04-01-2013 | Драгомир Ставрев |

До средата на 2015 година трябва да бъде изградена газовата връзка между България и Сърбия. Общата дължина на газопровода е около 150 км, като 62 от тях ще бъдат на българска територия. Очаква се строителните дейности да започнат в началото на 2014 година. Новата връзка ще осигури възможност за доставки от близо 2 милиарда кубически метра газ годишно.

газопровод

Избран е най-късият маршрут за изграждане на системата. Начална точка на трасето е град Нови Искър, след което маршрута преминава през общините Костинброд, Сливница и Драгоман и се стига до Калотина – последната точка от българския участък. Очаква се новата връзка да стимулира икономическото развитие в тези селища и дано тези очаквания се оправдаят.

За изграждането на газовата връзка ще са необходими близо 93 млн. лв., почти изцяло осигурени по Оперативна програма „Конкурентоспособност“. С осъществяването на този проект, българската газопреносна система ще може да се свърже с газовите хранилища в Австрия и Унгария. Така ще се създаде възможност за доставка на гориво, алтернативно на руското.

Вижте също:   Сливница - растеж и развитие през 2009 година

Предстои отчуждаване на частните терени, през които ще минава тръбата. За това са предвидени около 4 млн. лв. В началото на следващата година трябва бъдат избрани строител и доставчици на частите за тръбата, която ще даде възможност за газифициране на Сливница, Драгоман и Годеч.

2 коментара и връзки към “Газовата връзка със Сърбия ще минава през Сливница”

  1. asia каза:

    Дано да ни огрее и спреме със тея въглища и сечене на горката гора безцелно. малко и в сливница да се цивилизоваме.

  2. Газови инсталации каза:

    През връзката с Румъния също достигаме до Австрия и Унгария. Тази връзка вероятно ще се ползва предимно от Сърбия, Македония, Хърватска за достъп до каспийски газ. Сърбите може да се верни другари, ама не дотам, че да нямат алтернатива на руския газ. По тази причина преди 2 г. изградиха връзката си с Унгария. Очевидно Сърбия ще се присъедини към очертаващия се към 2016-та регионален пазар на газ, независимо дали ще членува в ЕС или не.


Връзки към тази страница

    Коментирай

    Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!