28-01-2013 | Людмил Ставрев |

Приключи първия демократичен референдум в България относно ядрената енергетика. На 27 януари 2013г. излязоха да гласуват около 20% от имащите право на глас, от които около 60% бяха „за“ и малко под 40% гласуваха с „не“.

Всъщност въпросът бе „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“, което при толкова ниска избирателна активност означава, че едва около 12-13% от имащите право на глас подкрепят нова ядрена електроцентрала.

Това само по себе си дава качествен отговор колко хора са „за“ нова ядрена електроцентрала. Дори въпросът да влезе за обсъждане в народното събрание, то при липса на средства и при толкова малко хора „за“ нова централа, изходът от разговорите сякаш клони към отказване от нова централа… със сигурност около 90% и повече…

Вижте също:   Земетресение от 2.7 по Рихтер беше регистрирано в района на Сливница

Дотук с референдума!

Сега искам да ви цитирам думите на един човек, който лично аз не познавам, но напълно споделям: „Антоний Гълъбов: Българските граждани имат нужда от повече референдуми на местно ниво„.

Това е основната причина, поради която преди година-две създадохме проекта за Гражданско Общество в Община Сливница, но за съжаление поради липса на гражданско общество в Сливница (към датата на създаването си), проектът не успя да се развие и да обедини свободно мислещи хора от различни професии.

Отказахме се от създаването на безплатен софтуер за провеждане на допитвания до населението в Община Сливница, но това все още е нещо, което липсва на демокрацията на местно ниво и да се надяваме в близките 3 години да доживеем и да използваме такъв софтуер, който ще ни даде власт да решаваме съдбата си… сами!

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!