23-03-2012 | Администратор |

Община Сливница гъмжи от вело-маршрути. Ще Ви представим един от тях. Ще видите карта на маршрута, основни данни, ниво на трудност, забележителности, снимки и др.
Ще го наречем „Веломаршрут „Алдомировско блато“, макар че както ще забележите, включва много повече.

Посока: гр. Сливница-> Алдомировско блато-> Три уши-> Пуклина-> гара Алдомировци-> кв. Слатина-> с. Алдомировци-> гр. Сливница
Ниво на трудност: средно
Дължина на маршрута: 21.7 км
Затворена площ: 16.2 км2
Време (със спирания за снимки): 2 ч. 13 мин.
Средна скорост: 10 км./ч.
Максимална скорост: 66 км./ч.
Минимална надморска височина: 600 м. (начало на маршрута)
Максимална надморска височина: 722 м. (малко след разклона за завод „Пуклина“)
Вижте в Google Maps:

Вижте Веломаршрут: Алдомировско блато на по-голяма карта

За начало на маршрута избираме една от изходните артерии на гр. Сливница – старият път в посока гр. Драгоман.
Още в началото си, едва излязъл от града, павираният път преминава край останките на „Виа Милитарис“. Маршрута се изкачва плавно до достигане на бившата развъдна база. Тук е и най-опасният участък, но не по трудност, а заради няколко неконтролируеми кучета, оставени да охраняват имота. По тази причина, не съветвам да преминавате самостоятелно и да изоставяте последният в групата. Кучетата са доста нападателни към фотографи…
Следва спускане до достигането на разклона за блатото. Живописна местност, отскоро включена към защитените влажни зони на България. Алдомировското блато гъмжеше от живот днес. Жалко, че не разполагам с по-сериозен обектив, с който да снимам водните обитатели. За сметка на тях обаче, се наснимах на хълмовете „Три уши“. Някой друг път ще ви разходя и до военният полигон, тъй като днес там взривяваха снаряди и по моя преценка не му беше времето да се отклонявам.
Маршрута продължава в подножието на обвитите със слава хълмове, край помпената станция, която в момента действа и като водно огледало. Там огромна колония от скачащи жаби, посреща странници на колелета… Тук ще минете под изписаните с камъни в хълмовете букви „1885-1985 Съединение на България“ и орден за храброст.
След помпената станция следва не много сериозно изкачване по черен път, до разклона за варов завод „Пуклина“. Малко след него се достига и максималната надморска височина. Връщаме по добре познатият ни павиран път. При разклона за ж.п. гара Алдомировци, свиваме вдясно. Тук маршрута може да бъде разделен на две части – в случай, че сте уморени, имате избор, да се върнете в Сливница и да поемете по този път в друг ден. Аз обаче имам време, енергия, а и както казах малко преди това, не е добре да преминавате сами през кучетата на развъдната база…
Едно от предимствата на алдомировската гара е, че разполага с питейна вода, течаща от чешма под огромна плачеща върба. Красиво място. Гарата се охранява от няколко кучета (безобидни), един ръководител движение и стрелочничка. Поне толкова успях да видя, докато доливам вода в шишето на велосипеда.
Хващаме в южна посока, към квартал Слатина на с. Алдомировци. Трябва да си падате по хубави къщи и вили – това можете да видите там. Хубавият наклон на пътя, позволява бързо спускане, но за съжаление няколко легнали полицая на пътя намаляват скоростта. Излизаме на разклона преди моста, минаването по който би Ви отвело до по-далечни места на общината. Моят път обаче, свива в посока Сливница. Оттук до края на маршрута пътят е ясен на всички – добре асфалтиран главен път. Пазете се от употребили алкохол водачи и такива без книжка (особено в късните часове на денонощието).
Маршрутът ни свършва в началото на град Сливница. Избраната от мен точка е автобусната спирка пред противопожарната служба на Сливница.

Вижте също:   Интервю с 4-ри деца, носители на титлите Мини-Мис и Мини-Мистър 2011

2 коментара и връзки към “Веломаршрут „Алдомировско блато“”

  1. Сливница каза:

    Браво!

    Кмета да се стяга и да организира вело-походи за децата! Ще им бъде много полезно.

    И една препоръка. Най-добре е началната и крайната точки да бъдат на едно място – в центъра на Сливница. Така и часовете и километрите ще са актуални (започането в единия край на Сливница и завършването в другия са 2-3 километра разлика)…

    Люди

  2. Късно включих GPS-a, и затова маршрута започна от стадиона.
    После батерията свърши… 🙂


Връзки към тази страница

    Коментирай

    Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!