07-07-2010 | Людмил Ставрев |

Здравейте, драги читатели!

Днес (6 юли 2010) отделих цял ден за Община Сливница като първо присъствах на заседанието на Сливнишкия Общински Съвет, а след това „репортерствах“ по време на митинга (за него ще пиша по-късно днес или утре). Искам да ви разкажа какви са моите лични първи впечатления от нашите управници, които взимат решения. Повече за Общинския съвет на Сливница… Причината да бъда на това заседание бяха слуховете за 2 големи проблема на Сливница – слухове с преместване на роми от София към Сливница, и изграждането на кариера за варовик в близост до водоснабдяващата част на село Опицвет, Община Сливница и град Костинброд, намираща се край село Опицвет.

Начало на заседанието

Заседанието започна в 14.00 часа, както бе обявено. След събранието разбрах, че това е първото заседание, в което председател е г-н Адриан Михайлов (Коалиция ОВРС – обединение за възстановяване и развитие на Сливница). Досегашната председателка на съвета г-жа Маргарита Божкова вече е редови член на съвета (мисля от БСП).

Може би не знаете, но заседанията на Общинския съвет на Сливница са открити и всеки гражданин може да присъства! Залата е голяма – за над 100 души. Намира се на първия етаж, вдясно в дъното на коридора (бил съм там на военни комисии).
В допълнение към свободния вход, заседанията се предават на живо по Интернет на официалния уебсайт на Сливница, и се записват като видео файлове, за да можете да ги прегледате когато имате време. Направете го!

И така, приет бе дневния ред и заседанието започна. Постепенно в залата влизаха все повече хора (жители), които дойдоха да вземат участие в заседанието. Взеха се няколко решения, свързани с нови инвестиции в града. След около 1 час бе направена кратка почивка.

Вижте също:   Пожелайте за Сливница - Изпратено от посетител в Сайта за Сливница

След почивката

След разглеждането на още няколко точки от дневния ред, следваха дебати по въпроса за евентуалното преместване на огромен брой роми (над 3000) в казарми в град Сливница. Тогава започна политически цирк…

Една от политическите партии (няма да споменавам поименно) опита да изкара въпроса политически – че това е предизборна кампания. Техният представител „увери“ нас присъстващите, че няма как да има такова преселване към Сливница. Единствените доказателства, които бяха представени, бяха устни опровержения от 2-3 лица, свързани с политическата партия. Сезиран е и главния прокурор, но за какво точно – така и не разбрах…

Лично аз не останах уверен в това успокоително твърдение. И проблемът е, че този въпрос не зависи пряко от споменатите лица – те няма как да гарантират. Другото ми впечатление беше напрежението, с което същият оратор ни „уверява“, че няма никакъв проблем и няма защо народа да се събира на митинг…

Последваха доста дебати, много страсти, чуха се много реплики, дуплики и какво ли още не… Имаше стойки, напускания на залата… (Не знам така ли е винаги? Приличаше на театър/цирк, който можем да гледаме безплатно…).

Кметът на Община Сливница, г-н Георги Георгиев, също се изказа на няколко пъти. Като цяло той бе за превантивни мерки и ще изпрати официални запитвания/декларации към правителството, президента и който още е нужно!

Вижте също:   Велосъстезание по повод "Европейска седмица на мобилността" 2014

Последваха и няколко външни изказвания – на жители на Община Сливница. Не познавам хората, които се изказаха, но те се представиха като собственика (или наемателя) на хотела в Сливница и бившия заместник кмет Кирил Кирилов. Мненията бяха почти противоположни, като всеки изказа своето.

Като резултат от всички тези дебати, болшинството съветници се обединиха над идеята да се приеме декларация, с приблизително следния текст:

Община Сливница не желае да приема преселници на своята територия, поради най-простата причина – липсата на работни места в общината.

Вече минаваше 17.00 часа. Изпуснах самия край на сесията, когато е гласувана горната декларация. Вече се готвех за предстоящия митинг, за който ще разкажа в следващия репортаж (днес или утре).

Посещавайте заседанията на Общинския съвет! Те са открити за граждани! Така ще можете да се запознаете с управниците, да прецените кой върши добра работа, ще можете да изложите исканията си… ще ви бъде обърнато внимание!

И накрая моите лични изводи…

 • Изглежда няма (много) експерти в Общинския съвет и това е причината при обсъждане на определени точки от дневния ред, да се дискутират неща, които са неясни за съветниците. Това им пречи да вземат качествени решения в полза на Сливница.
 • Политическите гласувания (цяла партия гласува единодушно) са може би следствие на предния проблем. Когато някой не разбира за какво се говори, просто гласува както гласува партията. Това е погрешно, защото се пропускат плюсове и минуси по всяка гласувана точка и оценката „В ПОЛЗА“ или „ВЪВ ВРЕДА“ на Сливница е неправилна!
 • Не всички съветници се изказват – просто има съветници без мнение… (дано да е само за това заседание)
 • Предложенията за гласувания в дневния ред се дават под формата на „Докладни“. Тези докладни са недомислени или по-точно формулирани неправилно. Ако тези предложения са достъпни за преглед от всички граждани и всеки гражданин може да изкаже своето мнение, то тогава тези неточни формулировки ще се изчиствят съвсем лесно! Най-лесно това би се осъществило в Интернет сайта на Община Сливница – под формата на коментари.
Вижте също:   Авджия от ЛРС “Сокол” гръмна близо 300 килограмов глиган

Лично за мен, населението трябва да има готовност за протест, да бъдем подготвени и да се обединим около нашите каузи!

Днес на заседанието присъстваха доста хора… Затова ще е добре да се чуят и вашите мнения. Вие читателю, имате ли мнение? А ЗАЩО?

8 коментара и връзки към “Един ден с Общинския съвет на Сливница”

 1. urko каза:

  Какви цигани, какви пет лева!? Невиждате ли, че общината пропада с всеки изминат ден! Бившия замистникна кмета Киро Кирилов преседя и проспа повече от година и гозапомнихме с празнословие и хвалби, този човек един лев неедокарал в общинатаи неговия принос е НУЛА. Тъпи ограничен селянин безобразование, обачелъже като за световно.Новия председател на Общинския съвет Ани също необразован и ограничен човек и всички те в копанията и под влианието на М. Василев -тоя пък няма и средно образование.И така за да прикрият собственатаси безпомощност и тъпотатези тримцата седнали и измислили „циганската опасност“ (вече боклука го няма, а идат избори. При това положение и объркания кмет общината може и дане оцелее много дълго. Предлагам всеки, който се срамува от тезисъветници (или там какви са)да го каже на висок глас,а тези дето не се срамуват дасе запознаят с тях и да започнат дасе срамуват. Иначе ни очакват още 4 безплодни години жалко съществуване!!!! Събудете се сливниани и прогонете татарската напас!

 2. kareliahome каза:

  Защо са тези злобни коментари от урко по адрес на новия прецедател? не е нито прост нито тъп а освен това е изключителен любовник и повечето жени от района го знаят.сигурно мъжете затова го мразят – и колата му кола Мерцедес и бизнеса му бизнес и жената му млада и руса и костюма му седи като на манекен…. да не говорим за слънчевите очила. а повечето мъже в сливница са неудачници и комплексари с лъскави анцузи и маратонки „адибас“ Не знам със сигурнст дали е татарин но знам че ще успее на следващите избори защото си гони целите вместо да виси по кръчмите и да злобее.. поправете ме ако греша

 3. kareliahome каза:

  урко от планетата на маймуните ли ?

 4. Кирилов каза:

  kareliahome- нещо си се убъркал/а/ ако си мислиш че е голем любовник щото ходи с женени и изневерява на дебелата си беззъба,чернокоса жена много грешиш и по отношение на бизнеса там се карат с брат му и снаха му като циганите. Е и не можем всички да сме дупелизци и корумпирани като него иначе и ние щяхме да имаме бизнес, който да препишем на името на брат си щото ни е страх да не си загубим длъжността митничар.
  Боже, боже като прибра грешните защо не прибереш и смешните. Ако това е лицето на Сливница от което трябва да взимаме пример- мерси.Къде са ценостите ви бе хора.

 5. Кирилов каза:

  Питайте го Татарина как сечеше дърва и разни други дейности изпълняваше и пари даваше на вилата на генерала та да го направи митничар.Ама вие не сте го правили щото сте висели по кръчмите и за това сега завиждате. ХА,ХА…..

 6. Кирилов каза:

  Манипулират ви с разни измишльотини от сорта – Аз да кажа че сестра ти е к…,а ти после иди доказвай, че немаш сестра. Същото беше и с боклука. Рижиьо има богата фантазия и ще измисля още подобни лъжи.Събрали се Рижиьо,Хиликоптеро,митничаро и тъпото от летището, какво друго да измислят, ама като има такива дето верват така ще е.

 7. kareliahome каза:

  към Кирилов
  Защо толкова го мразите този Татарин ? Аз мисля ,че не е глупав и наистина иска да се докаже като общественик в полза на града. Относно жена му – тя си е виновна ,че е предпочела да си седи в къщи и да не се развива като личност и да работи и спечели пари за нови зъби.Така е – тарикатлъка винаги излиза скъпо.. но балдъзата си я бива, ти как мислиш


Връзки към тази страница

 1. […] същия ден (от 14.00 часа) на заседанието на Общинския съвет на Община Сливница присъстваха множество граждани, силно обезпокоени от […]

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!