13-09-2017 | Администратор |

След дълго чакане в продължение на няколко години, агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) стартира обществени поръчки за модернизация на път Калотина-Драгоман-Сливница-София. Обществените поръчки са две, за два участъка от пътя:

  • Калотина-Драгоман – „Модернизация на път І-8 Калотина – Софийски околовръстен път от км 1+000 до км 15+500 и етапна връзка“. Това е участъкът след ГКПП „Калотина“ до пътния възел при Драгоман. Общата му дължина е 14,5 км.

Стойността на проекта е около 141 млн. лв. без ДДС, като част от средствата са осигурени от Механизма „Свързана Европа“, а останалото – от републиканския бюджет. Срокът за изпълнение на поръчката е 852 дни (по-малко от 2 години и половина).

Модернизацията представлява уширение на съществуващият път, в отделни участъци ще бъдат подобрени геометричните му елементи (изправяне на завои) за постигане на проектна скорост от 100 км/ч. Ще бъдат изградени по 3 ленти в посока –  две ленти за движение и аварийна лента. При км 12+520 ще бъде изграден вход-изход от първокласния път към интермодален терминал Драгоман. Ще бъдат изградени 10 големи съоръжения, две от които са при пътните възли „Калотина“ и „Драгоман“.

Вижте също:   Представяне на книгата "Злопатници" от Георги Белев

Оферти се подават до 13 ноември 2017.

  • Драгоман-Сливница (до пътен възел Храбърско) – „Изготвяне на технически проект и строителство на проект: Модернизация на път І-8 Калотина – п. в. „Храбърско“ от км 15+500 до км 32+447,20 и етапни връзки“. Това е участъкът между Драгоман и Сливница, с дължина 16,98 км.

Стойността на проекта е 117 млн. лв. без ДДС. Финансирането е от републиканския бюджет. Срокът за изпълнение на поръчката е 910 календарни дни (по-малко от 3 години).

Модернизацията представлява уширение на съществуващия път до габарит 27 м, с което двулентовият първокласен път ще стане четирилентов. В отделни участъци ще се подобрят геометричните му елементи с цел достигане на проектна скорост от 110 км/ч.

Оферти се подават до 16 ноември 2017.

Пътят Сливница-София (настоящият п.в. Храбърско – Софийски околовръстен път, край Божурище)

Участъкът между община Сливница (конкретно пътен възел Храбърско) и столицата София не се предвижда да бъде модернизиран. Вместо това се очаква да се изгради нова отсечка, която да свръзва пътен възел Храбърско със Софийски околовръстен път (с продължение към Северната скоростна тангента в София). Засега няма данни тази отсечка да бъде магистрала, но е напълно възможно да се направи с по 2 ленти в една посока и аварийна лента!

Вижте също:   Общински съветници в Сливница (Местни избори 2019)

Пътят ще се свърже с пътен възел на софийски околовръстен път, който да осигури директна връзка между пътят Калотина-София и Северната тангента в София, с което транзитния трафик ще преминава транзитно през София.

Да се надяваме старият път между п.в. Храбърско и София, преминаващ покрай Божурище, да бъде ремонтиран на места, където са се образували пропадания на пътното платно следствие на теглото на тировете, които преминават ежедневно. Пътят не е ремонтиран в продължение на над 10 години, но все пак няма нищо вечно и е време да се осигури безопасност на движението – с ремонт или с поставяне на знаци за „неравности на пътя“… Но засега няма такива планове…

Автомагистрала Калотина-София

Автомагистрала Калотина-София изглежда няма да бъде направена в близките 10-20-30 години. Проектните стойности на скоростта и липсата на аварийна лента през целия участък ще отложат превръщането на пътя в магистрала за десетки години напред във времето…

Вижте също:   Невероятно огнено шоу подпали страстите в Сливница

Може би вместо да се прави магистрала от стария път, в бъдеще (над 10-20 години) ще бъде изградена напълно нова магистрала от Драгоман до София, която да се свърже със северната скоростна тангента… Засега обаче няма да има коренна промяна за пътуващите ежедневно от Община Сливница към София – ще се използва международен първокласен път с ограничение на скоростта от 90км/ч.

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!