15-11-2009 | Людмил Ставрев |

Залесяване на Драгоманското блато и Чепън планинаНа 14 ноември 2009г. се проведе акция по залесяване в района на блатото в гр. Драгоман. Акцията бе организирана от фондация ЕкоОбщност и Сдружение за дива природа – Балкани. Над 60 души взеха участие, които пристигнаха от София с осигурения автобус и с лични коли.

Събрахме се пред сградата на сдружение за дива природа Балкани. Андрей Ралев, представител на сдружението, разказа за историята на блатото край Драгоман и за дейността на сдружението за дива природа Балкани в последните няколко години. След това разгледахме новата сграда на сдружението, разполагаща с голяма зала за конференции и срещи, и една по-малка стая – за офис. Сградата се отоплява с пресовани биопелети от дърво, а в бъдеще – от тръстикови пелети, които са възобновяем източник!

Вижте също:   Да възстановим гората!

И така… потеглихме към блатото и планината Чепън. След няколко минути пътуване пристигнахме на указаното място и изчакахме всички да се съберем. След това разпределихме лопати, мотики и мечове за залесяване. Разпределихме жълъди и фиданки и се разделихме на 2 групи – първата около блатото, а втората (по-голямата) – в Чепън планина. За около 2-3 часа засадихме 3 вида растения – космат дъб, върбови фиданки и тополи.

Драгоманското блато, снимано от Чепън планинаНашата група от Сливница засади между 5 и 7 шепи жълъди, с което дадохме своя принос като всички други доброволци. Направихме снимки, разходиме се и се забавлявахме. Въздухът сякаш е по-добър от Сливнишкия, а наличието на влажна зона привлича различни животински видове. В следващите дни или седмици ще направим по-подробен репортаж за Драгоманското блато и ще опишем по-подробно за наличните растителни и животински видове, и дейността на сдружението за дива природа Балкани.

Вижте също:   Коронавирусът Covid-19 (2019-nCov) - предпазване и защита, статистика... Всичко за вируса! (обновена)

Следващата година се очаква да има още такива акции край блатото на Драгоман. Ако имате желание и вие да участвате, следете новините през идната пролет на 2010 година и пригответе по една права лопата на човек.

Сдружение за дива природа „Балкани“ e организация с нестопанска цел, работеща в обществена полза. Основните цели на Сдружението са проучването, опазването и възстановяването на флората и фауната в природните екосистеми, съхранението им за бъдещото поколение и популяризиране на проблемите на природозащитата сред широката общественост.

Прилагаме огромна снимкова галерия:

Още снимки от другата фото-камера:

1 коментар към “Акция по залесяване в Драгоманското блато – ноември 2009 – фоторепортаж”


    Връзки към тази страница

    1. […] от Сливница. Малко след участието на нашия екип в залесяването край Драгоманското блато (ноември 2009), минахме да проверим какво сме постигнали заедно с […]

    Коментирай

    Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!