06-02-2020 | Администратор |

Първи добър валеж (дъжд и сняг) от много време в района на Сливница, София и Перник! Едно време, още по времето на племената, хората са правели жертвоприношения и са се молели за дъжд… С необичайно сухото време през лятото, есента и зимата, в България и най-вече в Перник, хората стигнаха до молитви за дъжд! Строителните дейности по магистрали и други големи обекти ще бъдат замразени за известно време…

Климатичните промени се виждат в цял Свят! Едно е ясно – климатът се променя и няма да бъде както „едно време“… Климатичните промени обаче се наблюдават от хиляди и дори милиони години. Това не е необичайно или неочаквано, но климатът се променя доста бързо и ние ясно го виждаме и усещаме буквално за 15-30 години. За да продължим да живеем на едно и също място, ще бъдем принудени да се приспособим! Това, което ни идва първо на ум е следното:

  • Трябва да пестим водата, защото климатът става по-сух за дълги периоди от време, а когато има дъжд – може да се очаква да бъде проливен и трябва да очакваме наводнения
  • Топлоизолация – има много стари къщи, които нямат топлоизолация и енергийна ефективност, а с това комфортът на живеене в тях, остава на ниско ниво. Ако направите добра топлоизолация, ще имате много повече варианти за отопление на къщата или апартамента през зимата… Това включва климатици, електроуреди – конвектори, радиатори и др., и (автоматизирано) локално парно с ниски разходи за дървени пелети или дърва/въглища за огрев!
  • Проектиране и строеж на нови къщи – за новите къщи има повишени изисквания за енергийна ефективност (топлоизолация и отопление), но ваше задължение е да поискате да се помисли за проектиране на качествено отводняване (или предпазване от наводняване). Все пак тези къщи трябва да изкарат над 100 години, т.е. някъде до към 2150 година, не само чисто конструктивно, но и да осигурят комфорт. Така също ще повишите цената на обекта и ако в бъдеще къщата се продава – това ще повиши стойността и цената.
Вижте също:   Избори за общински съветници и кметове в община Сливница на 29 октомври 2023г.

Ако и вие имате мнение по темата за климатичните промени или искате да коментирате по написаното, можете да го направите в коментарите (надолу)! Благодарим!

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!