06-03-2020 | Администратор |

Коронавирусът Covid-19 (2019-nCov) със стряскаща статистика в Европа – над 10 хиляди души са заразени в Европа и всеки ден се очаква да се регистрират над 1000 нови случаи! В Света вече са регистрирани над 100 хиляди случаи в около 100 страни, а се очаква за няколко седмици този брой да се удвои!

Уважаеми читатели, целта на настоящата новина е да ви информира, а не да ви паникьосва. Мислете трезво и спазвайте дисциплина, така ще имате по-добри шансове за защита от вируса! Дори да се заразите, ако сте дисциплинирани, ще имате възможност да се излекувате напълно, без болничен престой.

Тъй като корона вирусът вече е заразил хиляди хора в Европа, а движението на хора в Европа и САЩ е една от големите свободи, очакванията са правителствата да не успеят да удържат епидемията и да се надяват на топлите сезони (пролетта/лятото) да урегулират разпространението по естествен път. Дали това ще се случи така, не е ясно, защото вирусът е нов и непознат!

Едно обаче е ясно – в България сезонния зимен грип тип Б зарази толкова много хора през март 2020г., че някои болници достигнаха лимита на отделенията си (поне това показва статистиката), а в България все още не е регистриран пациент с коронаворус! Дори не трябва да си представяме къде ще се лекуваме, кой ще ни лекува (личния лекар няма такива възможности и не е защитен от зараза с коронавируса) и как ще ни лекува (дезинфектанти, противовирусни лекарства и маски почти няма в аптечната мрежа), ако плъзне такава епидемия с още един вирус… Ето защо не трябва да разчитаме на правителството или здравните служители да ни лекуват, по-важно е да предотвратим разпространението и да се предпазваме от заразяване.

Вижте също:   Героя бие вкъщи. Водачът "Пирин" (ГД) се издъни

Статистика за коронавируса Covid-19 (2019), през 2020 година!

Можете да следите статистика за коронавируса Covid-19 (2019) и броя/местоположението на регистрираните нови хора през 2020 година от следните сайтове:

Към днешна дата над 100 хиляди души са регистрирани официално с вируса, но е възможно още няколко хиляди да не са изследвани изобщо. Китай е най-засегнатата страна като статистика, с общо над 80 хиляди регистрирани случаи, но така също над 53 хиляди души вече са успешно излекувани. За съжаление заради вируса са починали над 3000 души в Китай до момемнта.

Разпространението в Европа започна едва в средата на февруари (около 3-4 седмици) от северна Италия (Ломбардия), когато от един потвърден и може би 1-3 непотвърдени случаи на вируса, стигнахме днес (3-4 седмици по-късно) до 10 хиляди заразени в Европа и набираща скорост в САЩ (също свързана с началото на епидемията в северна Италия). Ако предаването на болестта се запази със същите темпове, само за месец може да се очакват няколко стотици хиляди заразени в Европа и САЩ и може би до милион заразени през месеци Април и Май 2020.

Вижте също:   Еконт вече с офис и в град Сливница

Предпазване от коронавируса Covid-19 (2019)

Вече описахме най-важните правила за предпазване и защита от коронавируса Covid-19 (2019), но те не дават 100% защита, нито дори се приближават до този процент!

Важно е да знаете, за да се предпазите от заразяване и да предпазите околните (напр. вашето семейство и близки)!

  • Избягвайте контакт с големи групи (може все един човек да е болен). Избягвайте контакти в хора, пътували наскоро в Европа. Избягвайте пътуване в Европа, когато не е напълно наложително!
  • Ако сте здрави и не сте в контакт с потенциално заразен човек, няма смисъл да носите маска, защото тя попива вируса и когато я докоснете, вируса се пренася върху ръката ви! Ако се случи това – веднага измийте ръцете си, след като свалите и изхвърлите използваната маска (тя обикновено е за еднократна употреба).
  • Ако се заразите с коронавирус или имате съмнения за заразяване – полезно е да носите маска, с цел да предпазите останалите от заразяване! Т.е. носете маска, когато се налага да преминете през затворено пространство – ползвано от други здрави хора, или на окрито – при концентрация на хора. След сваляне на маската си измийте ръцете със сапун и използвайте дезинфектант (напр. на спиртна основа) периодично.
  • Когато пипате предмети в обществени места (напр. врата на сграда, врата на офис, държите се в градския транспорт, банкомат, и много други примери), добре е при първа възможност да се измиете със сапун или да ползвате дезинфектант. Дори да не го направите, трябва да внимавате къде се подпипквате… – носа, устата и очите са най-директния начин за заразяване, но предаването на вирус от ръката на дреха, а след това предаването от дрехата към ръката и към лицето е друг път за заразяване. Ето защо 100% защита няма и трябва да разчитате на съвестта на болните, на вашите предприети мерки и на достатъчно късмет!
Вижте също:   5 дни на морето - Бригада за Околната среда 2010 в Шабла

Това са само кратки примери за предпазване и защита. Повече ще намерите в предната статия за коронавируса 2019: предпазване и защита от коронавируса Covid-19. Предната статия ще бъде допълвана периодично с полезни съвети.

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!