03-04-2009 | Администратор |

На 27 март 2009г. в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ град Сливница се проведе шахматен сеанс на местния шахматист Людмил Ставрев с деца и ученици от община Сливница. Участие взеха общо 37 деца и младежи, малка част от които имаха възможността да изиграят по 2 партии с шахматиста. Имаше 5 деца ученици от село Алдомировци и един представител от град Драгоман (!). Такъв сеанс не е провеждан досега в Сливнишка и Драгоманска общини и това бе един допълнителен стимул за младите. ВИП гости отсъстваха, поради малкото време за организация на сеанса и така сеанса бе изцяло детски празник. Имаше награди за почти всички…

Шахматен сеанс в Сливница (2009) – хронология

Броят на игралните дъски бе точно 35. Имаше още желаещи да участват в сеанса, но местата бяха ограничени от броя на наличните шахове (35 на брой), предоставени от местния шахматен клуб „Сливнишки герой“ Сливница. Така над 20 младежи не успяха да се включат в сеанса и да премерят сили с Людмил Ставрев. Две деца се включиха допълнително като резерви, заменяйки първите две деца, които завършиха своите партии. Следващите завършили имаха възможността да изиграят по още една партия с шахматиста.

Шахматните битки започнаха малко след 13.15ч. и продължиха над 2 часа и половина. Най-силно се представиха 3 от младите дами (голяма и приятна изненада!) и 2 момчета, който оказаха силна съпротива. В такива партии емоциите понякога надвиват уменията, и няколко деца не издържаха на напрежението и допуснаха груби грешки.
Три (3) момичета – Маргарита Николова Василева и Маргарита Свиленова Свиленова от град Сливница, и Силвана Петрова от село Алдомировци играха доста прилично, почти като шахматистки. Те завързаха сериозни битки и единствено огромното напрежение попречи и трите да завършат поне наравно. Едната Маргарита допусна груба грешка и напусна победена, но другата Маргарита завърши наравно и получи най-голямата награда – шахматен комплект, сгъваем шах, книжка и DVD диск. Интересно е да се отбележи, че Силвана отказа предложение за реми и няколко хода по-късно бе принудена да се предаде. Все пак специални поздравления за нея и желанието за победа.

Вижте също:   Миньор Перник спечели детския турнир в Сливница за купа Минерал 2000

Две момчета също завързаха сложни битки и само липсата на опит не им позволи да запишат и двамата поне равенство. Единият загуби незаслужено, вследствие на груба грешка, а другият завърши наравно. Браво на тези момчета!

В края на сеанса умората си каза думата и няколко деца получиха предложения за реми. Повечето предложения бяха приети, но все пак имаше и няколко отказани, както вече споменахме. Людмил Ставрев не допусна загуба и спечели между 33 и 36 партии, като допусна около 5-6 равенства. Точният резултат е наизвестен, поради изиграването на няколко партии с някои от участниците. Около 16ч. сеанса завърши и всички деца се разотидоха – някой вкъщи, други на тренировка по футбол или хандбал… Така този ден се превърна в спортен празник за някой от децата.

Наградите

Награди получиха почти всички участници. Наградите бяха осигурени от първия български шахматен сайт ChessFish.com, който тази година чества 3-тата си годишнина. Най-големите награди бяха шахматни комплекти (шах фигури и шахматно табло от картон) и сгъваеми шахчета, с които може да се играе навсякъде – във влак, автобус, в училище… Сред по-малките награди бяха голям брой списания „Шах в училище“, подарени от директора на ШК „Левски“ Николай Тодоров. И като поощрителни награди бяха подарени над 10 броя DVD дискове в шахматен софтуер, които да дадат първите стъпки на младите в шахматната игра и да им помогнат да усъвършенстват играта си.

Вижте също:   Застрашителен ръст на зараза с Covid-19 в Европа, без нови случаи в Ухан!

Идея и организация

Идеята за сеанса дойде след сеанса за Световен рекорд на гросмайстор Кирил Георгиев. Припомняме че той игра срещу 360 души и спечели срещу 280 от тях.

Сеанса в Сливнишкото гимназиално училище бе организиран от екипа администратори на първия български шахматен сайт ChessFish.comЛюдмил Ставрев и Йордан Йорданов. Благодарим на г-жа Соня Захариева, директор на СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ Сливница, която ни отдели малко (но достатъчно) време, въпреки проверката от министерството. Специални благодарности за главния организатор в началното и средното училище – г-жа Красимира Димитрова, заместник директор на СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ Сливница. Тя бе изненадана от огромния брой желаещи да участват, но не и ние 🙂 Благодарим на учителите по физическо възпитание Розина Стоянова и Александър Спасов от Сливнишкото училище, които също спомогнаха за записването на желаещите.

Благодарности за бързата организация от Емилия Любомирова, учител по физкултура и спорт в ОУ „Иван Вазов“ с. Алдомировци, отделила над 5 часа от почивния си ден, за да докара с личния си автомобил желаещите ученици от село Алдомировци.

Вижте също:   Съединението прави силата

Още веднъж благодарности на Николай Тодоров, директор на ШК „Левски“, предоставил безвъздмездно всички шахматни списания.

Какво следва в шахмата в Сливница…

Очаквайте скоро голяма снимкова галерия и видео от сеанса по шах…

За вече запалените млади шахматисти, с радост съобщаваме че ще имат възможност да играят на поне още 2 турнира през тази пролет. На 18 април 2009г. в кафе Фантазия ще се проведе шахматен турнир по ускорен шахмат, традиционно всяка година в деня преди Великден.

Следващият турнир все още се уточнява, но се очаква да бъде на 23 или 24 май 2009. Това ще бъде градско първенство по шах в Сливница (община Сливница).

За повече подробности следете сайта на Шахматния клуб в Сливница.

1 коментар към “Шахматен сеанс за деца в Сливница”


    Връзки към тази страница

    1. […] колежки. Преди 1 година (на 27 март 2009г.) бе проведен първия шахматен сеанс за деца в Община Сливница. Тогава участие взеха общо 37 деца, сред тях няколко […]

    Коментирай

    Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!