29-12-2010 | Администратор |

В едно от най-отдалечените кътчета на община Сливница, в едно от най-безлюдните села, група млади хора се заемат да покажат как света може да се промени към едно по-добро място.
Селото е китно и уютно. Почти безлюдно и сред много зеленина. Различните махали са пръснати на няколко хълма. Има красива малка църква, стара чешма с легенда в нея, и смесена гора наблизо.

Познаваме тези хора от представлението с огън в Сливница, на което присъстваха гости от цял свят.

Проектът за който става дума тук, както и самите автори го определят, е създаване на център за изкуство и култура. Името също говори само по себе си – „БългаРАЙя“.

Идеята е, в центъра да се осъществяват:

 • различни работилници, репетиции и импровизации в областите: музика, танц, театър, фотография и други изкуства
 • семинари за биоземеделие (набиращата популярност пермакултура)
 • обучения по метода на сугестопедията (наука, чието начало е свързано с българин – д-р Георги Лозанов)
 • работа с деца, която цели да ги възпита такива, каквито са – уникални креативни същества
 • международен младежки обмен и различни инициативи
 • работилници и обучения за природо-съобразно строителство, зелени технологии и изобретения, ВЕИ
 • семинари и информативни дни за различни идеи и нововъведения
Вижте също:   Амазонките от Свиленград надвиха хандбалния отбор на Сливница

По проекта вече са взели участие доброволци от Финландия, Италия и Германия.

С предоставените по-долу снимки, оставям на Вашето въображение и страст към откривателство, да разберете за кое място става дума. Ако не успеете, след като зимата се отдръпне, лично ще Ви заведем там.

Проектът се развива с подкрепата на Европейска програма „Младежта в действие“ на Европейската комисия, администрирана в България от Национален център „Европейски младежки програми и инициативи”, и не означава, че примерът на тези хора, трябва да остане единствен.

9 коментара и връзки към “Център за култура и изкуство „БългаРАЙя“”

 1. viga каза:

  neka tazi deinost da vurvi po med i maslo i da ima mnogo slunchevi dni,v koito da se spravya sus vsichko prepqtstviq!uspeh i mnogo kusmet!

 2. Албена Василева каза:

  Тези снимки са правени в любимото ми селце Бахалин, от където са мойте корени и много хубави детски спомени. Къщата е точно до сградата която беше магазин и аз като дете /4-5г./ съм влизала и още работеше. Там в този магазин времето беше спряло със стария тезгях, дървения под и всичко от преди сто години, а сега вече след толкова години незная май я реставрираха собствениците. Благодаря лично на всички заети в проекта, че се опитват да съживят българското село независимо, че може и да не са от този район.

 3. Петя Божинова каза:

  Здравей, ще се радвам много да се запознаем и да чуя и запиша повече от историята на мястото! Добре дошла отново там, този път по-голяма и ако искаш да ни бъдеш гост и приятел в центъра! 🙂

 4. ваня каза:

  здравейте!
  и моите корени са от там. баба ми е от там и съм прекарала много хубави мигове на чешмата.ще се радвам да науча повече за проекта и как може да помогнем за развитието и популяризирането му.

 5. Албена Василева каза:

  Ще ми е много приятно да се запознаем и да разкажа това което зная за селото от спомените си и от мойте родители. Също да помогна за вашия проект с каквото мога. Аз имах идея която още е жива да изчистим и приведем в приличен вид черквата в селото, но се надявам това да го направя тази пролет.

 6. Здравейте! Искренно се радвам че има такива млади и ентусиазирани хора и ще ми бъде много приятно да се запозная с тях ,тъй като и аз имам много хубави спомени от детсвото си там-на разкърсие и стария магазин с продавач леля станка(чапи)

 7. ЧУДЕСНА ИДЕЯ!

 8. Петя каза:

  Здравейте на всички които попаднат на тази страница и на онези които са писали. Оставям координати са свръзка с участниците в проекта: тел. : 0886914537 БългарАЙя

 9. Н.Петкова каза:

  Може ли да се наемат косачи.
  Имотът се намира в с. Гургулят.
  Има ли служба за подобни услуги към Общината?


Връзки към тази страница

  Коментирай

  Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!