01-10-2014 | Администратор |

На 28 септември 2014г. (неделя) се проведе празничен концерт по случай 50 години от обявяването на Сливница за град. Армейски състав подготви и реализира музикалната програма.

По време на официалната церемония слушахме речи на кмета на Община Сливница Васко Стоилков, гости от побратимения град Красногорск и официалния гост на Сливница – министър председателят проф. Георги Близнашки.

С отличителни знаци бяха наградени много деятели за Община Сливница, а почетен гражданин на Сливница посмъртно бе награден Дядо Паун Колев Златков (по-известен като Дядо Пуне). Припомняме, че той е дарил голяма част от земите си за благото на тогавашното село Сливница. Върху негов имот са построени сградата на общината и градинката пред Военния клуб.
Заедно с Васил Гацев даряват земя за строителството на смесена прогимназия и гимназия. Дядо Пуне дарява още 73 дка ливада и 3,7 дка нива за издръжка на църквата и началното училище.
Повече за Дядо Пуне можете да прочетете от статията за него в секция Хората на Община Сливница, можете да разгледате статията за бюст-паметника на Дядо Пуне (в секция История), и да го посетите в двора на ПГ по транспорт “Никола Йонков Вапцаров” в град Сливница.

Вижте също:   Видео - как да гласуваме с машина на изборите за Президент и Народно събрание на 14 ноември 2021г.

Няма да можем да публикуваме снимки и видео от концерта, тъй като нямаше предвидено място за журналисти. Който е бил на място – видял е! 🙂 Следващият път не пропускайте!

Побратимяване на Община Редондела с Община Сливница

Минути преди концерта е подписан меморандум за побратимяването на испанската Община Редондела с Община Сливница, в присъствието на премиера – проф. Георги Близнашки и президента на Атлантическия клуб – д-р Соломон Паси.

Меморандумът предвижда сътрудничество в различни области, но има два важни акцента: развитие на детския шахмат и образование на младите хора в областта на информационните технологии. Представителите на испанската община са изключително впечатлени от успехите на Сливница по отношение на въвеждането на шахмата като учебна дисциплина в училище.

Припомняме, че Сливница стана първата община в Европейския съюз, която въведе шахмата като образователна дисциплина в учебните заведения на своя територия и държи първенството по най-голяма еднократна инвестиция в шахматна инфраструктура – в момента Сливница притежава най-модерно оборудвания шахматен клуб в България.

Началото на побратимяването между двете общини беше поставено на 11.12.2013 г. в офиса на IBM България (домакин на събитието), където се проведе церемония по побратимяване между ученици от сливнишкото училище СОУ „Св.св. Кирил и Методий“ и ученици от 13 учебни заведения от град Редондела, Испания по програмата “Шах в училище“ на Европейския шахматен съюз. Официалната церемония се проведе като онлайн събитие, реализирано чрез интернет видео връзка.

Вижте също:   125 години от Сръбско-българската война

Парламентарни избори 2014

И след толкова празници и спортни събития е време за избори. На 5 октомври 2014 ще се проведат извънредни парламентарни избори. Много е важно всеки с право на глас да излезе и да пусне своята бюлетина. С това ще покажете, че искате да ползвате това свое демократично право – да гласувате и да избирате! За съжаление не можем да дадем линк към списъка с лица без право на глас, тъй като не виждаме такъв списък в сайта на Община Сливница, въпреки че крайният срок изтече още преди няколко дни!!!

И тъй като през годините много хора се отвратиха от това, че все едни и същи хора са в избирателните списъци и това доведе до ниска избирателна активност, смятам че и за това ще има решение – всеки който не припознава нито една от партиите може да отиде до урните и да направи своята бюлетина невалидна. Когато се събере огромен процент невалидни бюлетини, вярвам че в закона ще се добави още една опция за бъдещите избори – „НИТО ЕДИН ОТ ИЗБРОЕНИТЕ“.

Вижте също:   Снимано преди 70 години...

Ако вие се откажете от правото си на глас, замислете се още веднъж!!! Хората по света, където има война, нямат това право и нямат тази възможност!
ВИЕ ИМАТЕ ПРАВО НА ИЗБОР! ГЛАСУВАЙТЕ!

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!