18-01-2017 | Людмил Ставрев |

Магистрала Калотина-СофияАвтомагистрала Калотина-София (известна още като Калотина-Софийски околовръстен път) все още е проект за изграждане на магистрала между ГКПП „Калотина“ и град София (до Софийски околовръстен път), с обща дължина 49км. Пътят е част от основната трансевропейска транспортна мрежа по направлението Лондон-Будапеща-Белград-Ниш-София-Пловдив-Истанбул, който е най-краткият, свързващ Западна Европа с Близкия Изток.

Автомагистрала Калотина-София е разделена на няколко участъка. Първоначално разделението е било: участък Калотина-Хераково и участък Хераково-СОП София. Впоследствие първия участък е разделен на два по-малки участъка: от Калотина до Драгоман, и от Драгоман до Хераково.

Най-трудният участък се явява „Калотина-Драгоман“, защото е планински район и настоящия път е изпълнен със завои. Новит път би трябвало да осигури едновременно по-безопасно придвижване, по-бърза скорост и намалено време за пътуване. А това означава – да се построи нов път с по-малко завои, чрез построяването на тунели и мостове в най-стеснените участъци.

Вижте също:   Права и задължения на Здравноосигурените граждани през 2010 година

Проектиране и финансиране

Вече няколко обществени поръчки биват прекратявани и строежът непрекъснато се отлага (вижте „История на проекта“). Влагат се пари в проектиране на различните участъци, без да се реализира проекта.

Ето че през 2017 година излезе съобщение, че министерски съвет е изразил подкрепа Агенция „Пътна инфраструктура“ да кандидатства за финансиране на проекта ‘Модернизация на път 1-8 „Калотина – Софийски околовръстен път“ в участъка от км 1+000 до км 15+500 и етапна връзка’ по Механизма за свързване на Европа по годишната работна програма 2016. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Проектът включва строителство на автомагистрала с дължина 14,5км и габарит 25,5м, както и множество съоръжения – мостове, надлези, подлези, пътни възли и тунели. Индикативната му стойност е 177млн. лева.

Това означава, че най-сложният участък ГКПП „Калотина“-град Драгоман, вече е проектиран и се търси (съ)финансиране. Модернизацията на пътния участък ще спомогне да се намали времето за пътуване и ще се осигурят по-комфортни и по-безопасни условия за движение.

Вижте също:   Трудова борса

История на проекта

Преди 10 години се обмисляше възможността да се изгради напълно нов път, който да свръзва ГКПП Калотина и София. Тъй като най-прекия път е през съществуващия път, впоследствие се взе решение да се работи в посока модернизация и разширяване на съществуващия път, преминаващ покрай Драгоман, Сливница и Божурище.

За участъкът Калотина-Храбърско (31.5 км) от магистралата е обявена обществена поръчка през 2012. Строителството се предвиждаше да започне през 2013 година. През октомври 2013 процедурата беше прекратена, а средствата по Оперативна програма „Транспорт“ – предоговорени. (Още тогава стана ясна идеята, че 10км от София-Калотина ще кандидатстват за 40 млн. евро финансиране по Механизма за свързана Европа.)

През май 2014 е обявен повторен търг, с два участъка: Калотина-Драгоман и Драгоман-София. Прогнозната стойност беше 200 млн. лева без ДДС.
През август 2014 и тази процедура е прекратена.

Вижте също:   Видео с финалните думи на кмета на митинга от 6 юли 2010г.

През юли 2015, Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви търг за „Изработване на технически проект за Път I-8 „Калотина – Софийски околовръстен път“, участък от 32+447.20 до км 48+611.93. и избра „Трансконсулт 22“.

Източници:
– http://focus-news.net/news/2017/01/18/2355673/api-shte-kandidatstva-za-finansirane-na-proekt-za-modernizatsiya-na-patya-kalotina-sofiyski-okolovrasten-pat.html
– Уикипедия
– http://infrastructure.bg/news/2016/09/15/2827444_lazar_lazalov_prez_oktomvri_ochakvame_reshenie_za/

Коментирай

Моля, пишете на кирилица! Останалите коментари няма да бъдат публикувани!