12-07-2017 | Администратор |

Днес, 12 юли 2017г. е ден, в който десетки или стотици хиляди сайтове (или може би дори милиони), ще се включат в кампанията за спасяването на свободата в интернет. За какво се борят всички тези хора и от какво ги е страх?

Нека дадем един пример:

  • Отваряте сайта https://www.blitz.bg и той се зарежда много бързо.
  • Отваряте сайта http://slivnitsa.com/ и той също се зарежда много бързо.
  • Това е неутрален интернет (net neutrality)!

Сега нека вземем друг пример, ако бъдат отменени правилата за неутрален интернет:

  • Отваряте сайта https://www.blitz.bg и той се зарежда много бързо. (Те са голяма медийна агенция и са платили за „бърза“ скорост…)
  • Отваряте сайта http://slivnitsa.com/ и той се зарежда 2-4-6-7 секунди… зарежда се много бавно. (Не сме платили и съответно за нас няма „бърза скорост“, дори напротив – съвсем нарочно зареждането на сайта бива забавяно, въпреки че вие сте платили за бърз интернет!)
  • Това може и ще се случи, ако бъдат отменени правилата за неутрален интернет (net neutrality rules)!
Вижте също:   Слави Трифонов с писмо до нацията. Съединението прави силата!

Net neutrality е принцип, при който доставчиците на Интернет обработват всички заявки безпристрастно, независимо от това кой е източника и каква платформа използва. През 2015г. в САЩ, много компании и групи, заедно с 3.7 милиона коментиращи, спечелиха силни правила за интернет неутралност (net neutrality) от US Federal Communication Commission (FCC). Правилата забраняват на Интернет доставчиците да блокират, намаляват скоростта или да извършват „платено приотизиране“ – „бързи линии“ за определени сайтове (които са платили) и „бавни линии“ – за всички останали.

Вие вече сте платили за своят интернет план и очаквате най-бързата възможна скорост. Не е редно сайтовете да бъдат „рекетирани“ законно! Това би било отнемане на свободата – свободата да се изразяваме равноправно.

Инициативата не е от скоро, така че можете да видите коментарите на Димитър Ганчев от Българското интернет общество в ефира на Bulgaria On Air и коментарите на Богомил Шопов от 2009 година. В Европа отношението към момента е „ЗА“ неутрален интернет, което е радващо.

Вижте също:   Преброяване на населението - февруари 2011

Можете да направите нещо – прегледайте сайта на https://www.battleforthenet.com/ и можете да изпратите и вашето мнение, особено ако имате адрес в САЩ. Можете да разгледате и подходящо видео: https://www.youtube.com/watch?v=92vuuZt7wak

Google, Facebook и много други компании подкрепят настоящите правила за неутрален интернет!

До момента има: 432,023 comments. 12,003 calls. 1,213,123 emails to Congress. 1000+ startups. 1 Internet to save. 60 days left.

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!