18-07-2017 | Людмил Ставрев |

Васил Левски е български национален герой, измислил, основал и организирал вътрешна революционна организация (ВРО), за освобождение на България от османско владичество (робство). Наричан е още апостол на свободата, точно поради това, че посвещава последните години от живота си за освобождението на България.

Васил Левски е роден на 18 юли 1837г. в Карлово и днес се навършват 180 години от неговото рождение. В цялата страна се организират тържествени събития. Родният му град Карлово подобаващо ще отбележи кръглата годишнина на тържествена церемония, в която участие ще вземат президентът Румен Радев и много министри, депутати и обикновени хора.

През зимата на 1872г. Васил Левски е заловен в Къкринското ханче до Ловеч. Закаран е в София, където е съден и впоследствие обесен на 19 февруари 1873 година. Залавянето на Левски е все още спорен момент в историята, за който няма еднозначни данни. Въпреки че по-рано през годините се е смятало, че е бил предаден от поп Кръстю, в последните години надделява мнението, че залавянето му е следствие от по-ранни фактори и най-вече „алчността“ и глупостта на Димитър Общи, който по своя инициатива (и въпреки мнението на Левски) обира османската хазна в Арабаконак, използвайки свързани с революционната организация членове за лична облага.

Обирът води до разследване на османската полиция, което довежда до арести, разпити и разкрития за организираната революционна организация, което насочва вниманието към Левски. Турците не са знаели как изглежда Левски и това ги е затруднило в залавянето му. Васил Левски редовно (всяка седмица) е сменял името си, с което се е представял, така не всички са го познавали с истинското му име. Въпреки това, след арабаконашкия обир и залавянето на извършителите (сред които и Димитър Общи), залавянето на Левски реално е въпрос на време. Дали ще бъде заловен на Къкринското ханче или след 2 седмици или 4 месеца на друго място – това не е от особено значение, защото турците разбират за наличнието на революционна организация и извършват безкрайни арести на дейци на организацията, които при разпитите си издават все повече и повече информация. Факт е, че е имало хора в обкръжението на Левски, които не са били готови на саможертва, което е предопределило развоят на събитията.

Вижте също:   Трябва ли да стъпваме по "пльочки"?

Според някои разкази, залавянето на Левски може да е било плод и на негова лична „грешка“, заедно с находчивостта на турски заптиета. Левски е бил в Ловеч, за да прибере архива на революционната организация, след като обирът в арабаконашния проход води до залавянето на дейци на ВРО.

В късния следобед на 26 декември 1872г Левски успява да се измъкне от Ловеч. Срещат се с Николчо Цветков и тръгват през лозята. Целта му е да се добере до Влашко, където да изчака идването на пролетта. Пътят му минава през Велико Търново. Къкринското ханче по стечение на обстоятелствата се явява мястото, където двамата ще пренощуват. Недалеч от Пази мост насреща им се явява група заптиета. Предвожда ги Хасан Али чауш – Помакът. Двамата ги забелязват и се разделят. Али чауш ги спира един по един и ги пита, кои са и къде отиват. Нормално е в такъв момент да проверяват всеки.

Левски твърди, че е ловчанлия и е тръгнал да види колко каруци оборска тор са стоварили на лозето му. Освен това допълва, че го познава. Това не е първата среща на Али чауш с революционера. Пазителите на реда отминават, а Левски и Николчо отново се събират.

Тази среща се е оказва фатална, тъй като е подбудила подозренията на старшия жандарм. Заптието е учудено от отговора… Християнин, който на връх Коледа е тръгнал да провери колко каруци оборска тор са му стоварили? Левски твърди, че е от Ловеч, а Али чауш не го познава. При това, лицето му е подозрително познато отнякъде. Явно достатъчно причини да се усъмни. При една от предишните им срещи Дяконът твърди, че е свищовски търговец.

Фактите, предизвикали подозрения, карат заптиетата да направят проверка на Къкринското ханче. Рано на следващата сутрин те осъмват пред ханчето. На 27 декември 1872 г. призори Васил Левски бива заловен от турската полиция в Къкринското ханче до село Къкрина.

Каква е истината за залавянето на Левски трудно може да бъде разкрита, но можем да вяр

Вижте също:   Сеанс на едновременна игра по шахмат в Алдомировци

В днешно време, можем да сме благодарни и да помним делото и саможертвата на Васил Левски, защото имаме свободата си благодарение на идеята и създадената организация от Васил Левски – апостолът на свободата!

По случай 180 години от рождението на Левски, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” показа тефтерчето на Васил Левски. За съжаление, тефтерчето бе показано затворено и затова няма какво толкова да видите в него, освен просто да изпитате огромно чувство на гордост от делото на Левски. Ето защо прилагаме линк, където можете да се запознаете със съдържанието на тефтерчето на Васил Левски, където е описвал сметки за направени разходи, свои мисли, стихове и др.

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!