10-08-2017 | Людмил Ставрев |

С идването на летния сезон, често хората решават да направят ремонт и да сменят старата дограма с нова – пвц дограма, алуминиева или дървена дограми. Когато дойде зимата, някои ще бъдат неприятно изненадани, защото ще се получи конденз по прозорците.

Кондензът при нова дървена, алуминиева или пвц дограма е често срещан проблем, за който има логично обяснение и съответно има подходящи мерки и решения. Преди да продължим, трябва да отбележим, че конденз може да се образува и на най-скъпата дограма, дори да е с троен стъклопакет, но разликата е „температурата на образуване на конденз“ и „количеството кондензирала вода“!

Как и защо се образува конденз

Конденз се образува при подходящи условия – повишена влажност на въздуха и хладна повъхност. Кондензация е процес на преминаване от газообразно (водни пари) към течно (капки вода) агрегатно състояние на веществото. Когато дишаме, ние освобождаваме (издишаме) водни пари. Когато сушим дрехи вкъщи, ние повишаваме влажността на въздуха, за сметка на изсушаването на дрехите. Когато готвим (напр. супа или друга чорба), въздуха се насища с водни пари.

При повишена влажност на въздуха, когато този въздух достигне до хладна повъхност (стъклопакета и пвц профила на прозореца), това предизвиква преобразуване на влажните пари в капки вода. Най-често виждате конденз, образуван по края на стъклопакета – това се явява най-слабото място на новите прозорци от дървена, алуминиева и пвц дограма!

Конденз по стъклопакета – защо?

Кондензът се появява по краищата на стъклопакета, тъй като там е най-слабото място – най-слабата топлоизолация, съответно най-големия коефициент на топлопроводимост.

Защо точно там? Защото за направата на стъклопакет е нужно да се използват „дистанционери“ – това са детайли, които разделят стъклата едно от друго. Тези детайли са по-слаб топлоизолатор от въздуха, поради което там където са те – се образува конденз, а там където е въздух – не се образува или се образува при още по-ниска температура…

Вижте също:   Сливи за смет

Стандартните дистанционери са алуминиеви, поради което през зимата те провеждат студа от външното стъкло към вътрешното. Ако те се заменят с ПВЦ ДИСТАНЦИОНЕРИ, тогава топлопроводимостта с пвц дистанционерите намалява и конденз не се образува при (за пример) -5 градуса, а вместо това ще се образува конденз едва при -8 градуса! Разликата тук не е просто 3 градуса, разликата е и в количеството конденз – ако при алуминиев дистанционер, при -5 градуса се образуват няколко капчици, то при -8 градуса тези капчици ще са доста повече. При пвц дистанционер, при -8 градуса ще са едва няколко капчици, които може да не забележите. Разликата се явява като количество, при равни температури.

Какви възможности имате, за да предотвратите конденз по прозорец?

Преди да кажем как, важно е да разясним „защо е нужно да предотвратите образуването на конденз?“! Кондензът е влага. В застоялата влага виреят микроорганизми и така се образува плесен и мухъл. Освен това, ако количеството конденз е прекалено много, водата ще потече надолу – по прозореца и върху стената. Ето защо е важно да имате подпрозоречна дъска (пвц дъска, камък – варовик, мрамор, гранит или друг…, или пък плочки). Така потеклата вода ще отиде върху дъската и ще я забършете, а няма да отиде върху стената и да трябва да правите ремонт впоследствие…

И сега, нека се върнем на възможностите да предотвратите конденз на прозорец:

– да не дишате много… НЕ, това няма да проработи добре! 😉
– ако още не сте поставили новата дограма – да разчитате на качествен монтаж на дограмата (прозорци и врати)
– да проветрявате редовно и „ударно“ (проветрение като направите въздушно течение между 2 и повече прозорци или врати) – това може да се прави всеки ден (сутрин и вечер за по 2-10 минути), но е особено важно да проветрявате когато готвите или сушите дрехи (по-продължително и по-често).
– да смените само стъклопакета, като поръчате същата дебелина стъклопакет, но с пвц дистанционер – за целта е нужно сравнително „рядко да протича“ кондензирала вода, защото този подход може да смъкне 2-3 градуса, но не и да направи чудеса с дограмата, за да се равнява на качествените и скъпи профили (5 и 6-камерни пвц профили на дограма)…
– да направите външна топлоизолация – така ще повишите температурата в помещенията и ще спестявате от сметка за отопление, но също така ще ви позволи да бъде по-топло около прозореца. Ако отново има конденз – то тогава прозореца е със слаб коефициент на топлоизолация (направен с некачествени профили/стъкопакети/уплътнения или е направен некачествено) и може да трябва да се подмени. Задължително се консултирайте с независим специалист, който не продава прозорци/дограма…
– да смените прозореца – ако пвц/алум./дървения профил е слаб топлоизолатор или не позволява поставянето на троен (т.нар. двукамерен) стъклопакет, може да е най-подходящо да смените целия прозорец и да купите нов прозорец с подобрена топлоизолация. Така ще осигурите по-висока температура на вътрешното стъкло, спрямо външното, и можете да очаквате да се отървете от конденза.

Вижте също:   Първо национално състезание по спелуване на английски думи

* Внимание! Прилагането на последните съвети въвлича сериозна работа, нужда от ремонт и съответно големи разходи (висока цена). Задължително се консултирайте с независим специалист, който не продава прозорци и дограма, за да можете да получите адекватно мнение.

Кой предлага пвц дистанционер на стъклопакета за района на Община Сливница?

Фирма Ролпласт предлага 5 и 6-камерни пвц профили за дограми, с възможност за поставяне на двоен или троен стъклопакет, с възможност за изработка на стъклопакета с ПВЦ дистанционер (по подразбиране е с алуминиев дистанционер).

Задължително е да укажете, че изисквате поставянето на ПВЦ дистанционер за стъклопакетите. Оскъпяването зависи от големината на стъклопакетите, но е в рамките на 5-10лв. на линеен метър, което ще означава около 20-50лв на цял прозорец, в зависимост дали ползвате един или два дистанционера (съответно за двоен и троен стъклопакет).

Вижте също:   Другарска среща на Випуск 1976г.

Фирма Чехпласт също предлага стъклопакети с гъвкави и PVC дистанционери, които са наречени стъклопакети с „топъл край“. Ако някой има отзиви от използването на споменатите фирми, нека ги сподели с останалите читатели.

Ако имате въпроси или нещо неясно, моля напишете коментар и ще ви разясним по-подробно, а при нужда ще обновим и статията. Успех с новата дограма и новите прозорци и врати!

Статията е написана по материали на https://dragobuild.com от статията за избор на дограма и прозорци и проблемът с кондензът по прозорците.

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!