08-11-2016 | Людмил Ставрев |

На 6 ноември 2016г. се проведе референдум с 3 въпроса на политическа тема и избори за президент.

Резултатите от президенстските избори са в ползва на Румен Радев и Цецка Цачева, които отиват на балотаж. По-подробни резултати можете да видите от сайта на ЦИК.

Това, за което масово българите гласуваха бе за референдум. Търсейки промяната, близо 3.5 милиона души пуснаха бюлетини за референдум по следните 3 въпроси:
1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

И по трите въпроси, отговор ДА получи силна подкрепа и за добро или лошо – едва 10-15 хиляди бюлетини не достигнаха този референдум да се превърне в ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН.

Вижте също:   Честит първи учебен ден на всички ученици!

Прави впечатление масовото гласуване с ДА за 1-ви и 3-ти въпроси – по около 72% от гласувалите (над 2.5 милиона души)!

За 2-ри въпрос гласувалите с ДА са около 62% – сякаш видимо по-малка подкрепа, но все пак това са почти 2/3 от гласувалите.

Това, което е ясно – хората гласуваха за промяна в политическите среди! Толкова много „калинки“ (хора, политически назначени на даден пост и управлявани като „кукли на конци“), дойдоха трърде много и ето че хората масово гласуваха за начало на промяна на този модел!
Надяваме се още от следващите парламентарни избори да гласуваме МАЖОРИТАРНО, но всъщност това е само пожелание – видимо политиците ще опитат да опорочат вота на народа и отново да изкривят закона, за да създават забавяне и проблеми…

А какво следва?
– Според някои хора, следва да се използва мажоритарен вот и за избирането на управляващите в съдебната система.
– Да се избират членовете на конституционния съд от народа.
– и др. интересни възможности…

Вижте също:   Резултати от работата на новия кмет Васко Стоилков в Община Сливница - година първа (2012)

Референдумите са демокрация и би било хубаво да се достига поне 80% избирателна активност при тях – това би дало съдбата на народа в народни ръце!

Ако този път не сте гласували на референдума – следващия път не пропускайте! Възможно е „скоро“ да бъдат „забранени“ (по един или друг начин) тези референдуми…

И докато сме на вълна „референдум“, случайно някой да има идея за местен референдум в Община Сливница?

Ето няколко примера:
– Подкрепяте ли да има вело-паркинги в често посещавани обществени сгради като „Община Сливница“, „Медицинския център“, „Пощенския клон“, „Банките в град Сливница“ и на други подходящи места?
– Подкрепяте ли излъчване на живо в Интернет на заседанията на Общински съвет?
– Подкрепяте ли излъчване на запис в Интернет на заседанията на Общински съвет? (записа да се пази 5 години)
– вашите идеи?

Вижте също:   Новият президент на България е Румен Радев!

…И ако някой знае, нека разясни как се свиква местен референдум?

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!