28-10-2013 | Людмил Ставрев |

На 23.10.2013 г. в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Сливница, се проведе първият официален шахматен турнир по програмата „Шах в училище“.

Припомняме, че от 26 октомври 2013г. в училището в Сливница се провежда обучение по шахмат и така общината стана първата община в рамките на Европейския съюз, която въведе шаха като учебен предмет в образователната си система.

Една година след началото на обучението си по шахмат в училище, най-смелите шахматисти от учениците, избрали да изучават шахмата в училище, премериха сили в турнир по ускорен шахмат. Състезанието се проведе в две възрастови категории – от 2-ри до 4-ти клас в един турнир, и от 5-ти до 7-ми клас в друг турнир.

Турнирът се проведе под патронажа на Европейския шахматен съюз и беше официално открит от кмета на Сливница – Васко Стоилков, пресдиректора на шахматната организация – Бойко Христов и изпълнителния директор на местния шахматен клуб „Сливнишки герой“ – Емил Младенов.

Вижте също:   15-ти открит шахматен турнир "Сливница 2017"

Призовите места в отделните категории са, както следва:

2-4 клас:
1. Росен Виденов
2. Елина Вангелова
3. Ваньо Николов

5-7 клас:
1. Димитър Кръстанов
2. Константин Петров
3. Александър Павлов

Поздравления на най-добрите! Пожелаваме им повече желание и повече радости в изучаването на шахмата и много нови успехи в близко бъдеще!

В най-скоро време предстои побратимяване между сливнишкото училище и испанско учебно заведение, с цел да си сътрудничат по програмата на ЕШС „Шах в училище“. Предвиждат се много интересни инициативи като онлайн турнири, размяна на посещения, разработването на съвместни проекти за европейско финансиране и др.

Ако желаете да тренирате шахмат извън училище, можете да се запишете в курсовете на шахматен клуб Сливнишки герой, които се провеждат всяка събота! Повече информация от официалния сайт на ШК „Сливнишки герой“.

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!