27-12-2013 | Администратор |

Редакция 1: Добавена е идея за поставяне на телефон за сигнали до туристическите обекти.

Близо 3 години след публикуването на една от най-четените и коментирани статии в сайта: Пожелайте си – за да се сбъдне! От какво се нуждаят живущите в Сливница (2010), част от исканията на сливничани вече бяха изпълнени от предишния кмет г-н Георгиев в следващата 2011 година:

 • Автобусната спирка за Драгоманските автобуси край влаковата спирка е завършена в края на 2011г;
 • Част от улиците в града бяха асфалтирани (или по-скоро закърпени), макар това да е крайно недостатъчно;
 • Желанието за чешмичка в парка бе изпълнено с цялостна реконструкция на парка, изграждане на фонтан, нови пейки и осветление, като част от европейски проект.

В момента г-н Георгиев е председател на Общинския съвет в Сливница и може да продължи да работи по желанията на жителите от Община Сливница, заедно с настоящия кмет г-н Васко Стоилков, който вече реализира няколко проекта и работи по още много нови проекти.

Публикуваме списък на събраните през последните 2 години желания и идеи за изпълнение през следващите години – 2014 и 2015г.:

 • Кърпене на дупки - правилния начин

  Кърпене на дупки – правилния начин

  Ремонт на улици (най-исканото в последните 5 години!):
  – улицата пред бърза помощ и полицията – задължително е да бъде поне качествено закърпена, за да не се възпрепятства бързата помощ;
  – стръмната улица, водеща към гробищата, след отбивката вляво от пътя Сливница-войнишка махала – нужно е да бъде закърпена поне в 3-4 участъка, където дупките са над 10см(!) дълбоки. Вдясно показваме правилният начин за кърпене на дупки – преасфалтира се по цялата ширина и така би следвало да издържи поне 3-5 години без ремонт!;
  – други улици (преасфалтиране или кърпене) – най-приоритетни трябва да бъдат улици, по които се движи междуградски транспорт, същото важи и за междуселищните пътища в Общината – първо тези с транспорт…;
  – път с междуселищен транспорт е пътят гр.Сливница-Войнишка махала-с.Гълъбовци-с.Гургулят-с.Ракита-гр.Брезник – нужно е да се изкърпи добре, най-вече участъка гр.Сливница-Войнишка махала, който е в трагично състояние от над 2-3 години. По този път също така минават туристи!
  – околовръстната улица, свръзваща сградата на пожарната (или вече бившата пожарна) със стадион Сливнишки герой, минаваща покрай бившите поделения – всъщност такава огромна по своята ширина улица не следва да бъде асвалтирана изцяло – достатъчни са 2-3 ленти, а останалото – когато има възможност…
  Закърпване на дупки от граждани - с цимент и пясък

  Закърпване на дупки от граждани – с цимент и пясък

  – ако няма финансова възможност за кърпене с асфалт, да се даде възможност на гражданите да се организират и с материали на общината (цимент и пясък) да се закърпят най-големите и публично-важни улици, като например улицата към гробищата, която създава сериозни опасности за колите и пешеходците, поради прекалено големите дупки (дълбочина 10-25 см).
 • Работни места (заетост, инвестиции и бизнес) – това е най-нужното за общината, защото фактът, че към момента над 80-90% от работещите хора пътуват извън община Сливница всеки ден, е направо стряскащ.
  Всички знаят, че бизнеса плаща данъци! Ето защо привличането на екологично-чист бизнес в общината трябва да се стимулира – трябва да има облекчения за нов бизнес в първите 2-5 години, за да се стимулира създаването на постоянна заетост!
 • Пътен данък – тази година бяха приети промени в закона и се очаква за голяма част от хората пътния данък да се повиши, в зависимост от решението на местните власти. Предвид все още огромния брой незакърпени улици и влошаващото се положение в по-малките улички, общината би следвало да гласува максималното възможно намаление на данъка, поне докато обстановката не се промени коренно (докато не завършат първите проекти за преасфалтиране на пътища)!
 • Сметосъбиране – преди над 2 месеца подадох сигнал до Община Сливница през сайта им – секция Кутия за мнения, предложения и коментари и вече не се надявам на отговор! Ето защо, ще го публикувам тук, дано го прочете който трябва!
  Може би и на вас ви се е случвало, да минат сметосъбиращите работници и да не вземат чувалче със боклук, което стои извън кофата за боклук. Е, мой познат беше събрал опаднали листа през есента и ги беше сложил в прозрачно чувалче до своята кофа за боклук, която беше препълнена вече. Минаха хората, изчистиха кофата, но чувалчето си остана?! Минаха и следватата седмица и следващия месец – същото, чувалчето си стои… Едва преди 2 седмици (това са над 2 месеца по-късно) видях, че чувалчето го няма! Дали някой съсед не го е сложил в неговата кофа – това не знам… Силно се надявам Община Сливница да вземе мерки занапред да не се оставят такива чували за смет несъбрани, защото ако вместо листа това бяха кухненски отпадъци или отпадъци от храна, кучетата (да, бездомните!) биха разнесли боклука из цялата улица…
  На много хора се е случвало кофата за боклук да е наполовина (или по-малко) пълна и сметосъбиращите работници просто я оставят за следващия път. Може би ако е по-малко от 1/3 – тогава има смисъл да се пропусне, но за наполовина пълна кофа – вярвам, че трябва да се извози боклука и да се освободи кофата. Все пак нали затова си плащаме данък за сметосъбиране??
 • Сигнали за неработещо улично осветление в тъмната част на денонощието – нужно е да има възможност за подаване на такива сигнали, тъй като редовно уличното осветление не работи от момента на стъмване. Обикновено такъв сигнал може да се подаде само в извънработно време – в момента на забелязване на липсата на осветление, но няма указан телефон за целта, всъщност няма нито един работещ телефон за сигнали!
 • Разделно съборане на пластмасови отпадъци (Сърбия)

  Разделно съборане на пластмасови отпадъци (Сърбия)

  Разделно сметосъбиране – добре е най-накрая да се въведе разделното събиране. На първо място това може да се направи покрай най-големите обекти – напр. Фреш маркет, магазин Джани и др. магазини в гр. Сливница, които често изхвърлят такива отпадъци, които могат да се отделят – хартия/картон и пластмаси. Същото може би важи и за с. Алдомировци – край по-големите магазини. Впоследствие това трябва да се разширява все повече и повече в населените места, като при нужда – да се направят информационни кампании и контрол за спазването (да, нормално е да има и глобени!)… (вдясно има примерен кош за пластмасови отпадъци от Сърбия, а те дори не са в ЕС!)
 • Учениците – образование, култура, нови умения и здраве (профилактика)!
  За учениците, които са бъдещето на България, трябва да се направи много повече.
  1. На първо място – трябва да се подобри образованието, което за съжаление не зависи директно от общината… В 21 век децата да са неграмотни е много глупаво и затова родителите трябва също да вземат дейно участие;
  2. Трябва да се даде възможност за най-активните и най-дейните ученици да могат да научат нещо ново. Това може да стане с извънкласни дейности, по подобие на кръжоците от преди 15-20 години – фотография, радио-любителски, икебана, пеене, танци и др.
  3. Да се покаже историческото значение на битката при Сливница през 1885г. на ученици, жители и гости на Община Сливница – това може и е добре да се намери начин за реализация! Цялата идея е в точка „Исторически празник и туризъм“, тъй като не е само за учениците, но и за техните родители и гости на общината.
  4. Да се повиши културата на учениците, да се даде възможност за доброволчество – да се правят екипи за озеленяване на градинки в училище (или в общината, ако е нужно повече място), за почистване на училищните площи (но по-добре не извън училище!), да се правят коледни/мартенски/великденски картички, пазари, игри и забавления, с цел стимулиране на работа в екип, взаимопомощ и увереност/предприемачество. Трябва да има стимулиране на учениците и от страна на общината с награди, грамоти и др.
  5. Здравни профилактични прегледи и здравни дискусии – да се правят здравни профилактични прегледи на зъбите, за гръбначни изкривявания и др., също така да се организират допълнителни часове по здравни теми – за затлъстяването, за безопасния секс и др. Тези дискусии може да бъдат със сътрудничеството на личните лекари и специалисти, или пък да се поканят/наемат психолози/сексолози за съответната тема.
 • Стимулиране на местните дейци, поети, писатели, певци и танцьори – в Сливница има танцов състав и доколкото е известно – те си плащат, за да тренират! Толкова ли общината не може да отдели 1000-2000лв за да може тези талантливи хора да прославят нашата община? Те могат да рекламират нашата природа, нашата история – те са горди жители на общината и с радост ни прославят по света! Най-вероятно дори фанелки/екипи нямат, така че като слязат от автобуса, да се вижда че са едит отбор… Една брандирана фанелка струва около 5 лева, а са нужни не повече от 30-40 бройки. Същото важи и за певчески състави от с.Алдомировци и др. местни дейци…
 • Спортни площадки – трябват условия за поне следните спортове: баскетбол, волейбол, тенис на маса, тенис на корт, футбол (футболът е последен, тъй като може да се играе на всяка поляна).
  По време на мандата на кмета г-н Тодоров (преди 7-10 години), една от съществуващите площадки беше унищожена и вече е частна собственост – площадката до парка и полицията. На мястото е изградена висока сграда. Не е търсено и не е намерено заместител на площадката – т.е. една от малкото площадки, която беше в задоволително състояние и събираше младежи за игра просто бе закрита… Нужно е повече работа по проекти за спортни площадки.
  В момента единствените спортни площадки, където е възможно да се практикува спорт, са в ученическите дворове… Младежите си купуват сами мрежа за волейбол, но не могат да направят същото с кош за баскетбол или мрежа за тенис на корт…
 • Исторически празник и туризъм – втори празник на цялата община Сливница.
  Да се покаже историческото значение на битката при Сливница през 1885г. (Сръбско-българската война) на ученици, жители и гости на Община Сливница – това може и е добре да се намери начин за реализация!
  Нашето предложение: всяка година, един ден през ноември месец, трябва да се провежда празник по случай победата в битката при Сливница в сръбско-българската война от 1885г. (нещо като 2-ри празник на града, след 24 май, но да бъде за цялата община). На този ден трябва да се правят:
  – учениците трябва да бъдат освободени от занятия в този ден, за да участват или гледат възстановките, филмите и т.н. Това може да бъде част от учебния план за учениците в общината и да се отделя поне 1 час по история за въпроси в час по темата за битките край Сливница…;
  – да бъдат канени известни личности за гости на града, с цел популяризация;
  – да бъдат канени ученици от София и други населени места, с цел популяризация на битката при Сливница сред младите;
  – възстановка на боевете (последна такава от 18 ноември 2010г.) – периодично през 3-4 години;
  – да се направи/прожектира исторически филм (или няколко), вкл. да се снимат възстановките през годините, където се описва по-подробно как са водени боевете, с какви мъки българите са успели да удържат позицията край Сливница и да се посочат хората, които са дали живота си за да я има България! Този исторически филм следва да се прожектира на ученици и на жители и гости на общината, имащи желание да го гледат в дните около ноемврийския празник…
  (Напр. през 2013г. в ТВ предаване казаха, че българската армия е наброявала около 100000 души, повече от армията на САЩ и най-вероятно по-добра тактически и стратегически от почти всички държави в света! В същото предаване напомнят, че сръбските крепости са падали за броени дни или дори часове! Това са неща, които трябва да знаем и можем да се гордеем цял живот.);
  – да се правят обществени исторически беседи на ученици, жители и гости с преподаватели „историци“ (напр. в читалището), да може да се задават въпроси (трябват 4-5 микрофона)… Още по-добре е да се канят признати историци – от БАН и др. известни личности, които всяка година да могат да разкажат нещо ново.
  – да се правят походи до паметниците на територията на Община Сливница, да има възможност за превоз с автобуси и т.н.
  Това ще повиши историческите знания на учениците и жителите в общината, и всеки един от нас би бил готов за екскурзовод – да разказва, да отговаря на въпроси на гости на общината и да популяризира общината ни!
 • Развитие на туризъм в Община Сливница и в комбинация със съседни общини като Драгоман, Брезник…
  Нашият принос към развитието на туризма е порталът Туризъм в Община Сливница, който е напълно обновен, с нов уеб дизайн.
  Развитието на туризма е специалността на натоящия кмет г-н Васко Стоилков (висшето образование)! Все пак ние имаме няколко идеи, събрани през годините и вярваме, че той е човекът, който може да ги реализира:
  Карти на населено място и община

  Карти на населено място и община

  1. Поставяне на туристически информационни табели, вкл. карти на общината/града – информационните табели ще трябва да представят дадена забележителност или обект (напр. паметник), да бъде на български и на английски езици. Картата на община Сливница може да бъде комбинирана с карта на населеното място, където се намира – напр. карта на гр.Сливница+карта на общината или карта на с.Гълъбовци+карта на общината. Вдясно е показана примерна карта на населено място, с малка карта на общината. Други примери: карта 1 с обекти, карта 2 с обекти, снимки и маршрути (могат да се комбинират с примерната карта вдясно). Пример на туристически табели, със карта, снимки и информация за съответните обекти: карта 3, снимки и информация за обекти (въртящи кръгове), карта 4, снимки и информация за обекти (въртящи правоъгълници) (последната е подходяща за паметниците в общината).
  2. Поставяне на туристически пътни табели, указващи посоката на туристическите – това е много важно, за да могат хора без GPS и без допълнителна подготовка да намерят и да разгледат туристическите обекти. Да, с питане до Цариград се стига, но все пак… 🙂 И тук може да бъдат подходящи табели от вида – на един стълб с много табелки да са указани съответните посоки на всеки от обектите (примерна табела в Стара Загора, Табели (Сърбия), Туристически табели (Сърбия)).
  3. Реклама на туристически обекти в сайта на общината – та това е просто безплатно, може да се направят 4-5 банера за реклама (до 200-300лв. общо).
  4. Конкретно за паметникът на капитаните – да се осигури достъп до поделението и паметника, да се постави една табелка (може да е с раб. време, ако достъпът е ограничен).
  5. В град Сливница има военно-исторически музей, но за съжаление – той е затворен или просто достъпът е възможен само при определени условия. Може да се направи сравнение между банка, която има много пари и си ги държи в трезора, без да известира, без да ги дава като кредити… – парите просто се обезценяват и банката търпи загуби, вместо да инвестира и да ги увеличава. Нашият музей просто си остарява, експонатите просто си стоят и стареят, може би не се поддържат и може би дори не се следи тяхното състояние…
  6. Ученически екопътеки, по подобие та такива във Враца:
  – детска еко-пътека („горска пътека на приказките“), с разположени приказки за четене от децата – с учебна цел и с цел забава, отдих и туризъм… (по идея на еко-пътека във врачанския балкан) (http://www.nasam-natam.com/?act=projects)
  – ученическа еко-пътека (образователен маршрут „В света на екологията“), с разположени информационни табла с информация за екология – почвите, водата и др. теми за ученици между 5 и 8 (или дори 12) клас – с учебна цел и с цел забава, отдих и туризъм… (по идея на еко-пътека във врачанския балкан) (http://www.nasam-natam.com/?act=projects)
  7. Към екопътеките е добре да има поставени аптечки с най-нужните материали за обработка на рани, примери: (аптечка към екопътека, аптечка към екопътека – примерно съдържание).
  8. Редакция 1: До туристическите обекти е добре да има поставена табела с телефон за сигнали за нередности – напр. ако липсва знамето на някой паметник; ако някой мост над река е счупен или опасен (напр. по екопътеката с.Гълъбовци-Пеклюка-с.Гургулят) и др. такива сигнали. Разбира се, където все още няма туристически информационни табели (напр. на някои паметници…) е редно да се поставят такива на поне 2 или 3 езика – български, английски и руски.
 • Ремонт на рушащия се и единствен по рода си Пантеон в село Гургулят (в статията от линка, има снимки как се руши паметника) – това е един от най-големите паметници в България, по своите размери и по своето значение. Построен е на мястото, където стотици/хиляди българи са загинали, за да удържат защитаваната от тях позиция в Гургулят.
  От нас, техните наследници, не изисква много – нужно е да помним тяхното дело, да ги почитаме и да запазим/ремонтираме вече построения паметник! Със сигурност биха се намерили много (десетки, дори стотици) доброволци, за да помогнат за ремонта, нужно е само да се закупят материали! Биха се включили и членове на Национален съюз Единение, които преди години помогнаха за откриването на нов паметник край гр.Сливница –
  Снимки от работата на 7 август 2010г. (от форума на Национален съюз Единение); снимки от работата на съюза по почистване и освежаване на паметника от 30 април 2011г.. Биха се включили и доброволци от ЕкоОбщност, които помогнаха за залесяването на Сливнишката гора след пожара преди 5-6 години.
 • Автобусни превозвачи и разписание – автобусните превозвачи трябва да бъдат задължени да поддържат интернет страница, където да е публикувано актуалното разписание на автобусите, заедно с списък на спирките, където минават или телефон (5:30-20:30ч. – по времето на превозите), на който да може да се получи справка за актуално разписание и маршрут. Както се вижда от линка към нашата страница с автобусни разписания, хората имат много въпроси и най-често те са свързани с маршрута и часа на тръгване.
 • Вело-паркинг пред Община Пирот, Сърбия

  Вело-паркинг пред Община Пирот, Сърбия

  Обществени пейки, кошчета, вело-паркинги, чешми за вода и обществени тоалетни – с развитието на туризма, добре е да се обмисли положението с обществените пейки, кошчета, вело-паркинги, чешми за вода и тоалетни. В малка община без индустрия, която рекламира история и природа, нормално е да има пейки, с кошчета край тях (към всяка група пейки, поне по 1 кошче!), чешмички за питейна вода на няколко места в населените места, вело-паркинги покрай пейките и местата за отдих… При разходките ни в Сърбия, във всеки град сме забелязвали колко много пейки за отдих, с кошчета за боклук и вело-паркинги към местата за отдих! Примери: в снимките вдясно и вело-паркинг, вело-паркинг и пейка, край всяко дърво (Сърбия), Вело-паркинг (Сърбия), пейки и кошчета край алея за отдих в Пирот, Сърбия.
 • Паркинг пред най-натоварените магазини (срещу Фреш маркет, пред бившето ДПУ, пред магазин (и кафе/пицария) Джани и др.) – добре е да се обмисли за маркиране със знак на паркинг около най-посещаваните магазини в общината и/или забрана за паркиране/спиране. Целта тук е да се укаже откъде докъде е разрешено пракирането иили обратното – къде не е разрешено, за да не се допуска нарушители да задръстват и да пречат на движението.
  Като пример може да се укаже едно от най-натоварените кръстовища – точно на влаковия прелез. Точно пред магазин за хранителни стоки Джани – на ул. Цар Симеон, минават редовно тежкотоварни автомобили. Тук шофьорите спират както от страната на магазина, така и точно срещу него (от страната на релсите) и когато едновременно спрат от двете страни, се получава тапа за шофьорите на камионите, защото идвайки от прелеза, те не винаги могат да вземат завоя и да минат по средата между паркиалите коли. (Може би този сигнал трябва да се предаде на полицията/КАТ, но е нужно да се вземат мерки, преди да се случи някое произшествие с участието на влак…)
 • Бездомните кучета – въпреки видимо подменените бездомни кучета (има нови, а липсват стари) – проблемът си стои и няма видимо намаление на броя на бездомните кучета. Ако се плащат някакви пари на някого – би следвало да се изискват по-добри резултати.
 • Гражданското участие в местното управление – публикуване на видео записи от заседанията на общинския съвет в Интернет. Излъчването на живо по кабелната телевизия не е достатъчна: интернетът е глобален, безплатен и може да се използва 24 на ден, местната кабелна телевизия не е нито едно от трите!
  При предходния кмет г-н Георгиев временно имаше работеща система за видео предаване на живо в Интернет и записване, но за съжаление още при него тя спря своята работа. Г-н Георгиев сега е председател на общинския съвет и е редно да работи за връщането на записите в сайта на Община Сливница (живото излъчване не е чак толкова важно);
 • Доброволчество сред населението – създаване на местни инициативи за сплотяване на гражданското общество и организиране на местни доброволчески екипи – чрез организиране на инициативи по залесяване, събиране на отпадъци (не само в един ден, а поне 2 пъти – пролет и есен), участие във възстановки на исторически събития и други дейности…
 • Провеждане на концерт(и) по класическа музика – предложено от Нанко Димитров във Facebook и ще се радваме да присъстваме на такъв концерт!(линкът е поставен, за да може да се осъществи връзка с Нанко за съдействие в организацията)
  Провеждането на редовни театрални постановки следва да се организира и реализира в месеците октомври-декември и януари-май, защото в летните месеци обикновено театрите почиват и желанието за театър обикновено е по-малко. За реализацията на постановки в зимните месеци, може би ще трябва да почакаме докато не бъде извърпен ремонт на читалището и не бъде изградено отопление на салона.
 • Да се провери дали работи уеб сайта, най-вече секция Кутия за мнения, предложения и коментари – във връзка с подадения сигнал за сметосъбиране и липсата на отговор над 2 месеца оттогава, има сериозни съмнения в работата на сайта и в работата на служителите, които получават този сигнал. В случай че сайта не работи и няма желание да заработи – просто тази секция следва да бъде закрита.
Вижте също:   Празник на град Сливница – 24 май 2012

Това са всички идеи и предложения от последните 2 години, които събрахме и конспектирахме като план. Около половината от предложенията са от вас – нашите читатели, другата половина са наши предложения. Да се надяваме този списък да бъде обсъден в общинския съвет и извън него, като най-добрите идеи и предложения бъдат реализирани.

Ще се радваме да допълвате идеите и да давате нови идеи, за да събираме списък за следващия кметски мандат…

Това е 3-та част (последната статия) от поредицата за това – какво свърши и какво остава да свърши настоящата общинска администрация и общински съвет. Първите 2 статии са достъпни от:

Вижте също:   15-ти открит шахматен турнир "Сливница 2017"

Следващия подробен преглед на свършената работа е предвиден за средата на 2015г., да си пожелаем да сме живи и здрави дотогава! Пред това време (около година и половина), ще публикуваме новини за всяко отделно събитие, което има достатъчно голямо обществено значение.

Весело изкарване на новогодишните празници от целия екип!
Бъдете здрави, имайте късмет и много желание за нови успехи през новата 2014 година!

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!