19-11-2010 | Драгомир Ставрев |

На 18 ноември 2010г., в град Сливница, бе отбелязана 125-тата годишнина от Сръбско-българската война.

В 12,30ч. в местността „Длъгшан“ бе открит кръст-паметника “Новото гробище над Сливница”, издигнат в памет на загиналите български и сръбски войници. Именно оттам Иван Вазов е наблюдавал първите дни на войната и вдъхновен от видяното е написал стихотворението „Новото гробище над Сливница”. Идеята за изграждането на паметника е на сливничанина Светолик Милчич.

По-късно в сградата на общината бе открита изложба с плакати и постери, посветени на Сръбско-българската война, и бяха връчени награди на победителите в ученическите конкурси.

По същото време на градския стадион се проведе мач между отборите на „Сливнишки герой“ и младежкия национален отбор на Гана, който е настоящ световен шампион и първенец на Африка. Срещата завърши при резултат 1:1, след голове на капитана на сливничани Руслан Нацев и Кофи Окиусу за Гана, който се оказа трети братовчед по майчина линия на голмайстора на мъжете на Гана Асамоа Гиан. С това равенство „Героите“ показаха, че не случайно са лидери в Югозападната „В“ група.

Вижте също:   Бойко Борисов с видео от хеликоптер на пътя Сливница-Калотина

В 15,30ч. на площад „Съединение“ бяха възпроизведени сцени от героичните боеве край Сливница. В продължение на 30 минути изстрели и топовни гърмежи отекваха из целия град.

Празникът завърши с тържествена заря-проверка с участието на президента на Република България г-н Георги Първанов. В словото си той обясни, че победата ни във войната е била възможна не само заради това, че след Освобождението е изградена модерна, европейски тип армия, а и защото начело на държавата са стояли истински държавници, лидери, които са носели в себе си най-силното от българското Възраждане и са имали европейската школа и подготовка. „Никак не е случайно, че още в първите мигове на войната начело на армията застава самият княз Александър Батенберг. Тогавашните председатели на правителството и на парламента Петко Каравелов и Стефан Стамболов са сред първите, които дават своя принос за победата, в т.ч. Стамболов, записвайки се в редовете на българската армия“, отбеляза държавният глава. Той заяви, че такова лидерство е необходимо и днес на българската държава – лидери, които няма да се поколебаят да поставят значимото, национално важното над личния интерес.

Вижте също:   Планирано прекъсване на тока за 10-12 август 2021г. - за град Сливница, Гълъбовци и Повалиръж

След официалната церемония, президентът се ръкува с жителите на града, разговаря с тях и раздаде автографи на децата.

Поздравления за кмета на Сливница, г-н Георгиев и екипа му, осигурили вълнуващи преживявания на населението и гостите на община Сливница!!!

Галерия със снимки от тържествата!

13 коментара и връзки към “125 години от Сръбско-българската война”

  1. Jordan каза:

    Драго – снимката на отборите е невероятна! Браво!

  2. Drago каза:

    Мерси 🙂
    Сега изтрих и сенките на фотографите и мисля, че е още по-добра!

  3. Rozalya каза:

    Супер слаба организация!!!!
    Не може военните да ви направят целия празник, уважаеми кмете! Поне един водещ да бяхте наел, че като съдя по общината, не сте много зает

  4. Сливница каза:

    Здравейте Rozalya,

    И аз мисля че няма чак толкова много работа в Община Сливница 🙂

    Нямаше и много журналисти, което ме кара да си мисля, че двойник на президента са ни изпратили, за да отбият номера 🙂 Естествено не очаквам да го потвърди никой!

    Благодаря за мнението,
    Люди

  5. Rozalya каза:

    Здравейте,Люди,
    работа има, НО няма кой да я свърши…
    Медиите ни забравиха, както и цялата общественост…Помни ли някой все още този подвиг?В София хората не знаят с какво е известен градът ни, камо ли във Варна…

  6. Jordan каза:

    Но пък, имаше мач с Гана…

  7. Здравейте Rozalya,

    Не са само „Софиянци“. И ние – жителите на Община Сливница също не правим много за да се помни подвига на българите, защитили съществуването на България в далечната 1885 година.

    Но ако се запитате кой е виновен това да се случи, то отговорът е САМО ЕДИН – ние хората сме си виновни! Това че позволяваме да се краде, това че търпим това или онова, за това сме си виновни ние и никой друг. Не е работа на един човек (в случая Бойко Борисов) да ни „оправи“. Всичко е въпрос на култура, на акъл… Хората сме си прости и мързеливи, и това не се лекува лесно…

    Люди

  8. Anna Ivanova каза:

    Не споменавайте името на Бойко Борисов, който неуважи с присъствието си празника послучай 125 годишнината от Сръбско-
    българската война. А може би и той не е бил на този урок по история и нищо не му говори тази война…

  9. Rozalya каза:

    Люди, вие сте изключително прав.
    Но замислете се как изкуствено се заличават важните събития от паметта на хората.Съгласете се, че ние сме неспособни да разпространим сами празника, след като медийте сами не желаят и не намират за нужно да го отразят.

  10. Сливница каза:

    Здравейте Анна,

    Бойко е „във война“ с Първанов, по една или друга причина. Ето защо когато има възможност, двамата не ходят заедно на едно събитие 🙂

    Розалия, Не се заличават изкуствено дати – просто няма интерес към тях!

    Ето ви пример. Когато видите следните новини:
    – Бойко откри магистрала към морето!
    – Първанов обяви своя политически проект АБВ и обвини ГЕРБ в…
    – Днес се навършват 125 години от Сръбско-българската война…

    Ще се учудите, но хората просто не мислят за войната, историята не им е нужна – те „мислят за бъдещето“. Първите 2 новини биха имали над 5 пъти повече преглеждания!

    А ако имаме „Лотар Матеус изгони Георги…. от тренировка“ – това ще е водеща новина! За съжаление това е нашата култура… ние сами си го правим.

    Преди около месец имах идея да направя ученически конкурс по случай 125 години от Сръбско-българската война, с награди дадени лично от нас (собствениците на сайта). За съжаление не срещнах отзивчивост от Общините Драгоман и Сливница – те просто нямат интерес, нямат желание, а може би дори нямат възможност – нямат свободен човешки ресурс! Не получих отговор на моите мейли, дори и отрицателен!

    Е, така или иначе съм решил да напиша една дълга статия, в която да разкажа какво се е случило преди 125 години. Надявам се да успея до края на годината да започна и да завърша тази статия, за да може всеки желаещ да научи и да знае!

    Може би все пак можем всички заедно да напишем една обща статия, по предварително изработен план… какво ще кажете? Мързи ли ви да поровите в Интернет? 🙂

  11. Rozalya каза:

    Културата, Люди, се диктува.Средностатистическият българин не се различава много от немеца, англичанина или французина, във вкуса си по отношение на програмите, които следи.А именно- риалити. В момента в германия срашен хит е риалитито на един турчин, който предава от колата си, как „кисне“ в задръствания, псуваийки 30 минути…не е много интелигентно, нали?!
    Третата власт, както знаем са медиите.В Холивуд имат една поговорка, „Забравят те медиите- забравят те всички!“
    Искаме или не, те ни образоват.Не си мислете, че забравят подобни дати случайно.Замислете се с колко неща са ни направили горди напоследък…Смачкват самочувствието ни и ни карат да се мислим за по-низши от…всички

  12. Rozalya каза:

    Бих участвала в създаването на подобно нещо.Но само ако виждам,че реализацията си струва и ще достигне до някого. Нека помислим за нещо повече от статия?!

  13. Сливница каза:

    Здравейте Розалия,

    Ще се радвам ако успеете да намерите малко време и да ни пишете по тази тема от нашата форма за контакт: http://slivnitsa.com/contact

    На вашия въпрос – Да, може да не е просто една тема, всичко зависи какви цели поставим и колко хора се съберем да направим „нещо“! Към момента съм доста зает/уморен и не успявам да отделя много време, което е най-голямата спънка пред мен. Но все в зависимост от целите, можем да пренаредим приоритетите си 🙂

    Колегите се надявам да помагат, а не да се ослушват! 🙂


Връзки към тази страница

    Коментирай

    Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!