17-06-2011 | Драгомир Ставрев |

Преди близо 2 месеца жителите на Костинброд и Сливница събраха подписка от 2000 души срещу проекта за кариера в областта. Находището е разположено на териториите на гр. Сливница и село Опицвет (община Костинброд) с възложител „Кариери за чакъл и пясък-България” ЕАД.

На 16 юни 2011г. Висшият експертен екологичен съвет в министерството на околната среда и водите обяви своето становище и спря проекта за кариера на няколко стотин метра от карстовите извори, които захранват местните жители с питейна вода. Според експертите преработката на варовици ще застраши питейната вода на околните селища.

В района има и доста голяма зона на „Натура 2000“, в която има две природни местообитания, които също не позволяват да се извършват подобни дейности.

Александър Чакмаков – изпълнителен директор на фирмата-инвеститор заяви, че ще обжалва в съда и ще сезира европейската комисия, ако министър Нона Караджова потвърди негативното становище на експертния съвет.

1 коментар към “Спират проекта за кариера край Сливница и Костинброд”


    Връзки към тази страница

    1. […] като здравият разум излезе победител при намерението на &#822… да направи кариера до водоизточниците на община […]

    Коментирай

    Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!