20-11-2017 | Людмил Ставрев |

Българският тенисист Григор Димитров (Гришо) спечели титлата на финалния ATP „турнир на шампионите 2017“ в Лондон (Англия). Финалът се игра вчера, 19 ноември 2017г. от 20 часа българско време. Съперник на Григор бе най-силният белгиец – Давид Гофен.

Само няколко дни по-рано, Григор Димитров записа смазваща и разгромна победа над същия съперник, с резултат: 6-0, 6-2, за около час и 15 минути игра. Това бе предпоставка, българинът да бъде определен за фаворит в мача от всички букмейкъри за залози (вкл. онлайн залози по време на мача).

Както обаче често се случва – мач с мач не си приличат. Григор Димитров започна мача много напрегнато и това доведе до загуба на своя гейм (т.е. допусна пробив). Веднага след това, Гришо успя да се концентира и да пробие сервиза на Гофен. И когато всички очакваха за първи път Григор да поведе, той допусна нов пробив и във втория гейм, в който сервира.

Впоследствие играта се изравни и тенисистите взеха по няколко свои подавания. При 4-3 в полза на Гофен, Григор успя да упражни натиск с много умни разигравания, което доведе до връщане на втория пробив за резултат: 4-4. При резултат 6-5 за Григор Димитров и сервис за Давид Гофен, нервите на белгиеца не издържаха и той допусна цели 5 възможности за пробив, което означаваше и спечелване на първия сет. Поздравления за Гофен, че успя да издържи на сковаващият натиск и да оцелее цели 4-ри сетбола, но 5-я сетбол беше спечелен от Григор и той спечели толкова динамичния първи сет с резултат 7-5.

Вижте също:   Волейболният Марек записа втора поредна загуба от Добруджа 07

Втория сет се разви по съвсем различен начин – двамата тенисисти взимаха своите подавания сравнително лесно и бързо. В средата на сета и двамата тенисисти показаха разколебаване и допуснаха възможности за пробив. Първо Григор имаше една точка за пробив, която Гофен спаси и взе гейма за резултат 3-3. Без почивка Григор сервира и той допусна 2 възможности за пробив, като още първата Гофен спечели и така поведе с 4-3 след пробив, което бе достатъчно за да спечели сета с 6-4.

Третият сет беше игра на нерви. И двамата тенисисти бяха дебютанти на този турнир на шампионите, класирайки се по право за първи път в кариерата си. Така който се срине психически – той щеше да загуби мача. Григор Димитров сервираше в първия гейм и допусна цели 4-ри възможности за пробив, но в крайна сметка с много мъка успя да спаси този гейм във финалния сет на финала. В следващия гейм Гофен също допусна точка за пробив, но успя да спаси гейма и да изравни за 1-1. След това и двамата взеха своите подавания до резултат 3-2 за Григор.

Вижте също:   Общински съветници - Община Сливница (Избори 2015)

Около средата на сета обикновено се случва отпускане и се натрупва напрежение, което често води до пробиви. Така се случи и в решителния 3-ти сет на финала – Гофен сервираше и допусна 2 точки за пробия, втората от която се оказа решителна – Григор проби за 4-2. Последва бърз гейм за Гришо и при 5-3 Гофен сервира за оставане в мача. Белгиецът допусна цели 3 мачбол-а, но въпреки това, с големи мъки успя да спечели гейма и да си осигури последна възможност за връшане на пробива. При 5-4 за Григор, той сервира за спечелване на мача. Напрежението беше много голямо и двамата тенисисти допускаха грешки, както и рискуваха повече на моменти. Григор стигна до 40:15 в своя полза и два мачбола. Първият бе спечелен от Гофен, а във втория Гофен допусна грешка от воле край мрежата и така мачът завърши с грешката на Гофен – 6-4 за Григор Димитров в третия сет.

Мачът продължи 2 часа и 32 минути. Напрежението беше огромно и за двамата тенисисти, но по-голямо за Григор, защото той беше определян за фаворит във финала.

С победата си на този турнир и спечелените мачове в него, Григор спечели 1500 точки за световната ранклиста, с което измести младокът Александър Зверев от 3-тата позиция в ранклистата на ATP. Григор завършва годината с наполовина по-малко точки от първите двама – Рафаел Надал и Роджър Федерер.

Вижте също:   Градски шахматен турнир за деца в Сливница - снимки и класиране

През следващата година, Григор Димитров ще играе в София, където спечели титлата през 2017 година, отново след победа във финала срещу белгиеца Давид Гофен. Турнирът в София ще се проведе „София оупън“ ще се проведе от 4 до 11 февруари в зала „Арена Армеец“.

Пожелаваме най-вече здраве на Григор Димитров и да продължава да показва стабилна игра с желание за победа, за да достигне първо място в ранклистата!

В Община Сливница от няколко години има изградена многофункционална спортна зала Арена Сливница, в която ученици и младежи могат да тренират тенис или шах.

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!