25-12-2013 | Администратор |

Редакция 1: Добавихме коментар за новите влакове от и за София (от 5 влака досега, вече има 7 влака в нашата посока, като един от тях е късно вечерта!)

Редакция 2: Добавихме коментар за новите пешеходни пътеки, знаци и маркировка.

Васко СтоилковИзминаха 2 години от стъпването в длъжност на новия кмет на Община Сливница г-н Васко Стоилков. Ще направим кратък преглед на свършената работа от общинската администрация по предизборния план на кмета и извън него (допълнителните свършени задачи). Резултати от първата година работа (2012).

Представяме предизборната програма на Васко Стоилков в съкратен списъчен вид, с коментари по всяка точка

  • Цялостна подмяна на асфалта по основните улици в община Сливница, след смяна на подземните комуникации
    Не се забелязва прогрес. Реално погледнато – смяната на подземните комуникации не е приоритетна задача и едва ли ще може да се използва като предпоставка за асфалтиране на улици, защото комуникациите се поставят на тротоарите…
  • Асфалтиране на стария павиран път за София
    Може би вече се работи по тази задача (няма потвърждение от друг източник). Ползата не е много ясна, освен че ще предоставя алтернативен път на съществуващия международен път (напр. при катастрофи или извънредни метеорологични условия).
    Би било добре да се помисли за пътя минаващ покрай бившия „завод хладилна мебел“ в посока разклона за село Опицвет/Петърч – би било добре поне да се запълнят големите дупки с изрязан от друго място асвалт, за да е възможно преминаването при нужда.
  • Рехабилитация на цялостната пътна мрежа от града към съседните населени места
    Работи се в момента. Забелязваме, че се работи по междуселищните пътища на територията на Община Сливница – пътищата с.Алдомировци-с.Извор, с.Алдомировци-с.Братушково, закърпени бяха дупки на пътя гр.Сливница-с.Алдомировци.
    Не виждаме работа по най-натоварения туристически път в общината – гр.Сливница-с.Гълъбовци-с.Гургулят. Пътят от с.Гургулят в посока гр. Брезник е под всякаква критика и доколкото ни е известно, автобусите вече не достигат град Брезник, а пътуват само до село Ракита или Гургулят!
  • Подмяна на ВиК системата и изграждане на пречиствателна станция за отпадни води
    Разработен е проект за подмяна на ВиК инфраструктурата. В ТВ-интервю от началото на декември 2013г., Васко Стоилков каза, че е подаден проект за подмяна на ВиК инфраструктурата, който ако не бъде одобрен 2013 година, ще трябва да бъде подаден повторно през 2014г. и ако бъде одобрен – се очаква работата да започне до няколко месеца след одобрението, след обществена поръчка.
    Няма информация дали е изготвен проект за пречиствателна станция, но доколкото ни е известно – ЕС ни задължава да имаме такива пречиствателни станции и би следвало това да е приоритет до 2 години!
  • Изграждане на подземна инфраструктура за прокарване на комуникационни кабели – телефон, интернет и др.
    Не се забелязва прогрес. Реално погледнато – подземна инфраструктура за кабели е нужна само за главните улици и най-вероятно вече съществува такава на някои места.
  • Изграждане на допълнителен водоизточник за селата Алдомировци, Гълъбовци и Бърложница от съществуващия сондажен кладенец, собственост на бившето ТКЗС
    Работи се усилено. Очаква се, че 2013 година е била последната година на воден режим в село Алдомировци, където от няколко десетки години всяко лято няма достатъчно вода и налягане за цели квартали на селото. Тази информация е налична от ТВ-интервю от втората половина на 2013г.

    Имаме обратна връзка от жители на Алдомировци, които имат такъв проблем всяка година. Те изразяват сериозни съмнения, че режимът на водата ще бъде напълно прекратен още през 2014г. Основните опасения са, че поради остарялата инфраструктура и големите пробойни във ВиК инфраструктурата, както и поради използването на вода от по-ниско разположените домове, отново няма да има достатъчно налягане за по-високите места в селото.
    В случай, че тези опасения станат факт, нашият екип ще публикува мненията на хората, които върнат обратна връзка. Препоръчваме да се сигнализира при поне 3 или повече дни без вода през целия ден, като препоръчваме първо да се подаде сигнал към кметството в с.Алдомировци.

  • Почистване и ремонт на коритото на река Сливнишка
    Изглежда проекта (или поне първи етап) е приключил, резултатите са спорни. Проект за разширяването и почистването на коритото на река Сливнишка бе спечелен още при предходния кмет г- Георгиев, но поради съдебни процедури при избора на изпълнител и нуждата от корекции в движение, бе забавен с няколко години. Сега не се работи и най-вероятно проектът е приключил още преди няколко месеца… Резултатите са спорни, тъй като коритото само е почистено и разширено, за сумата от около 1 млн. лева.
    Един от най-ниските участъци по поречието е точно на завоя в района на бившата фурна за хляб, където има няколко жилищни сгради. Почти всяка 3-та година, а в последните години все по-често, се случва реката да прелее и да наводни основите на първия блок, както и мазета/гаражи. Изглежда в този участък следва да се изгради дига, която да бъде по-висока от сегашното ниво, за да не допуска преливане към основите и гаражите на сградата.
  • Създаване на план, осигуряване на финансиране и изграждане на газопреносна система за газификация на общината
    Няма информация за прогреса по тази точка. Очаква се газифицирането да започне едва след изграждането на газовата връзка между България и Сърбия, очаква се тя да заработи през 2017г.
  • Цялостно озеленяване на Сливница и селата
    Няма информация за прогреса и целите по тази точка. Най-вероятно това са проекти за осигуряване на заетост, т.е. озеленяването няма за цел озеленяване и поддържане на изгредените площи. В град Сливница виждаме изсъхнали саксии по стълбовете, неподдържани градинки с цветя…
    Реално погледнато – не е нужно да се влагат средства за озеленяване, тъй като това не е най-важното за живота на хората, освен ако не е част от изкуствено създадена заетост (все пак е полезна за някои трайно безработни)…
    Може сериозно да се помисли за организирането на доброволчески екипи, където се събират/организират доброволци за засаждане, поддържане и поливане на цветя и зелени площи. В тази инициатива задължително трябва да се намери начин да включат всички ученици, както и техни родители, за да се създава по-сериозно отношение на децата към природата, да придобиват нови умения, да се научат да работят в екип и да си помагат взаимно! И като допълнение – в тази инициатива могат да се включат доброволци от Фондация ЕкоОбщност, с които г-н Георгиев (тогава в качеството си на кмет), сега председател на Общинския съвет в Сливница, има контакти по повод залесяванията в гората в Сливница.
  • Основна реконструкция на съществуващия градски парк
    Изпълнено. Изпълнено е по проект, спечелен от предния кмет, макар някои хора да забелязаха некачествено изпълнение на някои дейности… Работата е завършена в началото на 2013г. В момента парка е украсен по случай коледните празници. Браво!
  • Изграждане на спортни и детски площадки
    Частично изпълнено в детската част. Няколко детски площадки бяха изградени в центъра на град Сливница, може би и в други части на града и може би в с. Алдомировци.
    Изграждането на спортни площадки не изглежда да е започнало и нямаме информация за такъв проект. Трябват поне следните спортове: тенис на корт, тенис на маса, баскетбол, волейбол, футбол (футболът е последен, тъй като може да се играе на всяка поляна).
    По време на мандата на г-н Тодоров (преди 7-10 години), една от съществуващите площадки беше унищожена и вече е частна собственост – площадката до парка и полицията. На мястото е изградена висока сграда. Не е търсено и не е намерено заместител на площадката – т.е. една от малкото площадки, която беше в задоволително състояние и събираше младежи за игра просто бе закрита… Нужно е повече работа по проекти за спортни площадки.
  • Изграждане на мултифункционална спортна зала
    Работи се в момента и почти е завършено изграждането на залата. Това е един огромен проект за такъв малък град като Сливница и съответно трябва да поздравим г-н Стоилков с изпълнението на първоначално оценявания като най-трудния проект от много хора… Изграждането на залата е във финален етап и изглежда ще бъде завършена в началото на 2014г.
    Вътрешното оборудване не е известно все още, но това ще бъде многофункционална зала – очакваме да могат да се развиват много спортове, да има възможност за тренировки на много деца и хора, както от Община Сливница, така и от София!
    Силно се надяваме жители на Община Сливница да ползват преференциални условия, поне докато не станат факт 1-2 спортни площадки, където да може да се спортува.
  • Изграждане на закрит плувен басейн
    Няма информация към момента. Това е другият голям проект (първията е спортната зала), който би рекламирал Община Сливница в целия регион. Най-вероятно плановете са да се реконструира досегашния открит басейн към базата на ФК „Сливнишки герой“.
  • Изграждане на екопътеки в селата на общината
    Няма конкретна информация за прогреса, но има информация за работа в тази насока. Доколкото ни е известно, в Община Сливница има само една екопътека – в село Гълъбовци и след посещение преди около 2 месеца, може да се каже, че не е в най-добро състояние. Очаква се в близките 2 години да се направи пътека и в Алдомировци.
    Нашите предложения от 2012г. остават:
    – детска еко-пътека („горска пътека на приказките“), с разположени приказки за четене от децата – с учебна цел и с цел забава, отдих и туризъм… (по идея на еко-пътека във врачанския балкан) (http://www.nasam-natam.com/?act=projects);
    – ученическа еко-пътека (образователен маршрут „В света на екологията“), с разположени информационни табла с информация за екология – почвите, водата и др. теми за ученици между 5 и 8 (или дори 12) клас – с учебна цел и с цел забава, отдих и туризъм… (по идея на еко-пътека във врачанския балкан) (http://www.nasam-natam.com/?act=projects).
  • Изграждане на велоалея между Сливница и Алдомировци
    Няма конкретна информация за прогреса, но има информация за работа по проекта. Може би това е проект, свързан с екопътеката в Алдомировци…
  • Подобряване на нивото и бързината на административното обслужване
    Доколкото е известно – работи се проекта. Подобряването на нивото на обслужването е работа на ръководството и трябва да я свършат.
    Това, което наистина е нужно, е да се вградят електронни услуги – те ще бъдат безплатни (или евтини) и бързи за гражданите, ще пестят разкарване в работно време, ще бъдат удобни. За съжаление, за да се изпълни такава електронна система, трябва да се създадат предпоставки в държавата (не само в общината) – да се въведе държавно електронно ЕГН или алтернатива на електронен подпис, с който да се оторизираме за всяка електронна услуга. Дори електронно гласуване и електронни референдуми (допитвания) биха били възможни и биха били много евтини!
  • Подобряване на материалната база на Бърза помощ и Здравния център на общината
    Няма информация за прогреса. Предвид, че основната здравна дейност е съсредоточена в град София, не се очакват големи промени в здравното обслужване на територията на общината. Относно материалната база – сградния фонд трябва да се поддържа в добро състояние, за да има подходящи условия за първични здравни услуги (личните лекари).
    Нашето предложение е да се помисли за доброволчески инициативи по определени теми – за зъбите, за безопасния секс, за профилактика на гръбначни и зрителни заболявания и др.
  • Замяна на морално остарялата и амортизирана техника с модерна медицинска апаратура
    Няма информация за прогреса.
  • Извънкласни дейности към училищата
    Няма информация за прогреса. Това е една забравена възможност от близкото минало, която позволяваше на най-дейните деца и ученици да изучават нещо допълнително, нещо – което ги интересува! Това допринася за усвояването на допълнителни умения и прави учениците по-подготвени за реалния живот и определено – много полезна! Да се надяваме, че още следващата учебна година ще има поне 3 различни теми за извънкласна дейност.
  • Повишаването на качеството на образователния процес като направя Сливница първата община в рамките на Европейския съюз, въвела шахмата като задължителен учебен предмет
    Изпълнено и дори преизпълнено! Това е едно от първите изпълнени обещания на г-н Стоилков, още в началото на мандата. Беше проведен първия ученически турнир по шах сред учениците изучаващи шах в училище.
    В допълнение към това на 11.12.2013 г., в офиса на IBM България се проведе официалната церемония по побратимяване между ученици от сливнишкото училище СОУ „Св.св. Кирил и Методий“ и ученици от 13 учебни заведения от град Редондела, Испания по програмата “Шах в училище“ на Европейския шахматен съюз. Официалната церемония се проведе като онлайн събитие, реализирано чрез интернет връзка.
    Очаква се скоро да се организират турнири и състезания за най-запалените ученици, след ремонта на местния шахматен клуб и въвеждането на модерни условия за обучение!
  • Реконструкция на сградата на читалището – ремонтно-възстановителни работи на фасадата и помещенията, подобряване на функционалността на вътрешното пространство и пригаждането му за различни прояви и мероприятия, отопление на салона през зимния сезон
    Няма информация за прогреса. Очакванията са да се разработи проект и при първа възможност (финансова) да се реализира.
  • Осигуряване на финансови средства за провеждането на редовни театрални постановки
    Няма информация за прогреса. Бяха проведени няколко представления през 2013г., но също така бяха отменени няколко представление, поради слаб интерес. Ако се осигурят по-евтини билети чрез дофинансиране, представленията биха били редовни (напр. всеки месец). При стандартни цени на билетите (колкото са в София) изглежда, че повече от 3-6 представления за година е трудно да се проведат.
  • Провеждане на ежегоден международен театрален фестивал на самодейния театър
    Няма информация за прогреса. Можем да очакваме, че това ще започне в година на избори и поради това е възможно да не бъде традиционно…
  • Провеждане на ежегоден литературен конкурс за млади поети и писатели
    Няма информация за прогреса. В Сливница има поети и писатели, но за съжаление тази дейност не се стимулира по никакъв начин. Може би трябва да се организират ученически конкурси.
  • Популяризиране на историческото наследство на общината
    Няма информация за конкретния прогрес, но началото е поставено – ремонтирането на междуселищните пътища ще предоставя добри възможности за развитие в тази насока.

    Това популяризиране трябва да започне най-напред сред жителите на Община Сливница. Например всяка година, един ден през ноември месец, трябва да се провежда празник по случай победата в битката при Сливница в сръбско-българската война от 1885г. На този ден трябва да се правят:
    – учениците трябва да бъдат освободени от занятия, за да участват или гледат възстановките, филмите и т.н. Това може да бъде част от учебния план за учениците в общината и да се отделя поне 1 час по история за въпроси по тези теми…;
    – да бъдат канени известни личности за гости на града, с цел популяризация;
    – възстановка на боевете (последна такава от 18 ноември 2010г.) – периодично през 3-4 години;
    – да се направи исторически филм (или няколко), вкл. да се снимат възстановките през годините, където се описва по-подробно как са водени боевете, с какви мъки българите са успели да удържат позицията край Сливница и да се посочат хората, които са дали живота си за да я има България! Този исторически филм следва да се прожектира на ученици и на хора, имащи желание да го гледат в дните около ноемврийския празник
    – да се правят исторически беседи на ученици и жители/гости с преподаватели „историци“, да може да се задават въпроси…
    Това ще повиши историческите знания на жителите в общината, всеки един от нас би бил готов за екскурзовод – да разказва, да отговаря на въпроси на гости на града!

  • Привличането на туристи и посетители, желаещи да се запознаят с нашата история
    Няма информация за прогреса. Тази точка може да се обедини към предходната.
    Нашият принос към тази точка е новият туристически портал на Община Сливница, който допълваме постоянно!
  • Собствена медия – всеки жител в Общината да има трибуна
    Няма информация за прогреса. Реално погледнато – медиите в България са частни и не е нормално да има „общинска медия“, достатъчно е това, че има държавна медия (БНТ/БНР…)!
    От друга страна уеб сайтовете са най-евтиния начин, работещ 24 часа на ден, 365 (366) дни в годината – те са един евтин и съвременен начин за предоставяне на трибуна на хората! За тази цел е нужно да се стимулира посещението в сайта, да се стимулира изразяването на мнение и да се публикуват тези мнения.

Към позитивните дейности можем да добавим…

Посрещане на Никулден с почерпка в центъра на града. Макар и популистко на пръв поглед, ако това се случва всяка година и се превърне в традиция – обвиненията ще бъдат незаслужени. А откъде идват средствата – най-вероятно от общината са спестили от разходите си, за да има и за хората?
Очаква се празненство и за всяка Нова година, с музикален съпровод – народни танци и др. (коледни) песни.
Програмата за празника на града (24 май) също е сред вече традиционните мероприятия всяка година.
Можем само да се надяваме, че програмата за всеки празник ще бъде публикувана на максимално голям брой места, както и в Интернет – в сайта на общината, за да могат да се събират все повече хора и да се забавляват. Трябва да се публикува и достатъчно рано!

Новогодишната украса за посрещането на новата 2014 година. За разлика от предходната година, сега украсата в центъра на гр. Сливница е допълнена и в пъти по-добра от предходната година, когато много от хората споделиха, че просто са „отбили номера“ (както се казва по шопски)… В допълнение – украсен е новоремонтирания парк в Сливница – целият парк свети. Браво!

Редакция 1: 2 нови влака от София в посока Община Сливница и Драгоман – от декември 2013г. влаковете преминаващи през Община Сливница са повишени от 5 на 7 всеки ден! Един от влаковете е късно вечерта – нещо, което бе нужно на хората от няколко години и най-накрая е факт! Да се надяваме, да остане за повече от 2 години!

Редакция 2: Нови пешеходни пътеки, включително повдигнати пешеходни пътеки, знаци и маркировка. Повишението на безопасността при пресичане може само да ни радва! Браво!

Може би пропускаме още полезни дейности…? Допълнете ги вие!

Ежегоден отчет за дейноста?

Всички много добре знаем, че в година на местни избори (през 4 години) кмета да прави отчет на работата за свършената работа или по всяка от точките от предизборната програма, като част от предизборната си кампания за следващ мандат.
Може би е добра идея това да се прави всяка година или поне по средата на мандата (т.е. през 2 години). Също така трябва да се добавят най-съществените нови задачи, които не са били част от предизборната програма, но вече са част от настоящите задачи и са изпълнени или се работи по тях (т.е. програмата да се допълва в движение).

Като заключение

В момента общинската администрация работи по голям брой от точките в преизборната програма и можем да бъдем сравнително доволни от текущия прогрес! Браво!

Сигурно някои проекти могат да се движат и по-бързо, но да не забравяме, че някои проекти могат да се забавят и дори да не се случат! Трябва да бъдем реалисти и да сме доволни, че „не един“, а „няколко големи проекти“ вече се случват!

Следващи статии

Тази статия е като „част втора“ от общо 3 статии за работата в Община Сливница през последните 2 години (окт. 2011- дек. 2013), т.е. откакто се смени ръководството на общината и общинския съвет, след последните местни избори. Първата статия е Сигнали на граждани относно ‘избор на обекти по европрограми’ в Сливница.

В следващата статия ще засегнем следната тема:
– какво е нужно да се направи за гражданите и гостите на Община Сливница – идеи и препоръки за изграждане на обществено полезни обекти/проекти, които не са включени в плана на кмета, но е добре да се добавят като цели за изпълнение или поне да се обсъдят с гражданите. Събрали сме нашите и вашите мнения (понякога се припокриват) и ще ги публикуваме.

Вашите мнения, идеи и препоръки са добре дошли и ще бъдат включени в следващите статии. Ако имате информация по някоя от точките – моля да напишете коментар или да изпратите съобщение и ние ще допълним статията!

За тези, които четат последния ред: Честито Рождество Христово!

Вижте също:   Резултати от работата на новия кмет Васко Стоилков в Община Сливница - година първа (2012)

8 коментара и връзки към “Резултати от работата на кмета Васко Стоилков в Община Сливница – година втора (2013)”

  1. Нанко Димитров каза:

    Много би ми се искало,в Сливница да има и музикален живот.Не чалга и подобни простотии,а истинска,класическа музика.Надявам се,че в Сливница, все още е останало и малко интелигенция.Аз преподавам камерна музика и бих могъл да осигуря много и разнообразни състави,които изпълняват класически произведения,от най-известните и обичани композитори.За целта,обаче,е необходима зала и разбира се,средства.Ако културният отдел в Сливница има интерес към тази инициатива,мога да съдействам,с най-голямо удоволствие.

  2. Сливница каза:

    Здравейте Нанко,

    Ако въпреки всичко идеята за класическа музика се осъществи, моля за поне 3 билета (за мен и 2-ма приятели)! 🙂

    Копирам вашия коментар от FB, за да ви отговоря тук:
    Nanko wrote: „Много хубаво е,че се направи пътят до с.Извор,но е крайно неприятно,че улицата в Сливница,на която се намират полицията и болницата ,е в толкова ужасно състояние.“

    Да, улицата където е бърза помощ задължително трябва да бъде в нормално за ползване състояние! Все пак искаме бърза, а не бавна помощ?

  3. Снежа Ганчева каза:

    Люси, би ли могъл да дадеш пояснение откъде може да се прочете управленската програма на настоящия кмет:))))

  4. Сливница каза:

    Линк към предизборните обещания е приложен в статията, но ето го отново тук: http://slivnitsa.com/2011/12/1.....D1%8F-2011

  5. хари каза:

    реставрирането и изграждане на пътища в община която е толкова близо до софия и с такива дадености води, до покупка на имоти с цел вила или постоянно живеене, което води до (най–общо) развите на общината ! инфрастукурата е първото което се изисква за преспективата на дадена община !!!услугите и условията за бизнес са другото ,макар че това идва в последствие !!!

  6. хари каза:

    мислите ли че организирайки концерти с класическа музика в дългосрочен план това е продуктивно за самата Община !?

  7. @Хари – мислите ли че организирайки концерти с класическа музика в дългосрочен план това е продуктивно за самата Община !?

    Хари, мисля че концерти с чалга ще влияят негативно на развитието на децата в Община Сливница (за родителите вече е късно).

    Концерти с класическа музика няма да навредят (най-малкото), а дали ще са от полза – вярвам че биха били полезни!

    Разбира се има и рок, и много други стилове музика – не е нужно да се ограничаваме само до класика, но е важно да се случват такива концерти по всяко време и редовно, а не само като дойдат избори.

    Людмил


Връзки към тази страница

  1. […] Изминаха повече от 3 години от стъпването в длъжност на новия кмет на Община Сливница г-н Васко Стоилков. Ще направим кратък преглед на свършената работа от общинската администрация по предизборния план на кмета и извън него (допълнителните свършени задачи). Резултати от първата година работа (2012), Резултати от втората година работа (2013). […]

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!