28-02-2010 | Администратор |

На 19 февруари 2010г. се навършиха 137 години от гибелта на един от най-великите българи – Васил Левски. Почит към него и делото, за което се бори и загина, се отдаде в Читалище „Съзнание” – Сливница.

Годишнината от гибелта на Апостола започна с минута мълчание, а след това талантливи деца от СОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Сливница участвуваха във възпоменателното честване. Вторите класове с класни ръководители Светлана Павлова, Симона Григорова и Жана Иванова представиха музикално-поетично слово за Апостола. Класа на Албена Златанова бе подготвил драматизация на случка от живота на Левски, а ІVа клас изпълни авторска песен на класната си ръководителка Оля Петрова, посветена на Васил Левски. Домакините от Читалище „Съзнание” почерпиха всички участници и гости.

За всички присъстващи 19 февруари бе един специален ден – един от дните, в които ние българите се обединяваме и повярваме, че сме достоен народ, потомци на велики личности като Апостола на свободата – Васил Левски! На този ден трябва да се спрем поне за малко и да си припомним, кои сме ние, за какво се борим и кои са важните неща в живота. За какво са дали живота си нашите деди и дали сме достойни да бъдем техни наследници. Ето няколко негови знаменателни мисли:

„Всичко се състои в нашите задружни сили.“
„Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република“.“
„Ако спечеля, печеля за цял народ — ако загубя, губя само мене си.“
„За Отечеството работя, байо! Кажи ти мойте и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно.“

Още негови мисли: http://bg.wikiquote.org/wiki/Васил_Левски

Вижте също:   VI-ти Европейски фестивал на пътуващия театър - програма

По материали на инж. Йоланда Младенова
Секретар на Читалище „Съзнание” – гр. Сливница
Редактор: Людмил Ставрев

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!