21-04-2017 | Людмил Ставрев |

Тази новина е сигнал за внимание към всички граждани, без да внасяме паника в обществото на град Сливница и с.Опицвет. Вече цяла седмица се споменава за наличие уран в питейната вода в Хасково, в последните часове стана ясно, че се е знаело за тези нива от септември 2016г. Освен в Хасково, вече съобщиха за още градове, където има регистрирани наличия на уран във водата: Велинград, Първомай и Белозем (засега!). Точните количества не са ясни – или се крият (по подобие на аварията в Чернобил) или лабораториите не могат да установят точното количество… или пък нещо друго, не е наша работа…

По тази причина, ако нямате доверие на настоящите управляващи (избрани на местните, президентските или последните парламентарни избори), то ако сметнете за нужно – вземете съответните мерки за своето здраве (и на вашите деца и роднини) и при нужда се снабдете с бутилирана, изворна или минерална вода (откъдето сметнете за нужно).

Вижте също:   Нови ограничения от 21 март (днес) в борбата с коронавируса Covid-19

За децата е най-опасно излагането или поглъщането на радиоактивни вещества, поради което рискът за тяхното здраве е най-висок.
Имайте предвид, че небутлираната изворна вода може да издържи няколко дни (3-5 дни), след което започва да позеленява. Минералната вода запазва питейна годност доста повече време.

Преди години подехме инициатива за изследване на водата от местни извори, но за съжаление такива изследвания не бяха проведени! Дали причината е, че по-добре да не се знае какво има във водата, напр. с цел да не се отблъскват туристи – не знаем.

Ако някой има допълнителна информация, моля споделяйте тази новина и направете коментар, за да могат всички живущи в региона да са информирани. Благодарим!

Последно, бихме желали да подчертаем, че нямаме конкретна информация за качеството на водата в град Сливница и село Опицвет (община Костинброд), нито информация за липса или наличие на уран или други вредни вещества във водата!

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!