай има регистрирани около 200 подобни случаи за първите месец-два от епидемията. Това означава, че ваксините може да не са особено полезни за предотвратяване на болестта. По-важно е вашият организъм да е силен, за да се пребори с вируса, както и да опитате да се предпазите от заразяване!

Карантината предпазва здравите хора от заразяване и също така може да предпази излекувания от повторно заразяване!

Мерки за борба с разпространението на коронавируси и вирус Ковид-19

Мерки за борба с разспространението на коронавируси и вирус Ковид-19 са:

  • ограничаване и забраняване на струпването на много хора на едно място, за да се предотврати един вирусоносител да зарази много на брой други хора
  • ограничаване на разпространението сред ученици и студенти, чрез прекратяване на учебни занятия и въвеждане на дистанционно обучение (онлайн електронно обучение)
  • забраняване на събирания на спортни мероприятия, първенства и др.

Липсата на дисциплина у хората (напр. да си наложат карантина), липсата на лична мотивация за предотвратяване на разпространението на коронавируса Ковид-19 и липсата на истинска воля в правителствата, са основните причини за масовото разпространение в над 100 страни по света (към 10 март 2020г.)!

Карантина за предотвратяване на разпространение и заразяване на околните

Ако сте със съмнения за заразяване с коронавирус Ковид-19/Covid-19, препоръчително е да се консултирате с лекар. Консултацията ще включва обсъждане на карантина, какво да правите ако се появят симптоми, как да се борите с болестта, къде да бъде изкарана тази карантина.

Българските власти пуснаха телефон за въпроси с коронавируса, от 11 февруари 2020г. На телефонен номер 02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17 часа), информация можете да получите от лекар-епидемиолог.

Карантината предпазва здравите хора от заразяване, което може да предпази болния от повторно заразяване! Нужно е да се изолирате в една стая и да остане около 14 дни (към днешна дата времето за карантина е 14 дни, но не е напълно сигурно, дали при единични случай инкубационния период е над 20 дни).

Предаването на вируса може да се извърши и от кучета, гризачи и други животни. Все още няма достатъчно данни за това, но е потвърдено, че има положителни тестове при някои животни, като не е ясно дали те са само преносители или са заразени с вируса.

Като статистика, средно един заразен успява да зарази между 2 и 4 хора, с което разпространява заразата неколкократно, във формата на дървовидна структура!

Самоналожена карантина за предпазване от вируса

Има правило/препоръка за САМОНАЛАГАНЕ НА КАРАНТИНА – ако сте пътували в рисков район и се върнете в България, поставяте себе си под карантина (в изолация, без директен физически контакт с други хора) за период от поне 14 дни. Този период се счита за достатъчен, но има сведения и за единични случаи с по-голям период, преди проява на заразата. Неспазването на това правило може да доведе до зараза на семейство, роднини, близки, приятели и случайни хора!

(7 март 2020) Получават се данни за неспазване на самоналожена карантина за хора, посетили рискови дестинации! Приканват се всички хора, българи или чужденци, посетили рискови дестинации и такива, където в последните дни са регистрирани случаи със заразяване с коронавируса, да си наложат карантина за 14 дни минимум, за да не заразяват роднини, приятели и околните!

История на коронавирус Covid-19 (2019-nCov)

Първоначално коронавирусът Covid-19 (2019-nCov) се разпространява в Китай в края на 2019 и началото на 2020 година. Счита се, че източникът е пазарът за живи животни в град Ухан (Wuhan), в централен Китай. Предполага се, че новият корона вирус 2019 се предава от прилепи (като източник) или най-малкото се пренася от тях (преносители), а прилепите често са наричани „мишки с криле“, което означава, че би могло гризачите също да пренасят и разпространяват корона вируса! Други животни (напр. кучета) също могат да се заразят, най-вероятно те също могат да бъдат преносители.

8 април 2020: Почти 3 месеца след пълното блокиране на град Ухан и провинция Хубей, почти всички ограничения са вдигнати и няколко дни няма регистрирани нови случаи на заразени. В болниците все още има болни, вкл. 100-200 в тежко положение, но днес за първи път от блокадата, няма регистриран смъртен случай в Хубей, Китай.

Според някои теории, възможно е вирусът да се изпуснат от китайска лаборатория.

Според „конспиративни“ теории, възможно е вирусът да е пуснат нарочно от специалните служби на някоя държава (напр. САЩ или друга страна с развита фармацевтична промишленост) в центъра на Китай (град Ухан се намира в централен Китай), за да може да съсипят икономиката на Китай и/или за да извлекат ползи от създаването и продажбата на ваксини (а Китай е с население над милиард души!!!)… Нещо повече, според телевизия Ей Би Си (ABC), позовавайки се на четири източника, американските разузнавателни служби са започнали да разменят секретна информация за ново заболяване в град Ухан още през ноември 2019г.

Според друга теория, вирусът е пуснат с цел целия свят да го преболедува и болните хора да загинат, с цел да се ускори естествения подбор, тъй като съвременната медицина успява да удължава живота на хората.

Възможно е никога да не разберем каква е истината, но едно е ясно – вирусът се пренася и чрез животни, така че пълното му изкореняване ще бъде много трудно. А освен това, може да се очаква мутиране на вируса, което в следващи години да доведе до нови епидемии, в настоящия глобален свят с голям пътнико-поток между различните държави.

Разпространение на коронавируса по Света

Разпространение на коронавируса по Света – първите регистрирани големи огнища са в: Китай, Хонг Конг, Южна Корея, Япония, Италия, Иран. В няколко страни около България вече има регистрирани случай на заразени пациенти, а в България се очаква регистрирането на такъв случай в идните дни, най-късно в началото на Март 2020.

7 март 2020г.: В Европа вече са заразени над 10 хиляди души! На 8 март вече са над 12 хиляди. Очаква се до 2-3 седмици, над 100 хиляди да се заразят, защото правителствата не успяват да предприемат стрикни мерки и да наложат карантина / самоналожена карантина (т.е. заради липса на дисциплина). Темпът на заразяване е с огромен прогрес!!

11 март 2020г.: Световната здравна организация (СЗО) обяви заразата с коронавирус 2019 (Covid-19 / Ковид-19) за пандемия!

19 март 2020г.: В Европа вече са заразени над 100 хиляди души, потвърдените са над 85 хиляди. По Света общо са потвърдени над 220 хиляди заразени, от които 95 хиляди вече са излекувани. В Обединеното Кралство (UK – Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия) предвиждат изграждането на естествен имунитет, като пазят възрастните хора над 65 години и позволят на младите да се заразят и да развият естествен имунитет!?! В Италия, Испания и Франция, определени райони вече са пламнали с коронаворус и имат много над 10 хиляди заразени (а в Италия почти 40 хиляди)! Германия също отчита много голям брой заразени и вече са над 10 хиляди души. Борбата срещу вируса се прави самостоятелно от всяка държава, т.е. липсва солидарност и истински усилия за прекратяване на пандемията в Европа! Очакванията са и Европа и САЩ да изкарат много седмици и месеци с десетки/стотици хиляди заразени, а в най-лошите прознози – десетки милиони заразени от Ковид-19!

Вижте също:   Пожелайте си, за да се сбъдне (2013)!

26 март 2020г.: Официално коронавирусът Covid-19 (ковид-19, 2019-nCov) зарази над половин милион (500 000) души по света, а неофициално – над милион души (1 000 000) са заразените (десетки хиляди от които вече са оздравели)! Починалите от усложнения на вируса са 50 хиляди души.

30 март 2020г.: Коронавирусът е заразил над 750 хиляди души в цял свят, но пикът се очаква да бъде към края на месец Април и в началото на месец Май. Дотогава няколко милиона ще бъдат заразени, като много от тях ще бъдат вече излекувани. Най-засегнатите страни към днешна дата са Италия, Испания, САЩ, Франция, Китай и Иран – всички с по над 2000 загинали позитивни за вируса, но много от загиналите не влизат в тази статистика, защото за починали без да бъдат изследвани. Очакванията в САЩ вече са за над 100 хиляди жертви, но надеждите са да не надминат 200 хиляди! Последиците за икономиките тепърва предстоят да се оценят!

4 април 2020г.: Заразените към днешна дата са над 1 милион и 100 хиляди души потвърдени със зараза коронавирус SARS-CoV-2/Covid-19, а се предполага, че общия брой, вкл. неизследваните са между 2 и 4 милиона души, някои от тях вече излекувани! САЩ и Франция в момента регистрират по над 1000 жертви на ден, като в САЩ броят заразени е над 300 хиляди потвърдени и се очаква над милион души да са общо заразените!

8 април 2020г.: Заразените и потвърдени случаи по света надминаха 1 милион и половина, а предполагаемите заразени (някои от които са вече излекувани) се оценява на 4-5 милиона души! Регистрираните жертви са между 5 и 7 хиляди всеки ден, достигайки общо до почти 90 000 потвърдени смъртни случаи и реално оценявани на около 150-200 хиляди *реално загинали, вследствие на вируса. *Загиналите вкъщи или в домове и неизследвани преди това, не са включени в официалната статистика, също така се предполага, че страните не публикуват всички смъртни случаи и намаляват официалните жертви. Положителни намаляване на заразените се вижда в Италия, следвани от неколкодневно закъснение от Испания и Франция. Обединеното Кралство и Англия регистрират пик в заболелите по 4-5 хиляди всеки ден и по около хиляда загинали на ден. САЩ пък регистрират пикови нови заразени по над 30 хиляди на ден, все още с възходящ тренд, а загиналите в САЩ вече са по около 2 хиляди всеки ден, с очакването след 2-3 дни да надмине Италия и да бъде страната с най-много жертви от коронавируса. Според президента на САЩ Доналд Тръмп, очакваните жертви в САЩ са между 100 и 200 хиляди най-малко, но могат да достигнат над милион!

16 април 2020г.: В София е въведена карантина от 17 април 2020г. в 00:00ч. до второ нареждане – не се разрешава влизането и излизането на автомобили, спира се междуградския автобусен транспорт. По света над 2.1 милиона души са потвърдено заразени с новия коронавирус, реалните се очаква да бъдат около 5-6-7 милиона. Над половин милион души са потвърдено излекувани, но реалната бройка се очаква да бъде 2-3 милиона прекарали коронавируса, част от които не са имали никакви симптоми и имунната им система е надвила вируса.

24 май 2020г.: Отпаднаха повечето ограничителни мерки срещу коронавируса Covid-19 в България. От 14 май 2020г., в България е обявена извънредна епидемиологична обстановка. Разпространението на коронавируса в Европа и по света достигна до 5.5 милиона потвърдени случаи. В САЩ има 1.7 милиона потвърдено заразени, а в Европа броят им е 1.9 милиона потвърдени. Реалната бройка се очаква да е между 3 и 6 пъти повече. Броят на починалите заради коронавируса са близо 350 хиляди души, само в САЩ за 100 хиляди. Броят на вече излекуваните коронавируса официално е около 2.3 милиона души, но леките случаи е възможно да са вече до около 10 милиона души.

„Coronavirus 2019“ статистика към 24 май 2020 (worldometers.info):

Влияние на корона вируса върху бизнеса и икономиката

Влиянието на корона вируса върху бизнеса и икономиката ще бъде голямо. В Китай цели провинции с над 35 милиона души са под карантина. Хората са по домовете си, харчат се пари за храна, дезинфектанти и фармацевтика, но всичко останало не работи. Същото очаква Европа и останалите части на Света – САЩ на първо място!

Стартирането и развитоето на бизнес и бизнес климата ще се забавят и влошат в следващите 2-4 месеца, а колко силен ще бъде този спад – зависи от реакцията на управляващи и хора, с техните мерки против разпространението на вируса!

Може би професии, които позволяват дистанционна работа, биха били сред най-малко затруднените в новата карантинна обстановка:

Повече информация за коронавируса Ковид/Covid-19

Повече информация за коронавируса – на български и английски езици, може да получите от следните сайтове:

Допълнителни въпроси за коронавируса

Българските власти пуснаха телефон за въпроси с коронавируса, от 11 февруари 2020г. На телефонен номер 02 807 87 57, от понеделник до петък, в рамките на работното време (от 8.30 до 17 часа), информация можете да получите от лекар-епидемиолог.

Можете да задавате въпроси и като коментар под статията, във форуми в интернет, във фейсбук и др. места, но имайте предвид, че нито ние, нито повечето хора могат да отговорят на някои специфични въпроси, за непознат вирус.

НАСТОЯЩАТА СТАТИЯ ЗА КОРОНАВИРУС „COVID-19“ (Ковид-19) Е ИНФОРМАТИВНА И НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА МЕДИЦИНСКИ ИЛИ ПРАВЕН СЪВЕТ!

Напишете коментар с предложения, какъв текст да включим в статията, за да бъде полезна на всички. Благодарим!

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!