12-09-2017 | Администратор |

Проект на нов закон за платежните услуги и платежните системи, подготвен от министерство на финансите, предвижда въвеждане на защита за парите на хората, които пострадат от източване на банкови дебитни и кредитни карти.

Проекто-законът предвижда възстановяване на суми над 100 лева за сметка на банката, но до тази сума можете да претърпите загуби!! В случите когато човекът, от чиято сметка са източени средства, няма никаква отговорност (т.е. не е допуснал предоставяне на пин-код или картата на 3-ти лица и др. допълнителни защити), тогава банката има задължение да възстанови цялата сума.

Досега източени средства биват възстановявани с решение на банката, но банките не бяха задължени да го правят и се разчиташе на решението на банкови служители. Въпреки възможността да загубите сума до 100 лева, все пак това нововъведение ще подобри отношенията между банките и клиентите им.

Предвижда се въвеждането на „задълбочено удостоверяване на клиенти“, което означава втора парола или друг таен въпрос/отговор, избран от вас. Така с допълнителните мерки за теглене от банкомат или при плащане в интернет, ще се намали броят на източените кредитни и дебитни банкови карти.

Вижте също:   Мис и Мистър Сливница 2011 - видео от ревюто на модна агенция DanyStyl

Защита от източване на банкови кредитни и дебитни карти

Въпреки всички тези защити, бедните хора, които са над 50% от населението на България, могат да предприемат и по-подходящи начини за опазване на парите си. Във всяка банка можете да имате онлайн банкиране, което е безплатно. Можете да имате онлайн банкиране и на вашия телефон. С помощта на електронното банкиране, можете да прехвърляте пари между ваши сметки по всяко време (на денонощието). Ако имате 2 сметки – една картова сметка и една „некартова“ сметка, можете да съхранявате колкото пари искате в некартовата сметка, а с другата сметка да държите буквално 5-25 лева (или колкото очаквате да ви трябват). При нужда, трябва да имате интернет, за да можете да прехвърлите пари от едната сметка към другата (т.е. да заредите картовата си сметка).

В края на миналата година, във всички банки бяха въведени такси по всички видове сметки (без депозитите), вкл. спестовни сметки и влогове, разплащателни сметки, картови сметки и т.н. Това се дължи на въведения регистър в БНБ, която от есента на 2016 г. води регистър на средния размер на таксите при платежните услуги. Ако 10 и повече банки не начисляват такса за дадена услуга в регистъра, то всички банки ще са длъжни да предоставят услугата безплатно… Но вместо да се случи този сценарии, всички банки въведоха такси за спестовни сметки.

Вижте също:   Пак багери вместо природа?!?

Така защитата за източване на банкови карти не е безплатна – вие трябва да плащате такса за поддръжката на 2 сметки, което е от порядъка на 2-10 лева! Към днешна дата, може би най-евтиния вариант, е да се използва услугата на банка ДСК – разплащателна сметка с виртуална компонента, която се предлага с такса с цена 1.65лв./месец. При нея имате само една сметка, но и електронна „виртуална компонента“. Точно в нея можете да държите парите си и да ги прехвърляте към картата, когато е нужно. Неприятното в случая е, че ако имате нужда да изтеглите пари в клон на банката, то вие трябва предварително да ги прехърлите в разплащателната си сметка.

Ако знаете по-евтин вариант – пишете коментар и ще обновим статията. Успех в защитата на парите ви!

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!