12-04-2009 | Людмил Ставрев |

На 11 април 2009г. бе проведена акция по залесяване на изгорялата част от гората в Сливница край „Дурин дол“. Инициативата бе на фондация „ЕкоОбщност“, осигурила около 40 доброволци екоактивисти от София и страната. В организацията се включи и община Сливница, осигурила лопати и мотики за доброволците, както и превоз с автобус от и до София.

Вечерта на същият ден намерих тази мисъл, която най-вероятно е напълно вярна:

Ако не се погрижите за природата – тя ще се погрижи за вас.

Началото на акцията в гората на Сливница

Около 10 часа на слънчевия 11 април 2009г. автобусът с доброволци пристигна пред сградата на общината, за да натовари оръдията на труда. Няколко минути след това автобусът отпътува към гората край „Дурин дол“ и всички тръгнаха да изкачват височината. Около 10.30 ч. е направена първата копка, която самият аз изпуснах, но се присъединих няколко минути по-късно.

В началото присъстваха кметът на града и няколко представители на политически партии. Кметът си тръгна почти веднага (разминахме се на 50 метра от работното място, по време на моето пристигане). По думите на очевидци, представителите на политическите партии също са тръгнали малко по-късно, но това не мога да потвърдя лично.

Нашият екип, в 3 членен състав, се установи по левият фланг и започна 2-3 нови колони с дупки. Останалите доброволци също се разгърнаха и направиха още няколко колони вляво от нас. Имахме много желание (всички участници) и доста сили в началото. Поради спецификата на местността, копаенето с мотика бе по-трудно от копаенето с лопата. Хубаво е, че отнякъде се появиха и 1-2 броя търнокопа (кирки), с които се получаваха по-качествени и по-дълбоки дупки в каменистата почва. След около 1 час от нашето пристигане, към нашата групичка се присъедини още един доброволец от Сливница, а след още 20-ина минути и още един сливничанин. Разделихме се на 2 екипа – вече поуморените от копаене започнахме да засаждаме дръвчетата, а новите ни смениха на лопатата и мотиката.

Вижте също:   Асфалтиране на улици в град Сливница

Към доброволците се присъединиха и ученици на професоналната гимназия по транспорт “Никола Йонков Вапцаров” Сливница, предвождани от своята директорка Лидия Франк. Поздравления!

След около 2-3 часа от началото, бяхме вече с оредял състав и останахме само 10-ина (или може би максимум 15-ина) представители на Сливница и основната маса бяха активистите на ЕкоОбщност. Благодарим ви момичета и момчета! Това определено не говори добре за нашите съграждани от Сливница, но все пак не е редно да се сърдим на тези, които си тръгнаха – те все пак засадиха по някое дръвче, изкопаха дупки… Може би не е имало гласност и липсата на добър начин за известяване на съгражданите ни за тази акция е причината за толкова малкото „домакини“…

Кратък отдих и обратно на работа

Запознахме се с много нови млади хора и работихме в екип с тях. Около 14 часа взехме кратка почивка и след това вече доста поуморени продължихме със залесяването. Горските от Сливница докарваха в кофи дръвчета, за да имаме „фиданки“ за посаждане. Към 15.30 започна да се вижда края на „работния“ ден и всички започнаха да се прибират в базовия лагер, с дрехите и раниците. Малко след това всички тръгнахме надолу по склона, всеки носещ каквото може – лопати, мотики, пластмасови шишета и други отпадъчни материали.

Вижте също:   Обществена дискусия: Как можем да направим дупките в Община Сливница да изчезнат?

Благодарихме на доброволците за извършената работа и потеглихме към домовете си, а те останаха да чакат автобуса, който да ги закара в София…

Резултатът

По първоначални данни сме залесили общо между 1000 и 2000 дръвчета, от които не е сигурно колко ще се прихванат. Все пак каквото можахме направихме. След години ще се види какво сме успели и какво не.

Благодарности от нашия редакционен екип

Искаме да благодарим сърдечно на ЕкоОбщност, в частност Александра Георгиева, за отличната организация на мероприятието. Фондация „ЕкоОбщност” е българска организация с нестопанска цел регистрирана през ноември 2003 г. „ЕкоОбщност” осъществява обществено-полезна дейност. Основна цел е да подпомага развитието на гражданското общество в България, като насърчава местните общности да ползват и съхраняват отговорно своите културни и природни ресурси.

Също така поздравления и благодарности на всички доброволци от цяла България, дошли да помогнат в залесяването на нашата гора! Благодарим на всички граждани на Сливница, дошли да направят няколко копки и да дадат своя принос в това добро дело. Специални благорадности на по-възрастните хора от Сливница, които дойдоха да копаят рамо до рамо с нас – младите жители, въпреки видимо напредналата си възраст. Да си го кажем по шопски – Евала!

Вижте също:   Воден теч по пътя към оня свят в Сливница

Благодарим поименно на 3 млади момичета – Александра, Диана и Деси, които работиха заедно с нашия редакционен екип в малки групички (екипи). Благодарим ви момичета!

Благодарим и на общинарите, включили се и помогнали в организацията на акцията по залесяването. Макар и рядко, случват се и хубави дела в Сливница!

За край на тази статия публикувам друга мисъл, която се надявам повече хора да осъзнаят.

По-добре да имаш 1% от усилията на 100 души, отколко 100% от усилията на 1 човек.

(Рокфелер)

Ако имате коментари, предложения и препоръки, или пък намирате пропуски в нашия репортаж, ще се радваме да ги изразите, за да ги поправим. Очаквайте скоро и галерия със снимки и видео от акцията!

7 коментара и връзки към “Акция по залесяване на гората в Сливница”

 1. Сливница каза:

  Лично се изненадах положително от мащабът на инициативата, и от фактът, че толкова много млади хора се включиха.
  Със сигурност горското стопанство ще дозалеси пропуските, но това, което бе направено вчера, заслужава своите Благодаря! и Браво!

 2. Радослав Иванов каза:

  нулата след единицата = 10 пъти повече (рекламана реплика на Мтел, но и Рокфелер го е знаел)


Връзки към тази страница

 1. […] от София и страната. Още за акцията в новината за “Залесяване на гората в Сливница – хронология на един […]

 2. […] акцията по залесяване на гората край Сливница на 11 април 2009г. от доброволци на ЕкоОбщност, нашият […]

 3. […] “ЕкоОбщност”. Още за акцията в новината за “Залесяване на гората в Сливница – хронология на един […]

 4. […] възстановим гората! Акция по залесяване на гората в Сливница Залесяване на гората в Сливница – април 2009 /галерия/ […]

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!