13-01-2019 | Администратор |

Един от най-добрите български покер играчи продължава да покорява нови върхове в картите.

Огнян Димов е само на 30 г., но вече има натрупан близо 10-годишен опит на покер масата, както и няколко милиона в печалби. Подобно на повечето си колеги, българинът започва да се учи и да тренира във виртуалните зали, докато не се усъвършенства достатъчно, за да започне да посещава и турнири на живо. Към момента той е също толкова успешен както онлайн, така и офлайн.

Преди броени дни Димов записа поредния си успех в SCOOP (Пролетен шампионат по онлайн покер). Той се провежда ежегодно през месец май, а гарантираните награди са на невероятната стойност от над $75 милиона. Огромният награден фонд се дължи и на значителния интерес на участниците, тъй като в отделните събития на шампионата се включват хиляди покер играчи. В един от турнирите, в които участва и българинът от Велико Търново, се събраха 133-ма играчи. Това събитие беше от т.нар. серия High Roller – т.е. игра на високи залози, за която входната такса бе $10,300. Огнян успя да достигне до четвъртото място, което му осигури десеторна печалба на стойност $133 хиляди.

Димов седна на масата на още няколко събития в шампионата, което му донесе още победи, макар и по-малки по размер.

Вижте също:   Шахматен сеанс на ГМ Кирил Георгиев в Сливница (2011) - 1 загуба, 4 равни и 25 победи

Ежегодно турнирът се радва на голям интерес и посещаемост от българските покер играчи. Само през първата седмица от шампионата общо 7 наши сънародници достигнаха до финални маси, макар и да не успяха да запишат първо място.

Едва няколко дни по-рано Огнян завоюва първото място на друг High Roller турнир, този път от серията HRC Daily Cooldown, което му донесе паричната печалба от $37 хиляди.

До момента за тази година търновецът явно е заложил повече на играта в онлайн залите, но очакваме скоро да го видим на някой от големите предстоящи живи турнири.

Играчът постигна изключителен успех през изминалата година с участието си в Европейския покер тур в Барселона. Огнян не само достигна до финалната маса на основното събитие, но и се нареди в челната тройка на победителите. Бронзът му донесе уникалната печалба от над $800 хиляди. На косъм бе и да постигне легендарния резултат от две първи места на два ЕПТ турнира, тъй като през 2015 г. триумфира на издание на турнира в Довил, Франция.

В дългогодишната история на серията европейски турнири само един покер играч е успявал да завоюва две титли и това е британската журналистка Виктория Мичъл.

Вижте също:   Програма на волейболната суперлига за сезон 2014/2015

Макар да се размина с това постижение, Огнян все пак постигна доста впечатляващ резултат, който затвърди позицията му сред най-добрите и най-успешни български покер играчи.

През изминалата 2018 г. той достигна до още един връх в професионалната си кариера, като спечели „Златна гривна“ от Световните серии по покер (World Series of Poker). Това е един от най-големите и престижни турнири в цял свят, който се провежда още от миналия век в Лас Вегас.

Емблематичният приз „Златна гривна“ се присъжда за първо място на някой от стотиците серии турнири, в които се състои WSOP и е мечтана титла за всеки покер играч.

Това бе първата „Златна гривна“ за Огнян Димов и една от първите въобще за българския покер. До момента престижното признание са успели да завоюват единствено гросмайсторът по шах Иво Донев още през 2000 г.,  Ник Живков през 2012 г. и Симеон Найденов през 2013 г. Страхотната игра на Димов му донесе и паричната печалба от близо $380 хиляди.

Към момента в актива си от участия в живи турнири Огнян Димов има натрупани почти 2 и половина милиона долара. Официална статистика относно онлайн печалбите не е налична, но със сигурност е не по-малко впечатляваща. Именно победата във Франция е дебютът за Огнян в големите суми, а той признава, че часовете подготовка онлайн най-накрая са дали своя резултат.

Вижте също:   Център за култура и изкуство "БългаРАЙя"

Едва за по-малко от 5 години той успява да покори значими върхове в професионалната си кариера и да получи международно признание. Към момента Димов се нарежда в челните класации на най-добрите българи в покера и е на трето място по обща сума печалби на живо.

Очакваме да видим кои ще са следващите спирки за Огнян в световната карта на покер събитията и дали ще успее да подобри досегашните си постижения.

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!