01-06-2017 | Администратор |

Роумингът в ЕС се променя от 15 юни 2017г., като по първоначални данни роумингът става безплатен! Но безплатен – според плана и условията на операторите! Ето и какви възможности се очакват:

Роумингът ще е безплатен – т.е. докато сте в чужбина можете да звъните и да получавате обаждания БЕЗ ОСКЪПЯВАНЕ – т.е. според вашия план. Идеята е, че все едно сте вкъщи – ЕС е едно голямо семейство и вие сте вкъщи във всяка страна от ЕС!

Когато сте в чужбина, вие правите входящи и изходящи обаждания.

Входящите обаждания вече ще бъдат безплатни – т.е. когато ви търсят, вие няма да плащате такса роуминг и ще ви бъде безплатно.

Изходящите обаждания са според плана – т.е. когато вие търсите, е възможно да имате такси, както сте ги договорили в своя договор!

Вижте също:   Първи шахматен турнир по програмата "Шах в училище" в град Сливница

Важно е да се отбележи, че горното е преди всичко „на теория“!
На практика мобилните оператори ще въведат промени от общите условия, които могат да ви засегнат. Задължително прочетете (или се консултирайте допълнително с адвокат/юрист), дали има „тайни капани“ в общите условия на вашия мибиле оператор, за вашия план. Такива „капани“ могат да бъдат добавени още в началото (от 15 юни 2017) или впоследствие, с цел прекъсване на евентуални схеми за използване на СИМ карти на други държави, с цел по-ниски такси!

Важно е да се отбележи и факта, че не е нужно (т.е. не се препоръчва) да преподписвате своя договор, за да използвате този роуминг! Въпреки това, чете внимателно условията и ако ви предложат нов договор – четете още по-внимателно неговите условия!

Целта с преподписването на нов договор обикновено не е да плащате по-малко, а точно опратното – да плащате повече, т.е. да ви продадат повече услуги, независимо дали ги ползвате или не, при това за срок от 12 или 24 месеца!

Вижте също:   Референдум за развитието на ядрената енергетика в България - 27 януари 2013 година

Когато ви предлагат „УЖ“ по-добри условия, проверете дали наистина са по-добри и не се притеснявайте да го казвате – искайте още по-добри условия, иначе никакво преподписване! Казвайте, че можете да почакате месец-два или пет… 🙂

Мобилният интернет в роуминг

Мобилният интернет в роуминг ще се калкулира по-различно и няма да бъде напълно безплатен – т.е. няма да бъде безплатен за „целия трафик пакет“. Напр. ако имате 3ГБ мобилен интернет, в роуминг в ЕС ще можете да ползвате безплатно едва около 1ГБ* (точното количество според общите условия на мобилните оператори). Не вярвайте на произволни формули в Интернет, а гледайте или използвайте само проверени калкулатори, също така следете съобщенията от мобилните оператори. Така ще си спестите неочаквано голяма сметка, ако сте на екскурзия или по работа в ЕС.

Вижте също:   Белгиец осъди Народното събрание и Районен съд Сливница за 393 000 лева на първа инстанция

За повече подробности за мобилния интернет: www.vesti.bg

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!