17-12-2013 | Администратор |

Моля прегледайте „Право на отговор: Сигнали на граждани относно ‘избор на обекти по европрограми’ в Сливница“ към тази публикация!

В последните няколко месеца получихме 3 (б.а. за съжаление анонимни) съобщения, в които бяхме помолени да публикуваме репортаж за няколко обекта в Община Сливница, по които се работи във 2-рата половина на 2013г. Като независима медия, която дава възможност на читателите си да се включват със свои идеи и материали, в тази статия ще споменем само фактите и няколко цитата от съобщенията, без да отправяме упрек или обвинение към някого, както и без да сме адвокати на отсрещната страна, тъй като съобщенията са от анонимни източници и може да се разглеждат като недостоверни в частта си, където не успяваме да намерим потвърждение на написаното.

Ремонтиране на т.нар. „улица на кмета“ – ул. Баба Тонка в град Сливница)

В първото съобщение става въпрос за ремонтирането на т.нар. „улица на кмета“, а именно – ул. Баба Тонка в град Сливница. Това е улицата, където живее настоящия кмет на общината – Васко Стоилков. Това е първата улица в град Сливница, която се ремонтира изцяло по времето на настоящия кмет и наистина коментарът от съобщението „да си ремонтираш своята улица, не е редно“ смятаме за напълно валиден в случая.

Можем да добавим, че това не е добър пример за бъдещите уплавляващи в общината, защото това са народни пари (в случая можем да предпожим, че това са Евро-средства, и все пак – предназначени за народа). За съжаление гледайки назад в миналото има не един подобен пример за работа в лична полза.

И все пак, няма нужда от завист – по наше мнение, при изпълнението на ремонта използването на павета вместо плочки за тротоара, не е най-подходящото решение!? Бъдещите улици, които ще се ремонтират, ще могат да използват опита (както положителен, така и негативен) от използваните подходи в ремонта за тази улица.

Досега улица „Баба Тонка“ беше еднопосочна и когато завърши асвалтирането на улицата, това ограничение най-вероятно ще отпадне (може би това е една от причините да бъде ремонтирана точно тази улица). Това ще осигури алтернативен път на околовръстния път, който се използва от тежкотоварните камиони, които прекарват материали от кариера Козяк в посока София. Също така ще осигури по-пряк път за линейките по пътя от сградата на бърза помощ в Сливница в посока София.

Преди 1-2 седмици в една от рубриките на БНТ – „Попитай кмета“, Васко Стоилков сподели, че ще започне подменянето на тръби на водопроводи, най-вероятно ще се добавят тръби за газопроводи, ще се поставят и кабелни канали и накрая – ще се преасвалтират цели улици, с едното условие – да бъде одобрен съответния проект на общината, което се очаква да стане тази или следващата година. Опитът от ремонта на „улицата на кмета“ (вкл. и положителен, и негативен), трябва да се използва за задание при ремонтирането на следващи улици… Докато това стане и на улицата, на която живеете, можем да се надяваме поне на закърпване на дупки, предизвикани от ВиК ремонти или поради дългото време без никаква поддръжка…

Вижте също:   Откриват за експлоатация нова технологична мощност край Сливница

Ремонт на пътя Алдомировци-Братушково

Пътят Алдомировци-Братушково се ремонтира и разширява с над 1м

Пътят Алдомировци-Братушково се ремонтира и разширява с над 1м

Във второто съобщение (получено преди около 1 месец) се споменава, че към момента се ремонтира пътят Алдомировци-Братушково, и като причина се указва, че настоящия кмет притежава ферма за животни, разположена в началото на село Братушково. В съобщението е зададен въпросът: „Защо се прави пътят Алдомировци-Братушково, вместо по-натоварения път Сливница-Гълъбовци, продължаващ към Гургулят, който развива туризма в общината?“.

Като факти можем да потвърдим следното:
– Наистина, в момента се прави ремонт на пътя Алдомировци-Братушково, като старият път се разширява – т.е. може би ще има вело-алея, но дори без вело-алея – ще може да се ползва от велосипедисти, тръгнали на туризъм, защото ще бъде достатъчно широк.
– Братушково е малко селце, с невероятна природа! То е много подходящо за туризъм и разходки (пеша, с велосипед и с кола) сред природата. Развитието на туризма е една от възможните причини да се избере пътя Алдомировци-Братушково, но сам по себе си недостатъчен – нужно е поне една еко-пътека и подобряване в работата по популяризацията на туризма в Община Сливница и околните на нас общини, за да пристигат повече гости.
– Пътят Сливница-Гълъбовци на отделни участъци е в трагично състояние. Към момента селата Гълъбовци и Гургулят осигуряват почти изцяло туризма в Община Сливница и пътят към тях трябва поне да се закърпи (има няколко такива участъци, като по-голямата част са на територията на град Сливница).

В допълнение, можем само да предположим, че най-вероятно настилката между гр. Сливница и с. Гълъбовци ще се подмени изцяло и това е основната причина да не бъде закърпена поне в най-разбитите участъци – за да не се хвърлят излишни средства… Но ако това не е така, следва да напомним на управляващите, че:
– в с. Гълъбовци има къща за гости и развлекателен комплекс;
– в с. Гургулят се намираше единствената къща за гости (хотел) на територията на Община Сливница, преди около 6-8 години (сега вече има един хотел в гр. Сливница), която се намира в непосредствена близост до един от най-големите (по своите размери) исторически паметници в България – Пантеонът, построен в памет на загиналите български войни в сръбско-българската война.
– легловата база в Община Сливница, която зависи от този път е над 60%, т.е. туристите имат нужда от този път, за да идват!

Вижте също:   Местно самоуправление - бетониране на дупки

Вярваме, че все ще се намери човек, който да прочете тази статия и да се вземат мерки – кръпки или преасфалтиране.

Препоръчки/искания към общинското ръководство

Като препоръка към настоящото ръководство, можем да пожелаем скоро да имаме работеща секция в сайта на Община Сливница за преглед на записи от заседанията на Общинския съвет – http://www.slivnitsa.bg/bg/council-video-archive. Това би ни дало възможност да видим причините, поради които е избран един проект пред друг – дали това е обосновано или не… Това е демокрация и открито управление – нещото, което може да спечели следващи избори.

Кърпене на дупки - правилния начин

Кърпене на дупки – правилния начин

Като пример как се „кърпят дупки“ можем да дадем следната снимка (вдясно) от село Братушково. Забележете, че където е имало дупки, е изрязана пълната ширина на улицата и е положен нов асфалт. Така се прави – за да остане над 5 години и да не е нужен ремонт всяка година!

Евро-заплати

В третото съобщение, получено преди много месеци, освен отправени обвинения от анонимно лице, харесахме едно единствено изречение, което да включим в настоящата статия – „Покрай евро-проектите, някои хора взеха евро-заплати и евро-бонуси.“, написано във връзка избора на изпълнители по проектите на Община Сливница.

Ние не сме институцията, която може да докаже определни обвинения, поради което ще се ограничим до тук, без да прилагаме повече извадки от това съобщение и ще заявим, че все пак е важно накрая да остане нещо свършено – напр. ремонтирани улици, спортна зала и др. обекти, независимо дали е платено многократно повече от средното за България. Няма нищо лошо и българите да получаваме евро-заплати, въпреки че в случая най-вероятно евро-заплатата е за собственика.

(НЕ)Качествено изпълнение и контрол

И последно – като коментар към нашата статия за нови идеи и препоръки към общинското ръководство, в едно от положителните мнения имаше забележка към качеството на изпълнение и съответно – слабия контрол по изпълнението на даден проект. Можем да се надяваме, че направеното в последните години ще изкара поне 5-10 години, но това донякъде зависи и от нас – жители и гости на Община Сливница – трябва да пазим изграденото, за да го има!

Вижте също:   Асфалтиране на улици в град Сливница

Следващи статии

Преди над година от Община Сливница неформално бе заявено, че нямат човек, който отговаря за връзки с медиите не могат да отделят време на който и да било, и съответно в тази статия сме изложили най-вече факти. Ако получим официално становище по една или друга тема, ние ще публикуваме новина и ще редактираме вече публикувани новини, за да отразим мнението на засегнатите страни.

Тази статия е като „част първа“ от общо 3 статии за работата в Община Сливница през последните 2 години (окт. 2011- дек. 2013), т.е. откакто се смени ръководството на общината и общинския съвет, след последните местни избори. Започнахме с негативните отзиви, след което ще изброим и положителните отзиви, които също не са за пренебрегване, защото не са малко и дай боже да се увеличават!

В следващите статии ще засегнем 2 основни теми:
– какво свърши ръководството на общината и общинския съвет за тези 2 години и какво остава да свърши, съгласно предизборния план на кмета Васко Стоилков от 2011г. (може би ще се учудите, но планът се изпълнява)
– какво е нужно да се направи за гражданите и гостите на Община Сливница – идеи и препоръки за изграждане на обществено полезни обекти/проекти, които не са включени в плана на кмета, но е добре да се добавят като цели за изпълнение или поне да се обсъдят с гражданите.

Вашите мнения, идеи и препоръки са добре дошли и ще бъдат включени в следващите статии! В тази връзка можете да прегледате статията Пожелайте си, за да се сбъдне (2013) и да дадете вашите идеи и желания.

8 коментара и връзки към “Сигнали на граждани относно ‘избор на обекти по европрограми’ в Сливница”

  1. Коцето каза:

    Малко със закъснение, но искам да вмъкна едно уточнение, касаещо частта за с. Братушково. В статията пише, че трябва да има поне една еко пътека. Истината е, че такав има – от с. Братушково, до параклиса в местността „Света вода“.

  2. Сливница каза:

    Благодаря за уточнението! Ще я проверим и ще обновим статията.

  3. хари каза:

    Хубаво е да се ремонтират пътища в общината но едно село Бахалин е забравено ! Бихме били радостни ако поне се насипе с инертни материали пътя с. Извор -с. Бахалин с оглед на това че има хора с вили там !Преди две год. имахме и две улични лампи при долната чешма откраднаха парче кабел и оттогава няма ! Отговорността за уличното осветление е на общината (казаха от ЧЕЗ)!

  4. Сливница каза:

    Здравейте Хари, можете да подадете сигнал за това на телефон, указан в сайта на Община Сливница – http://slivnitsa.bg

    Възможно е да се наложи да пуснете писмен сигнал, тъй като както цялата държава – електронните услуги и сигнали най-често не се разглеждат и нашата община го е доказала с бездействието си при няколко сигнали, подадени от мен…!!!

    Ще се радвам след 2 седмици да ни уведомите какво сте предприели и какви са резултатите (дори и негативни). При нужда ще публикуваме отделна публикация на тази тема, затова моля да приготвите снимки и ни пишете от формата за контакт с нас: http://slivnitsa.com/contact

  5. хари каза:

    имам уверението след запитване по имейла на общината че пътя ще се направи тази година !!! Би било прекрасно за общината, защото ще развие екологично чист регион с история…..

  6. хари каза:

    имам усещането че на кмета на общината нещата които прави му се виждат , за разлика от годините до сега !

  7. Румяна Божкова каза:

    Здравейте, вече години наред се оплакваме от лошото състояние на пътя в село Гургулят община Сливница окръг София, който на всичкото отгоре се води републикански и за него се изискват винетки, което е пълен абсурд, защото хората си потрошиха колите, но плащат за това.Още повече, че Пантеонът в село Гургулят е с историческо значение и се посещава от много туристи от цяла България.Този път е в ужасно състояние е на първата ни жалба 2010 година дупките бяха некачествено изкърпени, а сега на последната ни жалба от 2015 година Агенция по Пътна Инфраструктура отговори, ,, че нямат пари, но знаят за лошото състояние на този участък,,.Това шосе е строено преди повече от 30 години и от тогава никой не си е мръднал пръста за него, въпреки че бившия кмет и настоящ фермер преминава с тежка селскостопанска техника по няколко пъти на ден. А и къде потъват милионите левове, които се събират за винетки. Кой трябва да се погрижи за окаяното състояние и за асфалтиране на пътя ???
    Благодаря предварително: Р. Божкова С уважение към хората, които са заинтересовани това да се случи


Връзки към тази страница

  1. […] изцяло асфалтирана и с подменена канализация – улицата на кмета в град Сливница. Дали това е добър или лош пример, няма да коментираме […]

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!